Annonce
Debat

Debat: Imødekommenhed og integration

Jørgen Manniche mener, at Integrationsrådet er lykkedes med at få folk til at føle, vi er under samme himmel. Han siger "Det synes jeg er lykkedes ganske godt, især i betragtning af den mistænksomhed og uvilje, vore nye medborgere er stødt på, når de for eksempel talte deres gamle sprog på gaden eller ikke kendte de æblesorter, vi er flasket op med, - eller når forældre trak sig tilbage, når de så deres børn komme hjem med "gode og dårlige" værdisæt, som de ikke fik forklaret."Foto: Tanja Bruntse Ahler
Annonce

DEBAT: Marlene Harpsøe har i konkurrencen med NB set, at integrationsrådet tilsyneladende ikke har nået store resultater. Men hun kommer jo selv til at nævne de mange udefra, der netop er blevet ganske danske, og mange der i den fremmedskræmte del at vort land holder fast i mange af egne værdier, for eksempel i et stærkere traditionelt familiemønster.

Da jeg var dreng, så jeg mange kvinder gå med slør efter dødsfald. Kvinder kunne ikke blive præster. Der var stort set ingen mandlige pædagoger. Det var meget svært at blive skilt. Og de fleste kvinder var hjemmegående. Men de kæmpede også stille mod forældede værdier, love og muligheder, og det gør vi - begge køn - stadig. Vi vil for eksempel have langt flere i uddannelse, efteruddannelse og nye uddannelser i praktiske som boglige fag.


Deres mad er ret fed og krydret og tøjet fremmed, men vi er glade for meget af det. Går tit på deres gulvtæpper, nyder deres showdanse og går med i fællesdanse. Lad os smile, snakke og le lidt mere sammen. som vi gør i taxaen, frisørstolen og som regel, når ældrehjælpen kommer.


Integrationsrådet favner folk, der kommer fra snesevis af kulturer og med individuelle, og ofte barske grunde, de stadig slås med, og drømme der ikke er særligt realistiske. Rådet ser næppe deres store opgave i at kritisere, men vil støtte deres egne og os, så vi alle kan leve godt sammen.

Det synes jeg er lykkedes ganske godt, især i betragtning af den mistænksomhed og uvilje, vore nye medborgere er stødt på, når de for eksempel talte deres gamle sprog på gaden eller ikke kendte de æblesorter, vi er flasket op med. Eller når forældre trak sig tilbage, når de så deres børn komme hjem med "gode og dårlige" værdisæt, som de ikke fik forklaret. Får børnene tit lejlighed til at fortælle frit? Eller må de høre for en masse, der var forkert, uden at kunne/turde svare igen?

Integrationsrådet sidder med FNs menneskerettigheder, men dem vil mange danskere ikke følge, og nogle partier vil også ændre danske love. Vi opregner hellere udgiftssiderne end indtægterne ved indvandringen. Sjældent hører vi, at Vesten tjener uhørt på tredje verden. Vi kendte jo kun vor egen og en smule om verden to. Vi har i den grad medvirket til fattigdom, nød, identitetskampe og flygtninge. Selv har vi kunnet bosætte os langt friere derude, haft overskud og mødt megen velvilje. Vi har været bedre forberedt men sjældent søgt integrationen.

I Danmark må "vi" vælge religion frit. Den menneskeret må folk udefra også have, ellers bryder vi både menneskeret og danske love.

Deres mad er ret fed og krydret og tøjet fremmed, men vi er glade for meget af det. Går tit på deres gulvtæpper, nyder deres showdanse og går med i fællesdanse. Lad os smile, snakke og le lidt mere sammen. Som vi gør i taxaen, frisørstolen og som regel når ældrehjælpen kommer.

Så taler vi sjællandsk og de deres identitetsprægede eller perfekte danske. Min frisør i Kentucky kaldte de etniske eller politiske "anderledes" for kommunister, dog ikke mig der var kunde. Det samme sagde min forstander om de radikale, da jeg underviste i Jylland.

I coronatiden bliver der hørt og set meget radio og TV. Men det trætter kun at blive talt til. Politikere finder tit de bedste løsninger, når de taler med hinanden. Det gør Danmark bedre og større, og vi når frem og bliver beriget med varme og glæde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Espergærde

Dusinvis af blomster til minde om afdød elev: - Helt ubeskriveligt at et ungt menneske mister livet

Debat

Debat: Regeringen ødelægger ungdommen

Annonce