Annonce
Debat

Debat: Når ordet undskyld afgør, om det bliver fængsel eller blot en næse

Inger Støjberg.Foto: Martin Sylvest

DEBAT: Dette indlæg drejer sig ikke specifikt om Inger Støjberg, og det drejer sig heller ikke om hendes dom, som i øvrigt er juridisk korrekt, og det drejer sig heller ikke om det, til tider besynderlige og ”udflydende”, forhold mellem ministre og embedsværket.

Det drejer sig derimod om det barokke forhold, at for eksempel ordet ”undskyld” kan udgøre forskellen på, at en minister eller en tidligere minister kan få en ”næse” eller modsat få en dom på eksempelvis 60 dages ubetinget fængsel, hvis den pågældende dømmes i rigsretten. Hvis Folketingets flertal rejser en rigsretssag ved de - eller burde vide - at en domfældelse vil være 100 % begrundet i jura, hvorimod en afgørelse truffet af Folketinget blot kunne have medført eksempelvis en ”næse” på grund af af en politisk afgørelse.

Folketinget har således i dag uindskrænket magt til at bestemme, efter forgodtbefindende, om en minister eller et medlem af Folketinget skal slippe med en næse eller skal dømmes efter juraen i en rigsretssag.

Annonce

Skal en mere eller mindre subjektiv opfattelse blandt Folketingets medlemmer virkelig være en rettesnor for, om en sådan sag skal behandles af Folketinget eller i rigsretten med de forskellige og alvorlige konsekvenser en sådan beslutning kan have ?

En anden absurditet er, at selvom man af Folketinget er blevet erklæret uværdig til at være medlem af Folketinget, gælder denne erklærede ”uværdighed” blot til næste folketingsvalg, eller sagt på en anden måde: I dag uværdig, men i morgen værdig. Men er denne ”fleksible” tidsfortolkning af grundlovens §30 stk.1 i overensstemmelse med loven eller med dens intention?

Folketinget har således i dag uindskrænket magt til at bestemme, efter forgodtbefindende, om en minister eller et medlem af Folketinget skal slippe med en næse eller skal dømmes efter juraen i en rigsretssag

Udfra en subjektiv betragtning er det imidlertid glimrende, at den erklærede ”uværdighed” ophører ved næste folketingsvalg.

Bertel Haarders udtalelse, ”hvis hun bare havde sagt undskyld, ville hun aldrig være kommet for en rigsret” eller Jakob Ellemann Jensens udtalelse, at ” vi indstiller hende for en rigsret for at få hende frikendt”, vil jeg naturligvis afholde mig fra at kommentere, da absurditeten og selvretfærdigheden i disse udtalelser taler for sig selv.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Ikonisk strandvejsvilla med en festlig historie solgt: - Der har været holdt nogle vilde abegilder

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør For abonnenter

Benzinbiler forbudt: Her kommer de nye parkeringspladser til elbilerne

Helsingør For abonnenter

Rift om boliger gør køberne mindre kræsne: - Pludselig larmer Kystbanen ikke så meget

Helsingør

Varsel om forhøjet vandstand mandag morgen: - Kan føre til lokale kystnære oversvømmelser

Navne

Indian er blevet redet af tre generationer og sætter fortsat tempo på morgenturene i skoven: - Han er en god ven, der puffer til mig på dårlige dage

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Erhverv For abonnenter

Klar tale fra formand for erhvervs- og industriforening: 'Dybt foruroligende' sag bør ende i fyring

Debat

Klumme: Jeg glemte min søn på skolen

Helsingør

Pludselig forsvandt et fast element på Kulturhavnen: Hvad er der blevet af den store 'affaldsfisk'?

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Helsingør

Hvad giver man et fyrskib i gave: En ganske særlig 115 år gammel grøn silkegave

Erhverv For abonnenter

Søren har knoklet i over 45 år, men får nej til tidlig pension: - Det er jo ikke for sjov, at man søger det her

Helsingør

Aleyna, Anton og Martine har testet tusindvis under pandemien: - Der er både sjove og ubehagelige oplevelser

Annonce