Annonce
Debat

Debat: Civilisationens sammenbrud

(ARKIV) Mundbind. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)
Annonce

DEBAT: Regeringer ud over Europa er gået forrest i et opgejlet hysteri omkring COVID-19-virus, formentligt også i forsøg på at blive genvalgt. Men det er regeringernes magtdemonstrationer med nedlukninger, grænselukninger og uddannelsesophør og tilknyttede økonomiske hjælpepakker på både nationalt og på EU-niveau, der er årsagen til, at arbejdsløshed og fattigdom og almen dumhed nu breder sig. Ikke COVID-19 i sig selv.

For COVID-19 er som helbredsrisiko i samfundet ikke markant anderledes end så mange andre tidligere influenzalignende vira, der er kommet til os fra naturens mangfoldighed. Som eksempel kan anføres, at i Sverige, hvor samfundet som et af de eneste steder har været holdt i gang hele tiden, var mortaliteten i april, som den værste måned, på 10.458 personer.


Så på meget kort tid er samfundene gået fra at håndtere den slags inden for sundhedsvæsnets rammer kombineret med hygiejne-kampagner, til at regeringerne spreder angst og rædsel, fattigdom og dumhed og tager ungdommen som gidsel under henvisning til at ”vi skal passe på de ældre og de svage”


Det er vel en 35 % over normalen og naturligvis en alvorlig situation, men det skal ses i forhold til f.eks. influenzaåret 1993 med en peak på mortaliteten på 11.057 i december, og det i en mindre befolkning. Så den svenske model er ikke ny, men en gentagelse af tidligere, og vel at mærke en model alle andre lande også anvendte dengang.

Det var også modellen i Danmark i 1995-96, hvor en influenzaepidemi betød en overdødelighed med højdepunktet på + 25 % (kilde: Folkesundhedsrapport SDU 2007), og vi lukkede heller ikke noget ned i influenza-året 2017-18 der havde 4.600 flere døde i den sæson svarende til 18 % over normalen.

Så på meget kort tid er samfundene gået fra at håndtere den slags inden for sundhedsvæsnets rammer kombineret med hygiejne-kampagner, til at regeringerne spreder angst og rædsel, fattigdom og dumhed og tager ungdommen som gidsel under henvisning til at ”vi skal passe på de ældre og de svage.”

Men al denne nedlukning, grænselukning og uddannelsesophør fjernede ikke virussen. Naturligvis ikke. For virus bekæmpes ikke ved at raske mennesker får løn for ikke at arbejde og heller ikke ved at unge holder op med at få uddannelse. Virus bekæmpes med hygiejne og lidt personlig respektafstand.

Og nu er regeringen tilmed begyndt at få mennesker til at tro, at et mundbind brugt udenfor de professionelles rækker på hospitaler o.l. kan redde nogle. Men i de lande hvor de har brugt sådanne maskeringer i lang tid, er virus jo ikke specielt mindre udbredt end her, hvor de IKKE har været brugt, så erfaringsmæssigt er de nytteløse, formentligt fordi de brugt i offentligheden giver en falsk tryghed hvorved hygiejnen glemmes. Og fingereringen af maskerne omkring ansigtet med COVID-19 på hånden øger formentligt bare smitterisikoen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: DBU udviser ikke loyalitet

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Annonce