Annonce
Debat

Debat: Lad os få en saglig HH-debat

Erik Østergaard er formand for HH2030-gruppen.

DEBAT: Lars Borup-Nielsen fra Snekkersten har den 20. marts et langt indlæg her i avisen, hvor han blandt andet nævner undertegnede, og det arbejde HH2030-gruppen gør for at udbrede information om fordele og ulemper ved en fast forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg.


For det første er det allerede i dag relativt let at komme fra Helsingør til Helsingborg med færgerne. Hvis den effekt, som Borup-Nielsen beskriver, skulle være der, så ville Helsingør slet ikke trives som den gør i dag. Alene af den grund er der mere tale om skræmmekampagne end saglig debat fra Borup-Nielsens side.


Annonce

Desværre virker det ikke som om, at det er Borup-Nielsens ærinde at gå ind i en konkret og saglig debat om fordele og ulemper ved en fast forbindelse. I stedet bruger han energien på at sprede det budskab, at en fast HH-forbindelse mere eller mindre vil betyde Helsingørs undergang.

Meget malerisk skriver Borup-Nielsen blandt andet, at fordi det med en fast forbindelse vil være lettere at rejse over sundet, så vil de handlende i Helsingør miste masser af kunder, da de i stedet vil ”valfarte” til de billige svenske storcentre. Tandlægerne og bilværkstederne i hele Nordsjælland vil også få det svært med en fast forbindelse. Begge vil miste kunder, da både reparationer af tænder og biler er billigere i Sverige. Tilbage i Helsingør vil bare være ”30-40 frisørsaloner” og en række ”pizzerier og værtshuse”. Hvis man altså spørger Borup-Nielsen.

Jeg er helt enig med Borup-Nielsen i, at en fast forbindelse vil gøre det lettere at komme over sundet. Det er i bund og grund hele formålet med en fast forbindelse. Der er dog ingenting, der peger i retning af, at en fast HH-forbindelse vil efterlade Helsingør og resten af Nordsjælland som en tom ødemark - tværtimod.

For det første er det allerede i dag relativt let at komme fra Helsingør til Helsingborg med færgerne. Hvis den effekt, som Borup-Nielsen beskriver, skulle være der, så ville Helsingør slet ikke trives som den gør i dag. Alene af den grund er der mere tale om skræmmekampagne end saglig debat fra Borup-Nielsens side. For det andet så slog den strategiske analyse fast så sent som i januar i år, at en fast forbindelse vil betyde, at mængden af rejsende i Helsingør centrum vil stige.

Centralt i planerne for en fast HH-forbindelse er nemlig en ny og større togstation under den nuværende. Den nye station forventes at ville bidrage med 19.000 rejsende i døgnet, når den faste HH-forbindelse engang står færdig. Det skal sammenlignes med, at færgernes i dag kun bidrager med knap 10.000 rejsende i døgnet. Derfor er der ingenting i de nuværende planer som tilsiger, at en fast forbindelse vil komme til at gå ud over handlen i Helsingør centrum - tværtimod.

Alt i alt er en fast HH-forbindelse til gavn for Danmark og dansk handel. Derfor anbefaler blandt andet også Dansk Erhverv, som repræsenterer de handlende, en fast HH-forbindelse og opfordrer den danske og svenske regering til, så hurtigt som muligt, at gå videre med forundersøgelserne.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Efter hård kritik af kommunen for langsommelighed: To måneder efter har selvmordstruede Marcus stadig ikke fået svar

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Morten trækker det længstre strå i langvarig kamp mod kommunen: - Vi har lært af vores fejl

Helsingør For abonnenter

Plejehjem glemte at følge op på kræftundersøgelse: - Der er ingen undskyldninger

Helsingør

Debat: Der skal strammes op, og det haster

Helsingør

U-vending gik galt: To biler kørte sammen på Kongevejen

Debat

Ugens kandidat: Når drømme bliver til virkelighed

Helsingør For abonnenter

Koster tæt på en milliard kroner: Her skal Espergærdes veje og indkørsler graves op, så kloakvandet ikke ender i Øresund

Danmark

Debat: Tomme tønder buldrer mest

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Første private lejer til nyt sundhedshus er på plads: - Vi vil gerne sætte endnu en nål på landkortet i Helsingør

Danmark

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Debat

Hvilken gave vi gerne vil give Helsingør i købstadsjubilæum?

Helsingør For abonnenter

Chokpris: Danmarks dyreste sommerhus ligger i Hornbæk

Helsingør

Svane-drama har set sin afslutning: Sådan gik det med svaneungen Egon

Annonce