Annonce
Danmark

Debat: Kæmpemæssigt demokratisk problem for samfundsdebatten


Debat: ”Det, der er galt med verden er, at de dumme er så skråsikre på alting - og de kloge er så fulde af tvivl" eller ”Den eneste forskel mellem et demokrati og et diktatur er, at i et demokrati får idioterne lov at vælge - i et diktatur regerer de”.

Det er citater fra Bertrand Russell, filosof og nobelpristager i litteratur. Han er normalt kendt for at basere sin politiske teori på de kræfter i menneskesindet, som frembringer næstekærlighed og dæmper aggressioner, men selv han kan nå bristepunktet.

Han, som andre, har erkendt, at der findes mange bitre mennesker fyldt med vrede, jalousi, skuffelser og sorg, der åbenbart forløses - uden den mindste form for argumentation - igennem skråsikre ondskabsfulde, nedrige, brovtende og ynkelige tragiske udgydelser, som de retter mod andre.

Annonce
Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere chefkriminalinspektør hos Rigspolitichefen og tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste. Arkivfoto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix


Vi har måske alle en rem af huden, for jeg må erkende, at jeg selv har haft lyst til at bruge citaterne på min facebookside og i mine ”klummer”, men har været i stand til at styre mig, da jeg ikke bryder mig om at bruge ordene ”dumme” eller ”idioter” om andre.

Men jeg må desværre erkende, at dybt nede i det sorte af min sjæl, der hvor ”kældermennesket” huserer, findes der en slange, der hvislende frister mig til at kalde en ”spade for en spade”.

Det sker når modstanderne med citatfusk og fake news og uden den mindste faglige indsigt, endog hånligt, skråsikkert, injurierende og ærekrænkende tilsidesætter mine 41 års nationale såvel som internationale uddannelse og erfaring i politi- og efterretningsarbejdet og mit - i de seneste år - forfatter- og kommentatorvirke.

I forhold til andre deltagere i samfundsdebatten hører jeg til de heldige, der utvivlsomt bliver skånsomt behandlet, da jeg har undgået deciderede ”shitstorme”. Hadefulde, svinske angreb der har forsøgt at blæse visse politikere og en række indsigtsfulde kritikere omkuld.

Senest er det sket for Pernille Skipper, MF for Enhedslisten. ”Møgspanden” fyldte for meget, så hun trist er blevet ”knækket” og føler det som et nederlag at skulle udelukke en række personer, da hun ikke magtede at konfrontere dem med dialog og forståelse.

Det er gentagne gange gennem årene påpeget, at det er et kæmpemæssigt demokratisk problem. Ingen har dog fundet løsningen på dette problem af frygt for at komme i konflikt med ytringsfriheden, men der er grænser for, hvad man kan tillade sig at udtale sig om. Den grænse kaldes injurier som de er defineret i straffelovens paragraf 267.

Bestemmelsen kunne være redskabet til at dæmme op for problemet. Men den bliver sjældent brugt, især fordi, at den er privat påtaleundergivet, hvilket indebærer at man selv skal anlægge sag og bære omkostningerne.


Adgang til sociale medier bør kun ske via NemID - for der er alt for mange falske profiler og trolde på nettet.

Fra debatindlægget


Det bør ændres til, at bestemmelsen bliver offentlig påtaleundergivet. Det vil sige at man omkostningsfrit kan anmelde det til politiet eller anden offentlig myndighed, der så vurderer, om der er rimelig formodning om strafbart forhold.

Og sidst men ikke mindst bør adgang til sociale medier kun ske via NemID - for der er alt for mange falske profiler og trolde på nettet.

Indtil noget sådant bliver en realitet, vil jeg prøve at styre ”kældermennesket”, og satse på de kræfter i menneskesindet, som frembringer næstekærlighed og dæmper aggressioner, men måske i ny og næ citere fra injuriebestemmelsen for de ”du ...”.

Åh nej, nu var det lige før jeg faldt for fristelsen!

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); indehaver af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).


Annonce
Annonce
Helsingør

Henrik har tilbagelagt tusindvis af kilometer på en cykel, som ikke kan bevæge sig: - Det sociale er drivkraften

Navne For abonnenter

Røvlækker på Instagram: Jeg vil gerne være bedre til at vise min egen uperfekthed

Nordsjælland

Pløjede fodboldbane helt i stykker: Fundet da politiet så møgbeskidt bil

Danmark For abonnenter

Anbefaling: Fem krimier til uhyggelig efterårs-læsning

Espergærde

Fuld mand forsøgte røveri mod ung kvinde: Bilen stoppede midt i vejkryds

Helsingør For abonnenter

'Islam er den eneste levemåde, der kan befri kvinder i vesten': Onsdag morgen forsøgte ekstremister at påvirke gymnasieelever

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Podcasts

Lyt: Far til tre døde bag rattet i sin nye bil

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Vicerektor om tragisk faldulykke: - Vi håber med alt, hvad vi kan krydse, at vores elev kommer sund og rask tilbage til skolen

Danmark For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Helsingør For abonnenter

Efter selvmord på Espergærde Gymnasium tog 20-årige Sixten til psykolog: Nu opfordrer han andre til at række ud efter hjælp

Debat For abonnenter

Zar hører hjemme her: Men projektet har ikke fået den opbakning, det fortjener

Debat

Debat: - Det er min datter, det går ud over. Det er min datter, de ikke har tid til

Annonce