Annonce
Debat

Debat: Integrationsrådet er en selvmodsigelse og står i vejen for reel integration

Aishah Mohd Yatim, Kandidat for Liberal Alliance, Helsingør KV 2021, mener at integrationsrådet i Helsingør Kommune bør afskaffes. Hun belyser hvorfor i dette debatindlæg.Foto: Torben Sørensen/kalabas.dk

DEBAT: Jeg har fulgt lidt med i debatten omkring integrationsrådet i Helsingør. Der har været en diskussion om, hvorvidt integrationsrådet burde afskaffes eller ej. Der er stillet spørgsmålstegn ved, hvor stor en forskel det har gjort for integrationen i det hele taget. Hvilken indflydelse har integrationsrådet fået, for at fungere som et talerør mellem politikerne i Helsingør byråd og borgere med anden etniske baggrund her i Helsingør kommune?Integrationsrådet bør snarest afskaffes. Det er en overfladisk indsats, et spild af tid og ressourcer. Rådets opgave bliver hurtigt reduceret til at tilgodese særinteresser, ofte fra religiøse grupperinger, der helt lever efter egne normer, og har svært ved at påtage sig et ansvar for aktiv integration.

Efter at have boet i Ballerup i 20 år, flyttede jeg i 2016 til Helsingør Kommune, og besluttede mig for, at jeg gerne ville forsøge at engagere mig lokalt, og hvad er mere naturligt end at gøre det omkring noget, der vedrørte mig selv - jeg har en etnisk muslimsk baggrund fra Malaysia, men føler mig som dansker.


Integrationsråd er i stedet blevet et statsfinansieret alibi, for at vise at kommunen gør noget på den ene side, men i praksis betyder det at etniske særinteresser ofte støttes unødigt. Lad os i stedet finde andre måder at række hånden ud til integration, til dem som vil og kan.


Kommunen opfordrede mig til at tilslutte mig en etnisk gruppering og gav mig en liste af mulige foreninger bl.a. afrikanske, arabiske og tyrkiske foreninger. Jeg tilmeldte mig en af disse foreninger, men det gav ingen fornuft med min asiatiske kulturelle baggrund, hvorfor jeg valgte at stille op som ”løsgænger”. Dette i håbet om at dække bredere interesser og tiltrække flere stemmer, men jeg blev ikke valgt.

Jeg finder dette forløb meget bureaukratisk og noget besværligt. Endvidere forekommer det mig noget uforståeligt, at til et valg af et integrationsråd kan kun borgere af anden etnisk baggrund, og som ikke er danske statsborgere, stilles op til og stemme, når netop hele formålet er at skabe rammer for integration af alle i et samfund. Dette kræver deltagelse fra alle sider.

Integrationsråd burde fungere som en slags brobygger, men i realiteten fungerer det som en stopklods, som står imellem de to parter. Det adskiller i stedet for at flette sammen. Det skaber splittelse - det bliver i stedet til et ”dem” og “os”.

Integrationen i Danmark er forfejlet, fordi kommunerne eller staten opfatter deres ansvar, som at de skal fungere som en art “forældre” til os borgere med anden etnisk baggrund. Kommunen skal lære at “give slip” og overlade ansvaret til den enkelte at bevise, at vedkommende både kan og vil integreres. Myndighederne skal ikke primært fungere som “beskyttere” eller “oppassere”. Til dette er der ikke behov for et integrationsråd.

I stedet bør de give os mulighed for at selv at tage ansvar for eget liv. Giv os mulighed og tillid til selv at tænke og handle. Til selv at tage initiativ og deltage aktivt i samfundet, som vi ønsker at være en del af. Være med til at bidrage til fællesskabet. Bygge selvværd, selvtillid og samtidig skabe motivation til at gøre og give mere. Det vil give en naturlig følelse af, at være en del af fællesskabet og en større helhed. Det er en helt naturlig ting som vi alle ønsker os, lige meget hvor vi befinder os i livet. Uanset hvilken etnisk baggrund, vi har.

Integrationsråd er i stedet blevet et statsfinansieret alibi, for at vise at kommunen gør noget på den ene side, men i praksis betyder det at etniske særinteresser ofte støttes unødigt. Lad os i stedet finde andre måder at række hånden ud til integration, til dem som vil og kan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Hvad har vi lært af corona?

Debat

Debat: Sommerens cykelløb

Annonce