Annonce
Debat

Debat: Klik - bestil - kom afsted

Marianne Klint, Teaterdirektør, Teater Momentum - bosiddende i Espergærde. Privatfoto

DEBAT: Kulturlivet genåbner og det betyder, vi skal til at ændre adfærd.

Vi skal genoplive en adfærd, som tilbyder en ekstra dimension af fællesskab, og som skaber et fælles åndedræt i biografen, teatret efter den sublime guitarsolo. Kunsten tilbyder en indsigt, når vi er blevet oplyste og klogere af et billedkunstnerisk mirakel, en bevidsthed om vores egen eksistens på det kulturhistoriske museum, en dannelse og følelsen af ophøjethed, når vi har været i operaen. Fremfor alt bliver vi inspirerede til at missionere omkring det, vi netop har oplevet og føler trang til at reklamere for det, der er sket med os – andre skal da have den samme følelse, ikke?

Vi er gode til at gøre reklame for de oplevelser, der betyder noget i livet, når noget har gjort indtryk. Det foregår typisk over frokostbordet på arbejdet, hvor der falder bemærkninger om, hvad man har oplevet i weekenden eller i går aftes eller en forventning og glæde over, at have booket billetter til noget spændende og skønt. Kulturoplevelser er noget, vi snakker meget om. Det giver os identitet og selvværd at have dyrket åndelig fitness. Vi snakker om bogen, vi har læst og serien på HBO, men intet slår den levende, kropslige væren i kontakt med oplevelsen live, nu og her.

Annonce

Som med al anden træning, der skal genoptages, skal man også med kulturoplevelserne tvinge sig selv i gang igen. Min opfordring er derfor… tving dig selv. Få nu bestilt de billetter og vælg en begivenhed, der finder sted allerede i næste uge og om 14 dage, i næste måned og køb den vilde koncertbillet til jazzfestivalen til sommer allerede nu. Hjælp kulturen i gang igen - vi kan ikke eksistere uden jer, publikum

Men som alle andre muskler i kroppen, bliver også kultur-musklen slap. Vi skal aktivt rejse os fra sofaen, bevæge os i retning af teatret og biografen, koncerten, museet, udstillingen, forlystelsen.

Det er hårdt. Det kan altid vente til i morgen. I næste uge starter jeg igen. Eller i hvert fald den første i næste måned. Så er det sikkert også bedre vejr, og jeg skal jo også lige have løn først. Vi kender undskyldningerne.

Som med al anden træning, der skal genoptages, skal man også med kulturoplevelserne tvinge sig selv i gang igen. Min opfordring er derfor… tving dig selv. Få nu bestilt de billetter og vælg en begivenhed, der finder sted allerede i næste uge og om 14 dage, i næste måned og køb den vilde koncertbillet til jazzfestivalen til sommer allerede nu. Hjælp kulturen i gang igen - vi kan ikke eksistere uden jer, publikum.

Som direktør for et mindre teater er vi dybt afhængige af publikums loyalitet, og uagtet at vi står med kvalitet på scenen hver aften, og har masser af sublime oplevelser klar, oplever vi efter nu tredje nedlukning, at det kan være svært at få folk i gang igen. Nogle kommer springende fra dag ét og tak til jer kulturhungrende ”firstmovers”. Andre er helt kommet ud af vanen og skal genoptrænes. Årskortet er udløbet. Pludselig føles tiden knap. Søvnmønsteret er anderledes, og vi er gået i hi og tanken om, at noget slutter 22.30 er uoverskueligt sent – man bliver jo allerede dødtræt kl. 21.00. Søvn er det nye must have, og vi kan vist alle godt mærke, hvordan sofaen har fået fat i os.

Men vi lever kun en gang, og jeg vil personligt give pengene tilbage til publikum på mit teater, hvis jeg hører om en eneste, det ikke føler sig opløftet af, at komme tilbage til de levende kulturoplevelser.

Så lad dette være min nytårs-opsang og opfordring til læserne om at tilføje et fortsæt til de øvrige på listen: rejs dig, tænd computeren, søg på events i dit nærområde, klik på bestil og tag familien og måske kollegerne eller naboerne med. Lad os hjælpe kulturlivet tilbage til livet - og få gang i mental-træningen. Mon ikke vi for en tid har set rigeligt Netflix?

Vi ses i virkeligheden. Sammen.

Annonce
Navne For abonnenter

Et-årige Monas familie gør det, mange andre drømmer om: Familien har opsagt bolig og job for at kaste sig ud i et vildt eventyr

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Navne

Morten fortsatte med at arbejde og vise omsorg for andre trods lægernes dom: - Min far har lært mig sindssygt meget

Helsingør For abonnenter

Villa på gudevej solgt for 9.050.000 kroner: Her er ugens bolighandler i Helsingør

Debat

Helsingør Dagblad mener: 37 millioner gode grunde til, at kommunen skal bruge pengene anderledes

Erhverv

Alle skriger på arbejdskraft, men her drukner man i ansøgninger: - Det har vi aldrig prøvet før

En energiø i Nordsøen koster 210 milliarder kroner: Dan Jørgensen vil have endnu flere

Helsingør

Hver aften kigger Helle ud ad vinduet i håbet om at se en UFO - igen: - Jeg ved godt, jeg lyder som en, der skal indlægges

Helsingør For abonnenter

Familier i Espergærde ånder lettet op efter ændring i lokalplan: 'Det var et reelt scenarie at flytte herfra - nu har vi ro i sjælen'

Ingen vil væk fra lokal virksomhed i vækst: - Medarbejderne skal have en fantastisk dag, så skal indtjeningen nok følge efter

Helsingør

Ældre kan forsikre sig til et ekstra bad og kørsel: - Vi stiller højere krav til, hvordan vi vil have det

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Helsingør

Rosestafet: Trine, dit hjerte sidder lige i skabet

Helsingør For abonnenter

Biler i flammer: Så mange sager om bilbrande har der været Helsingør siden 2019 - så mange af dem har politiet opklaret

Helsingør

Fejden om omstridt havneudvidelse fortsætter: Ny plan 'er at holde folk for nar'

Annonce