DEBAT: FOA Nordsjælland følger i disse dage arbejdsgivernes ageren i forhold til anvendelse af nødbekendtgørelsen fra Ældre- og sundhedsministeriet. Denne bekendtgørelse er vedtaget et par dage før jul, og giver kommunalbestyrelserne en mulighed for beslutte en reducering i visiterede praktiske opgaver. F.eks. kan det betyde kortere besøg, aflysning af besøg og reducering af rengøringstiden hos borgerne. Dette kan gøres for at sikre at de mest basale omsorgs- og plejeopgaver udføres.
Lene Lindberg, afdelingsformand for FOA NordsjællandVi har en stor bekymring for at en reducering af de praktiske opgaver og en reducering af besøgene vil medføre, at borgernes problemstillinger forværres
Det i sig selv har vi som faglig organisation svært ved at modsige, men som situationen er lige nu hvor antallet af smittede med Covid-19 er stort – både blandt borgere og medarbejdere – og da en del medarbejdere hjemsendes i isolation, har vi stor sympati for at pleje- og omsorgsopgaverne sikres varetaget. Fra vores medlemmer ved vi, at de er under et kæmpe pres, at fridage inddrages og at mange arbejder langt mere end det sædvanlige - så situationen ER alvorlig.
Herudover varetager flere af FOAs faggrupper opgaver for andre fagområder eks. i hjemmeplejen og på daginstitutionsområdet.
Vi har en stor bekymring for at en reducering af de praktiske opgaver og en reducering af besøgene vil medføre, at borgernes problemstillinger forværres – eksempelvis i forhold til indtagelse af mad, ensomhed samt opsporing af blandt andet infektionssygdomme. Derudover har vi i disse Covid-19 tider lært, at hygiejnisk rengøring, afstand, afspritning m.v. er altafgørende i forhold til at stoppe smittespredningen. Derfor vil vi appellere til, at der er så stor politisk ansvarlighed i kommunerne til dels at minimere diverse aflysninger, samt nyansætte medarbejdere til at varetage de opgaver, som ikke skal udføres af sundhedsfagligt personale / faggrupper. Vi kan som faglig organisation ikke leve med, hvis borgernes liv og velfærd sættes over styr.