Annonce
Danmark

Debat: Er de blevet blinde og døve i Folketinget?

Debat: Er Danmark på vej væk fra vores humanistiske menneskesyn? Jeg er i tvivl; men kan med rimelig grund, konstaterer, at vi er i hvert fald kommet så langt væk fra ”retsind, lovsind, frisind og storsind” som muligt? De værdier der - engang - kendetegnede Danmark, og som står skrevet i Christiansborgs vandrehal for at minde vores folkevalgte om deres ansvar?

I det seneste år har vi oplevet regeringens modstand mod at hjemtage uskyldige børn fra Helvedes forgård, at undgå modtagelse af flygtninge ved oprettelse af modtagelsescentre i Afrika, som selv den Afrikanske Union betragter som ”komplet uacceptabelt og et udryk for menneskehad ”, men villige til: at hjemsende syriske flygtninge til områder, som andre betragter som livsfarlige, , og helt aktuelt, at lade nogle afghanere, der i 20 år har hjulpet vores udsendte, i stikken, hunderædde for Talebans repressalier. Et enkelt års eksempler på handlinger, der ville være utænkelige for 20 år siden,

Der er god grund til, at der gennem de seneste år været en lind strøm af hårde overskrifter om Danmark i udenlandske medier som intolerante og antimuslimske. Det vakte f.eks. enorm opsigt og bestyrtelse både i Danmark og i udlandet, da Inger Støjberg, daværende udlændinge- og integrationsminister (V), i marts 2017 fejrede udlændingestramning nummer 50 med en lagkage. I en uværdig kamp om vælgerne er al kritik prellet af, som vand på en gås.

Annonce

Er det nu rigtigt hvad jeg skriver? Er der ikke lige indgået en aftale om de afghanske tolke? Foreligger der ikke ligeså en aftale om hjemtagelse af de danske børn fra flygtningelejrene?

Jeg må erkende, at det er tilfældet, men læg mærke til, det er sket under et ekstremt pres, hvor regeringen risikerede at komme i mindretal, og læg mærke til at det kun er blevet halvhjertede forsøg på at levere varen. Og hvad er der reelt sket! Regeringens tøven har forøget risiciene for de udsatte.

Årsagen hertil er, at regeringen nødig skulle fremstå svag i udlændingepolitikken. Det er således tale om en kynisk, klæbrig fastholdelse af magten, hvor man nødtvunget bøjer sig lidt, men aldrig helt, og en svag opposition føler, at de har fået indflydelse, og alle fremstår mere eller mindre hykleriske som humane, men som Goethe ville have sagt: ”Man merkt die Absicht und wird verstimmt”.

Er de blevet blinde og døve i Folketinget? Vel næppe, men billedlig talt frygter jeg, at deres humanistiske menneskesyn er ved at blive kogt til døde, uden at de har mærket det. Fuldstændig som med frøen, der blot temperaturen hæves langsomt ikke mærker, det dødelige kogepunkt. Et utal af fremmedfjendske lovgivningsmæssige initiativer har gjort dem resistente over for ”frisind og storsind”. Det er sket gennem de seneste 20 år fra den dag, vi nærmer os med hastige skridt: 9/11.


Billedlig talt frygter jeg, at deres humanistiske menneskesyn er ved at blive kogt til døde.


Den dag, da en af vores vigtigste dyder, tvivlen, fik et grundskud. Den dag, da den svage indvandrer blev til den stærke muslim. Den dag, da det blev lettere at fordømme end at forstå. Den dag da ”enten eller-retorikken” blev en del af vores almene sprog. Den dag da etniske og religiøse mindretal blev stigmatiseret som bærere af negative egenskaber, som vi derfor ikke ønsker adgang til Danmark.

Jeg er optimist og har stadig troen på, at vi kan vende tilbage til at stræbe efter en reel og vedvarende retfærdighed og med en forpligtelse til igen at indtræde som en ægte fortaler for menneskerettigheder. For ellers risikerer vi alle at blive medskyldige i et historisk moralsk forfald.

Annonce
Annonce
Helsingør

Initiativrig entreprenør kastede håndklædet i ringen efter to år: Nu har han solgt perlen ved Øresunds kyst videre

Erhverv For abonnenter

Populær specialbutik lukker: - Det er en virkelig svær beslutning

Helsingør

Efter at have holdt ulovligt i mere end et halvt år: Så skete det endelig

Helsingør

Tårnhøje corona-tal: Smitten eksploderer i flere af kommunens sogne

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Helsingør For abonnenter

Ikonisk strandvejsvilla med en festlig historie solgt: - Der har været holdt nogle vilde abegilder

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Helsingør

Vil have flere til at ringe 112: Kan redde menneskeliv

Helsingør

Varsel til el-kunder i Helsingør: Så meget skal du regne med, at din regning stiger

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Helsingør

Kundernes biler gik op i flammer: 'Det er dårligt for forretningen'

Erhverv For abonnenter

Vender historisk underskud til millionplus: Kongrescenter fik så travlt, at direktøren selv måtte hjælpe med serveringen

Helsingør

Kvindelig bilist påkørte væltet træ: Politi og brandvæsen måtte rykke ud

Annonce