Annonce
Debat

Debat: Lad os få en saglig HH-debat

Erik Østergaard er formand for HH2030-gruppen.

DEBAT: Lars Borup-Nielsen fra Snekkersten har den 20. marts et langt indlæg her i avisen, hvor han blandt andet nævner undertegnede, og det arbejde HH2030-gruppen gør for at udbrede information om fordele og ulemper ved en fast forbindelse mellem Helsingør og Helsingborg.


For det første er det allerede i dag relativt let at komme fra Helsingør til Helsingborg med færgerne. Hvis den effekt, som Borup-Nielsen beskriver, skulle være der, så ville Helsingør slet ikke trives som den gør i dag. Alene af den grund er der mere tale om skræmmekampagne end saglig debat fra Borup-Nielsens side.


Annonce

Desværre virker det ikke som om, at det er Borup-Nielsens ærinde at gå ind i en konkret og saglig debat om fordele og ulemper ved en fast forbindelse. I stedet bruger han energien på at sprede det budskab, at en fast HH-forbindelse mere eller mindre vil betyde Helsingørs undergang.

Meget malerisk skriver Borup-Nielsen blandt andet, at fordi det med en fast forbindelse vil være lettere at rejse over sundet, så vil de handlende i Helsingør miste masser af kunder, da de i stedet vil ”valfarte” til de billige svenske storcentre. Tandlægerne og bilværkstederne i hele Nordsjælland vil også få det svært med en fast forbindelse. Begge vil miste kunder, da både reparationer af tænder og biler er billigere i Sverige. Tilbage i Helsingør vil bare være ”30-40 frisørsaloner” og en række ”pizzerier og værtshuse”. Hvis man altså spørger Borup-Nielsen.

Jeg er helt enig med Borup-Nielsen i, at en fast forbindelse vil gøre det lettere at komme over sundet. Det er i bund og grund hele formålet med en fast forbindelse. Der er dog ingenting, der peger i retning af, at en fast HH-forbindelse vil efterlade Helsingør og resten af Nordsjælland som en tom ødemark - tværtimod.

For det første er det allerede i dag relativt let at komme fra Helsingør til Helsingborg med færgerne. Hvis den effekt, som Borup-Nielsen beskriver, skulle være der, så ville Helsingør slet ikke trives som den gør i dag. Alene af den grund er der mere tale om skræmmekampagne end saglig debat fra Borup-Nielsens side. For det andet så slog den strategiske analyse fast så sent som i januar i år, at en fast forbindelse vil betyde, at mængden af rejsende i Helsingør centrum vil stige.

Centralt i planerne for en fast HH-forbindelse er nemlig en ny og større togstation under den nuværende. Den nye station forventes at ville bidrage med 19.000 rejsende i døgnet, når den faste HH-forbindelse engang står færdig. Det skal sammenlignes med, at færgernes i dag kun bidrager med knap 10.000 rejsende i døgnet. Derfor er der ingenting i de nuværende planer som tilsiger, at en fast forbindelse vil komme til at gå ud over handlen i Helsingør centrum - tværtimod.

Alt i alt er en fast HH-forbindelse til gavn for Danmark og dansk handel. Derfor anbefaler blandt andet også Dansk Erhverv, som repræsenterer de handlende, en fast HH-forbindelse og opfordrer den danske og svenske regering til, så hurtigt som muligt, at gå videre med forundersøgelserne.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Trods protester: Kommunen anlægger dyr superbane til fodboldlandsholdet

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Fire firmabiler skåret op: - Det er hamrende frustrerende

Helsingør For abonnenter

Celine spærres inde på sin konfirmationsdag: - Vi havde ikke fået noget at vide

Nordsjælland

Seks uønskede besøg hver dag i Nordsjælland:  Sådan kan du snyde tyven i ferien

Kultur

Nærheden er lige til at spise: Annette og Erik fra Villa Brinkly satser på bæredygtig hoteldrift og vilde råvarer

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Debat: Det kunne være endt rigtig galt - jeg er dybt taknemmelig for hjælpen, jeg fik

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Debat

Bergs Bureau: De mystiske bølger på det blikstille sund

Kultur

Barchef lovede gratis omgang for hvert mål: Måtte forære over 1000 fadøl til euforiske fans

Debat

Klumme: Opfordring: Det er tid til at selvvaccinere os mod frygt - og lidt om gylle

Debat For abonnenter

Det lykkelige babyboom kræver handling fra regeringen

Kultur

Fodboldfesten fortsætter på Marienlyst: - En kæmpe fornøjelse at have landsholdet som gæster

Annonce