Annonce
Debat

Debat: Et godt og konstruktivt samarbejde med erhvervslivet

- Naturligvis er ikke alt fryd og gammen. Der sker nogle gange fejl i udbud af opgaver. Der er få, men ingen er fejlfri. Samarbejdet er ikke altid ”lydefrit” – nogle håndværkere kan være trætte af kommunen på nogle sager, og vi kan være utilfredse med det leverede arbejde fra håndværkeren, siger Michael Christensen i dette indlæg.Foto: Steffen Ortmann/Scanpix 2014

DEBAT: Der har i lokalpressen været nogle skriverier om kommunens anvendelse af lokale håndværkere, og her kunne man få et indtryk af, at kommunen ikke anvender lokale håndværkere og ikke lever op til kommunens udbudspolitik. Dette er heldigvis ikke et retvisende billede. Vi er glade for samarbejdet med det lokale erhvervsliv i Helsingør Kommune og anvender lokale håndværkere i stor udstrækning til vedligeholdelsesopgaver på kommunens ejendomme.


Lokale håndværkere udgør cirka 60 % af de inviterede håndværkere fra leverandørlisten, og de vinder mere end 2/3 dele af opgaverne. Dette viser, at det lokale erhvervsliv bydes bredt ind og også har en fordel af det nuværende leverandørlistesystem.


I 2015 vedtog kommunen en ny udbudspolitik, hvor det blev besluttet, at opgaver mellem 30.000 kr. og 3.000.000 kr. blev udbudt gennem leverandørlister. Formålet var både at få en større åbenhed omkring, hvem der blev indbudt til opgaver for kommunen og få en styrket konkurrence om opgaverne. Som leverandør kan både optages lokale leverandører, men også leverandører uden for kommunen. Leverandørlisterne har været en succes, og i dag er der optaget 327 leverandører, hvor af 95 er lokale. Mange af de udenbys leverandører er håndværkere fra nabokommunerne, og er et udtryk for at Helsingør Kommune er en del af et sammenhængende erhvervsliv i Nordsjælland.

Lokale håndværkere udgør cirka 60 % af de inviterede håndværkere fra leverandørlisten, og de vinder mere end 2/3 dele af opgaverne. Dette viser, at det lokale erhvervsliv bydes bredt ind og også har en fordel af det nuværende leverandørlistesystem. Vi ser det imidlertid også som positivt, at det desuden er muligt at få håndværkere fra andre områder til at byde ind – det skaber en god konkurrence. En konkurrence som alle kan være interesserede i, da det sikrer den bedste forvaltning af skatteydernes penge. Vi kan også se, at der er forskel mellem de forskellige håndværksfag. Der er nogle fag, hvor de lokale håndværkere er stærkt repræsenteret med mange leverandører og vinder langt de fleste opgaver (f.eks. murerentrepriser), og så er der andre fagområder, hvor der er færre lokale leverandører.

Der kan være enkelte tilfælde, hvor vi vælger at dispensere fra leverandørlisten. Dette sker sjældent og dispensationen kan kun gives af en leder. Som oftest sker dispensationen af to årsager – enten meget specialiserede opgaver eller opgaver, som skal løses nu og her. Helsingør Kommune har en meget bred bygningsportefølje, og de fleste steder kan alle håndværkere være med, men der er også nogle bygninger, som er fredede, og hvor det er nogle helt specifikke opgaver, som skal løses, som ikke alle håndværkere har erfaring med.

I disse tilfælde har kommunen valgt at indhente tilbud fra håndværkere, som vi ved har den konkrete kompetence. Et eksempel er en renovering af vinduerne på Toldkammeret – disse er fredede og skal specialfremstilles. Her bød vi opgaven ud uden om leverandørlisten. Dette betyder ikke, at lokale håndværkere ikke kommer i betragtning, tværtimod opgaven blev løst af en lokal håndværker. Sidst men ikke mindst, så kan der være tilfælde, hvor vi af tidsmæssige hensyn dispenserer fra listen. Et eksempel på dette var, da skoler med meget kort varsel genåbnede i foråret 2020, og hvor der skulle sættes næsten 200 håndvaske op på meget kort tid. Denne opgaver blev også løst af lokale VVS firmaer.

Naturligvis er ikke alt fryd og gammen. Der sker nogle gange fejl i udbud af opgaver. Der er få, men ingen er fejlfri. Samarbejdet er ikke altid ”lydefrit” – nogle håndværkere kan være trætte af kommunen på nogle sager, og vi kan være utilfredse med det leverede arbejde fra håndværkeren. Ja, det sker, men i det store og hele oplever vi et godt samarbejde og vil altid gerne indbyde til dialog, om hvordan opgaverne løses bedst. Vi oplever lige nu, at der er højkonjunktur i håndværksbranchen, hvilket betyder stigende priser og håndværkere som melder fra på opgaver, fordi de ikke har tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Divisions-formand kalder forslaget et frontalt angreb - eks-OB-direktør Thomas Christensen ser hele fodbold-verdens balance truet

Annonce