Annonce
Debat

Debat: Er det værre at være isoleret på grund af corona end på grund af faren for at blive skudt?

Tom Sinding, Helsingør drager paralleller fra Anden Verdenskrig til nutidens coronakrise, i forhold til måden, de unge håndterer det - og eftervirkningerne der kommer. Eller måske ikke kommer.Foto: Merel

DEBAT: Kronprinsesse Mary har udtrykt sin bekymring for de unge og deres ensomhed under coronakrisen. I Politiken søndag den 28. februar 2021, udtalte professor Jakob Kjellberg, at ”ungdommen har betalt en meget høj pris for hele nedlukningen.” Han spørger om, hvad prisen er for, at unge ikke har fået et efterskoleophold. Hvad er værdien for det første kys på dansegulvet, og hvad er værdien af en bryllupsrejse? Jacob Kjellberg har naturligvis ret i, at det er svært at kvantificere.


Mine forældre mødte hinanden i 1942, det kan måske være et tegn på, at der kunne komme noget godt ud af isolationen.


Mange andre har kommenteret de unges forhold. Både almindelige borgere, men også folk fra diverse institutter og endelig de unge selv i talrige indlæg. Alle er enige om, at coronaen med lukkede skoler og aktiviteter har gjort, at mange unge føler sig ensomme og stressede. Det kan sagtens være rigtigt. Der er ingen tvivl om, at de unge savner noget.

Men så kom jeg til at tænke på den ungdom, der voksede op under besættelsen. Den generation som i dag er 85+.

Bombeeksplosionen i Kærgade/Målervej var en af de værste katastrofer i Randers under Anden Verdenskrig. Det kostede seks mennesker livet. Mange mennesker mistede på en nat deres hjem og alle deres ejendele, og et helt gadeudsnit blev jævnet med jorden. Foto: Randers Stadsarkiv

Den har oplevet mørklægningsgardiner, varemangel, mangel på brændsel, lange køer i butikker, restriktioner med transport. Derudover har der været perioder med udgangsforbud om aftenen. Nogle har været i beskyttelsesrum og oplevet bombardementer, mens andre har oplevet arrestationer af bekendte og familiemedlemmer. Desuden en bekymring om eventuelle krigshandlinger på dansk jord.

De har også haft lukkede skoler, der specielt sidst i krigen blev konfiskeret, for at huse tyske flygtninge. Skyderier i gaderne var nok ikke hverdagskost, men mange må have set razziaer. Der kan nævnes meget mere end sabotage og schalburgtage.

Jeg har dog indtryk af, at den generation har klaret sig, så der er vel håb forude for nutidens ungdom? Det behøver ikke at give langvarige skader. Coronaen har med pauser varet kun ét år, besættelsen tog dog fem. Hvordan en ungdom i de krigsførende lande har klaret sig, er ikke til at tænke på.

Mine forældre mødte hinanden i 1942, det kan måske være et tegn på, at der kunne komme noget godt ud af isolationen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Divisions-formand kalder forslaget et frontalt angreb - eks-OB-direktør Thomas Christensen ser hele fodbold-verdens balance truet

Debat

Kronik: Vaccine og samfundssind

Danmark

Kære Julie - tak fordi du gav mig væk

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce