Annonce
Debat

Debat: Godt med en livlig boligdebat i Helsingør

Kasper Nørballe og Bodil Nielsen (hhv. formand og næstformand for BL’s 2. Kreds) deltager meget gerne i vælgermødet med boliger som debatemne til november i Helsingør.Foto: Lars Johannesen

DEBAT: Formand og næstformand i Kreds 2 i BL – Danmarks Almene Boliger roser interessen for at diskutere boligpolitik i Helsingør og pointerer, at der ikke behøver at være en modsætning mellem forskellige ejerformer på boligmarkedet.

Der er altid gang i den i Helsingør. Og det mener vi positivt. Kommunalvalget nærmer sig, og Helsingør Kommune er et af de steder, hvor folk interesserer sig for valget, og rent faktisk diskuterer noget, som er vigtigt for nærmest alle borgere i kommunen. Og hvad er vigtigere end diskussionen om, hvordan man sikrer, at alle har mulighed for at få en ordentlig bolig, som er til at betale.

Som henholdsvis formand og næstformand i 2. Kreds i BL – Danmarks Almene Boliger, har vi fulgt ivrigt med i debatten i de lokale medier, og vi glædes over, hvor langt rundt, man allerede er nået, i forhold til at diskutere den boligpolitiske dagsorden. Vi ved også godt, at der har været lidt gniderier og debat for eksempel om et spørgeskema vedrørende kendskabet til de almene boliger i almindelighed og i Helsingør i særdeleshed, men vi har også noteret os, at de opstillede partier alle har erklæret sig villige til at svare, og det er uhyre flot, at man ikke har berøringsangst i forhold til at tage boligdebatten i lokalpolitikken.

Annonce

Naturligvis repræsenterer de forskellige kandidater og partier forskellige grundholdninger og interesser, sådan er et demokrati. Men i det, vi hidtil har set i debatten i Helsingør, er der også hele vejen rundt et oprigtigt ønske om dialog om, hvad der er bedst for kommunen på boligområdet. Vi læser desuden også, at der er en generel åbenhed i forhold til fordomsfrit at finde konstruktive løsninger, i stedet for at gøre den lokale boligpolitik til en ideologisk slagmark. Det er et godt udgangspunkt for en god valgdebat, og gode løsninger på boligområdet, når valgkampens støv har lagt sig.

Udover at rose boligdebatten i Sundbyen, synes vi også, at vi gerne vil bidrage lidt til at kvalificere debatten med nogle fakta. Vi kan for eksempel se på, hvor mange almene boliger der er i Helsingør Kommune. I 2020 var der 7717 almene familieboliger, 145 ungdomsboliger og 299 ældreboliger. Det er en ganske pæn andel for en kommune af Helsingørs størrelse. Nogle synes også, at det er for mange, men virkeligheden viser, at det formentlig er for få, idet Helsingør er et af de steder, hvor ventelisterne til at få en almen bolig er lange. Også for lange.

Derfor er der et stigende behov for flere almene boliger i kommunen, og her går det lige pt. ikke så godt med udviklingen: I perioden fra 2018 til 2020 blev der nemlig kun igangsat byggeri af 51 ældreboliger, mens det tilsvarende tal for ungdoms- og ældreboliger var et stort, rundt nul.

Den kurs er der god grund til at diskutere i valgkampen. For mens vi ser en del nybyggeri af både ejerboliger og privat udlejning i kommunen, så er det almene byggeri gået i stå. Lidt den samme udvikling, som man diskuterer i København bare i mindre skala og til knapt så voldsomme priser.

Tænk på, at det nuværende boligmarked reelt set ikke er for almindelige indtægter. Unge under uddannelse eller tilflyttere med almindelige lønindtægter kan for eksempel have svært ved at finde en passende bolig, og ender måske med at vælge Helsingør fra af den årsag.

Vi taler ikke for, at man skal etablere nye ensartede, store almene byggerier, men vi taler om, at alle typer boliger gerne må være til stede og til rådighed i nye byudviklingsområder. På Christiansborg er der bred enighed om en planlov, hvor kommunerne kan reservere op til 25 procent almene boliger i de bydele, hvor byen vokser. Kunne det ikke også være en vision for Helsingør?

Efter den ny planlov er trådt i kraft er der faktisk, rundt i Danmark, set meget vellykkede eksempler på, at man blander ejerformerne og skaber kvarterer, hvor alle typer mennesker kan bo. Til glæde for alle. Så ejerboliger, privat udlejning og almene boliger er ikke modsætninger. Tænkt rigtigt kan de supplere hinanden og være hinandens forudsætninger. Også i Helsingør.

Tænk på, at det nuværende boligmarked reelt set ikke er for almindelige indtægter. Unge under uddannelse eller tilflyttere med almindelige lønindtægter kan for eksempel have svært ved at finde en passende bolig, og ender måske med at vælge Helsingør fra af den årsag. Her ved vi, at almene boliger spiller en stor rolle, hvis altså ikke ventelisterne er så lange, at folk giver op på forhånd.

Mange af byens borgere elsker deres almene boliger og bor der livet igennem. Andre bruger dem som en start på en tilværelse i en ny kommune, og skifter senere til andre boligformer. Det er aldrig et ”enten eller”. Men det er ofte et ”både og”. Også når det gælder valg af bolig gennem livet.

Vi forstår, at der skal være vælgermøde med boliger som debatemne til november i Helsingør. Det deltager vi meget gerne i – med åbent sind og respekt for en by, hvor boligpolitikken tages alvorligt.

Annonce
Navne For abonnenter

Røvlækker på Instagram: Jeg vil gerne være bedre til at vise min egen uperfekthed

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Sæt nu turbo på ældreboligerne

Helsingør For abonnenter

Efter selvmord på Espergærde Gymnasium tog 20-årige Sixten til psykolog: Nu opfordrer han andre til at række ud efter hjælp

Nordsjælland

Pløjede fodboldbane helt i stykker: Fundet da politiet så møgbeskidt bil

Helsingør

Henrik har tilbagelagt tusindvis af kilometer på en cykel, som ikke kan bevæge sig: - Det sociale er drivkraften

Espergærde

Fuld mand forsøgte røveri mod ung kvinde: Bilen stoppede midt i vejkryds

Helsingør For abonnenter

'Islam er den eneste levemåde, der kan befri kvinder i vesten': Onsdag morgen forsøgte ekstremister at påvirke gymnasieelever

Danmark

På kant: Tre forudsætninger for debatten om muslimer

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Vicerektor om tragisk faldulykke: - Vi håber med alt, hvad vi kan krydse, at vores elev kommer sund og rask tilbage til skolen

Danmark For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Debat For abonnenter

Zar hører hjemme her: Men projektet har ikke fået den opbakning, det fortjener

Helsingør For abonnenter

19 år og førstegangsvælger: - For mig er de ældre og deres velfærd et emne, som er meget vigtigt

Debat

Debat: - Det er min datter, det går ud over. Det er min datter, de ikke har tid til

Annonce