Annonce
Debat

Debat: Overfald skal ikke gå ubemærket hen

Birgitte Bergman, MF, Det Konservative Folkeparti.Privatfoto

DEBAT: Det gjorde mig vred, da jeg i starten af ugen kunne læse, at en gruppe mænd har overfaldet en 24-årig kvinde med gentagne slag og spark ved McDonald’s i Helsingør. Det bliver ikke mindre trist, når man ved, at overfaldsmændene med al sandsynlighed går fra retten med en bøde i hånden og et fjoget smil på læben.

Det er respektløst og uretfærdigt over for de berørte, at vi ikke straffer gerningsmændene tilstrækkeligt. For mens gerningsmanden tager hjem med en bøde og skal samle affald nogle timer, står offeret tilbage med fysiske og psykiske skader. De psykiske følger kan tage år om at hele. Hvis de nogensinde gør det.

Alene i 2020 blev der registreret 28.186 ofre for vold. Bid mærke i, at vi taler om registrerede ofre. Tallet er desværre formentlig højere. Samtidig var der kun 1.510 personer, der blev dømt til ubetinget frihedsstraf for voldsforbrydelser. En omregning af de to tal viser, at det kun er fem procent af alle registrerede ofre, hvor en gerningsmand ryger i fængsel. Det er en pinlig lav procentsats.

Pinlig, fordi den vidner om, at alt for mange overfald nærmest går ubemærket hen. Straffen er simpelthen for lav. Vi som samfund er på ofrets side. Det er respektløst og uretfærdigt over for de berørte, at vi ikke straffer gerningsmændene tilstrækkeligt. For mens gerningsmanden tager hjem med en bøde og skal samle affald nogle timer, står offeret tilbage med fysiske og psykiske skader. De psykiske følger kan tage år om at hele. Hvis de nogensinde gør det. Jeg kan desuden garantere, at tanken om, at ofrets gerningsmand går fri, ikke ligefrem er betryggende for ofret.

Annonce

Det er vi nødt til at lave om på. Nu. Vi skal vise, at vi står på ofrets side. Det handler om retsfølelse og retfærdighed, men det handler først som sidst om sikkerhed. Det skal ikke være sådan, at de kriminelle griner af os, fordi det næsten ingen konsekvenser har, at de har slået nogen ned. Med andre ord: Overfald skal ikke gå ubemærket hen, vi skal have højere straffe. Derfor ønsker vi i Det Konservative Folkeparti at forhøje straffen for grov vold med en tredjedel. Det vil betyde, at når der tidligere er givet ni måneders fængsel for en forbrydelse, vil samme forbrydelse fremover give et års fængsel. For voldelige overfald skal have alvorlige konsekvenser for gerningsmanden. Det skal de, fordi voldelige overfald har alvorlige konsekvenser for offeret. Ofrene fortjener retfærdigheden, og danskerne fortjener sikkerhed.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Populær specialbutik lukker: - Det er en virkelig svær beslutning

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Initiativrig entreprenør kastede håndklædet i ringen efter to år: Nu har han solgt perlen ved Øresunds kyst videre

Erhverv For abonnenter

Vender historisk underskud til millionplus: Kongrescenter fik så travlt, at direktøren selv måtte hjælpe med serveringen

Helsingør

Efter at have holdt ulovligt i mere end et halvt år: Så skete det endelig

Helsingør

Tårnhøje corona-tal: Smitten eksploderer i flere af kommunens sogne

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Helsingør For abonnenter

Ikonisk strandvejsvilla med en festlig historie solgt: - Der har været holdt nogle vilde abegilder

Debat

Debat: Venstre taler imod Ellemanns egne ønsker om mere natur

Helsingør

Varsel til el-kunder i Helsingør: Så meget skal du regne med, at din regning stiger

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Helsingør

Kundernes biler gik op i flammer: 'Det er dårligt for forretningen'

Debat For abonnenter

Helsingør Dagblad mener: Nu skal stadionkrisen løses

Helsingør

Kvindelig bilist påkørte væltet træ: Politi og brandvæsen måtte rykke ud

Annonce