Annonce
Debat

Debat: En mørk tid for landet - lovløshed og retsstat

Lige nu er det ikke til at sige, hvordan danskerne kommer til at fejre jul i år midt under coronapandemien, siger statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook. (Arkifoto)
Annonce

DEBAT: Det er med stigende bekymring, at jeg, som tilhænger af demokratiet, ser hvordan vores folkestyre forvitrer dag for dag, måned for måned. Statsministerens ulovlige beslutning er kun et symptom på et system, der er på vej ud over kanten.


Vores Statsminister har opnået en uset magt og udviklet en opfattelse af at være hævet over loven, som ikke er set lige siden enevælden blev afskaffet. Med folkesundheden som argument bryder hun loven, og udfordrer demokratiet og retsstaten. Det er på ingen måde sundt for et samfund, tværtimod.


Første gang vi for alvor oplevede grundlovsbrud i nyere tid var under en anden socialdemokratisk ledet regering, nemlig Thorning regeringen, hvor politiet fjernede Tibetflag i forbindelse med despoten, Kinas præsident Xi's, besøg i Danmark, hvor politiet gik regeringens ærinde ved at fratage demonstranter deres Tibet-flag og i det hele taget holde dem ude af syne for den kinesiske præsident. Selvom, der ikke er fundet klare beviser på en instruks fra Udenrigs- eller Statsministeriet, så efterlader det sådan en som mig med et tvivl på magtens tredeling, og om vi nu også har et rigtigt folkestyre på et fundament af en grundlov.

Den seneste sag om ulovlig minkaflivning underbygger kun tesen om, at der hersker magtfuldkommenhed på Christiansborg, og den er for øjeblikket personificeret ved Statsminister Mette Frederiksen. Det faktum, at hun undlod at reagere i 2 døgn efter, at hun blev opmærksom på den manglende lovhjemmel, bør få alle demokratielskende partier til at kræve en afgang og en kommissionsundersøgelse. Ikke for politisk vindings skyld, men for vælgernes og folkets skyld, for vi har en ret til at få at vide, hvad der skete i magtens korridorer. Der skal være gennemsigtighed.

Det er ikke et spørgsmål om for og imod minkavl eller for og imod folkesundhed. Det er et spørgsmål om retssikkerhed og retsstat. Det er meget mere principielt.

Vores Statsminister har opnået en uset magt og udviklet en opfattelse af at være hævet over loven, som ikke er set lige siden enevælden blev afskaffet. Med folkesundheden som argument bryder hun loven, og udfordrer demokratiet og retsstaten. Det er på ingen måde sundt for et samfund, tværtimod.

Politiet bekender endnu en gang kulør ved at udføre den ulovlige instruks, også efter at politiet er blevet opmærksomme på den manglende lovhjemmel. Senest denne lørdag morgen føler Dansk Politi et særligt behov for at beskytte en socialdemokratisk regering, ikke som sidst ved at fjerne Tibetflag og slette mails, men derimod ved at stikke en kæp i hjulet på en fredelig demonstration med traktorer. Herre Jemini, hvor små sko kan det danske politi mon gå i. Når politiet indtager en rolle som politiske aktører, kan vi ikke længere stole på deres habilitet. Mister vi først tilliden til politiet, så er vi for alvor ude på dybt vand.

Forårets skåltaler var karakteriseret ved en samlet historie om fællesskab og om at stå sammen. Vi sang sammen om aftenen, og Statsministeren var populær som aldrig før. Folketinget stod sammen om en epidemilov, og alt var fryd og gammen. Nu deler den selvsamme Statsminister folket, og Statsministeren udfordrer den grundlov, der skal sikre os borgere vores rettigheder og retssikkerhed. Dette er den sikre vej til politikerlede, mistillid og splittelse. Se på USA, hvor netop en udvikling som den, der er beskrevet oven for, har delt en nation og udfordret verdens ældste demokrati. Ønsker vi det samme i Danmark? Skal vi til at så tvivl om hele det demokratiske system, som vi fik foræret grundstenen til i 1849?

Selvom vi endnu ikke har en tyran eller despot i statsministeriet, er det stadig en mørk tid for landet, for folkestyret og for retsstaten. Oprør fra Landet demonstrerer i dag for den uret, der er begået og for det grundlovsbrud, som regeringens støttepartier ønsker at vende det blinde øje til. De har min støtte i dag, for jeg tror på demokrati og retsstat. Jeg kan bare være i tvivl om, hvorvidt jeg stadig finder det i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Værktøj stjålet fra varebiler

Annonce