Annonce
Debat

Debat: Meningsfyldt liv i Helsingør

Jørgen Manniche skriver: "Sammen kan vi få råd, frihed og fællesskab til meget mere, hele kloden".Foto: Johan Gadegaard
Annonce

DEBAT: HD, borgerne, partierne og de andre udsatte byggeklodser i samfundet stiller spørgsmål om fællesskab, ensomhed, frivillighed, inddragelse og nødvendig flugt. Hvem har ansvaret ? Hvem lytter, har behov, tager initiativ - måske til en helt ny struktur? Hvorfor har vi tit kun værtshuset, drømmen, troen eller flugten? Dømmer os selv?


Ressourcerne til et meningsfyldt liv kommer via overskuddet og kampen, modet, støtten, nærværet, sproget, berøringerne, de bedste motivationer, noget at bidrage med.


Vi er så mobile i dag, at det gode naboskab tit er afløst af arbejds- og interesse fællesskaber og af venner langt væk. Mødrene mødes ikke over kaffe, hæk og hjælp. Måske er kolonihaveflaget der stadig.

Vi dyrker højskoler, fællessang og fællesrejser, mens foreningslivet tit er for forpligtende.

Meget ofte går der store kurrer på tråden, når de mest involverede kappes om den knappe tid. Der sladres, mobbes og pjækkes, fordi vi ikke kan nå at nå længere, og der er så meget, vi faktisk skal nå.

Da jeg i lange perioder var efterskolelærer, lå min arbejdsuge som sømandens, bondens, vognmandens, lægens og i mange andre brancher langt over 100 timer. Nogle, som politikeren, kommer godt, men stresset rundt. Andre savner andre fællesskaber. Det er ikke kun soldaten i krig og flygtningene, der er på - angst døgnet rundt.

Ressourcerne til et meningsfyldt liv kommer via overskuddet og kampen, modet, støtten, nærværet, sproget, berøringerne, de bedste motivationer, noget at bidrage med.

Vi taler meget om ældreomsorgen. Men de største ressourcer stammer fra opvæksten, den nære familie, den sociale børnehave, det nysgerrige og skabende, indad og udad.

Unge, der kan vælge. Vi opgiver tit, fordi vi mangler kræfter. Aftaler ikke at spørge ind en anden dag. Politikeren, alle brænder efter at nå det. Når det lykkes, integrerer det os bredt. Hvad mangler i strukturen? Hvordan giver/får vi overskud til det nære og aviser og bøger? Til udstillinger og tanker? Til at høre isen runge, når to smutter sten?

Sammen kan vi få råd, frihed og fællesskab til meget mere, hele kloden. Andelstanken, den kommunikerende kommune. Politikernes og hinandens bag- og forland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Jorden er flad

Helsingør

TV-serie fik Linisha til at flytte til Helsingør: - Det er verdens bedste beslutning

Helsingør For abonnenter

Kritiserer også hjemmeplejen: 39-årige Rikke gik flere gange grædende hjem fra arbejde

Annonce