Annonce
Debat

Debat: Så skulle den 5G-ged vist være barberet - og dog…?

Foto: Lars Johannessen
Annonce

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning. Er du interesseret i at dele din mening, kan du sende et indlæg til os på redaktionen@hdnet.dk.

Hvor var det dog rart at læse i Helsingør Dagblad fredag den 20. marts, at den uafhængige organisation International Commission On Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP) har slået fast, at der ikke er nogen sundhedsrisiko ved 5G.

Organisationen rådgiver blandt andre verdenssundhedsorganisationen WHO, og undersøgelsen bekræfter det, vi igennem længere tid har hørt fra danske forskere. Nemlig at 5G rent teknologisk ikke grundlæggende adskiller sig fra 4G.

Jeg er imidlertid ret sikker på, at det ikke får en forhærdet 5G-modstander til at ryste på hånden, for standardreaktionen fra den kant er jo enten ”de aner ikke, hvad de snakker om” eller ”de er pot og pande med teleindustrien”.

Nu er dette indlæg da heller ikke skrevet ud fra det lønlige håb om at konvertere en eneste 5G-modstander. Det er skrevet som en opfordring til de, der endnu ikke har taget stilling: Lad nu være med at lade Jer friste af 5G-modstandernes løgne og usandheder.

For mens de beskylder os 5G-tilhængere for at være i teleindustriens sold, vil jeg uden at tøve så meget som et sekund anklage kredsen af hardcore modstandere for både at lyve stærkere, end en hest kan rende og at omgå sandheden på en særdeles lemfældig måde.

Nogle af løgnene og usandhederne fremsættes helt bevidst med vildledning for øje, andre fremsættes af ganske simpel uvidenhed. Som for eksempel påstanden om, at en påtænkt beskæring af træerne rundt omkring Axeltorv skal ske for at give plads til 5G-signalerne.

Jo, jo. Det budskab så jeg fremsat i en af Helsingør-grupperne på Facebook, og ophavsmanden påstod sågar, at når der på den måde skal fældes træer - ikke bare i Helsingør, men i hele Danmark - kan man selv forvisse sig om det ved at læse den nationale handlingsplan for udrulning af 5G.

Der skulle det stå sort på hvidt. Men, nej det gør det ikke! Mage til forvrøvlet sludder skal man lede længe efter.

Andre påstår, at vi med 5G vil vandre rundt som zombier i en strøm af røntgenstråler. Endnu mere sludder.

Selv hvis teleindustrien var ondere end Fanden selv, ville det teknologisk ikke kunne lade sig gøre.

Ganske som det heller ikke kan lade sig gøre massivt at bestråle jordkloden med 5G-stråler fra tusindvis af satellitter i en grad, så der ikke er selv det mindste hjørne at gemme sig i.

Det er ifølge 5G-modstanderne intentionen fra Elon Musk, ham med SpaceX, der sendte en Tesla ud i rummet. Nåh jo, og så er der jo også dem, der mener, at tidens svøbe med Corona-virus skyldes 5G - som endnu kun for alvor er taget i brug få steder i verden.

Nu ved jeg godt, at uanset om man er tilhænger eller modstander af et eller andet, findes der såvel seriøs som useriøs argumentation, og jeg ved også godt, at man ikke kan skære 5G-modstanderne over én kam og kalde alle som en kugleskøre.

Men når man på en af kredsens Facebook grupper i en lang video kan se og høre sciencefictionforfatteren (!) Dan Johannesson fabulere over Gud og Satan, lyset og mørket og kalde 5G for Satans mørkeværk, ja så fristes jeg nu alligevel til at gøre det.

5G-modstanderne trækker jævnligt alt lige fra dubiøse forskere til halvstuderede røvere og deres såkaldte rapporter frem som bevis på, at 5G er farligt. Vel at mærke rapporter, som kun har et formål, nemlig at bidrage til forvanskningen af sandheden.

Jeg har sagt det før, og jeg gentager det her. Der findes ikke én eneste uvildig rapport udarbejdet af neutrale og uafhængige forskere, der beviser, at 5G er farligt.

Jeg vil gerne medgive, at det modsatte heller ikke er tilfældet, altså at der eksisterer rapporter, som beviser 5G er ufarligt, men…!

Nu er det ikke sådan klaveret plejer at spille. En anklaget i en straffesag er uskyldig, indtil det modsatte er bevist, og sådan må det også være i forhold til 5G.

Det er imidlertid ikke et argument, der bider på 5G-modstanderne, hvilket formentlig skyldes, at modstanden ikke alene handler om 5G som teknologi.

Den handler om at ride med på en bølge af konspirationsteorier og en helt uvederhæftig sammenblanding af begreber og teknologier, der er nem at markedsføre, fordi kun et fåtal af os er strålingseksperter.

Det mener 5G-modstanderne dog selv, de er. ”Målermanden” i Søren Østergaards skikkelse har fået skarp konkurrence af det selvbestaltede 5G-politi, der med diverse apparater render rundt på gader og veje for at dokumentere såkaldt stråling. Jamen for pokker da - ved et par simple Google søgninger kan jeg også diagnosticere mig selv og begynde at rende min læge på dørene med alle mulige mærkelige påstande, om at nu fejler jeg det dette eller hint.

Påstande, der vil være grebet ud af den blå luft.

At vi lever i et samfund med masser af elektromagnetisk stråling, medgiver jeg gerne, og jeg medgiver også gerne, at der findes mennesker, der er sensitive over for den slags stråling.

Men elektromagnetismen er en del af hele det univers, vi lever i. Bare gå ud i forårssolen, så udsættes du for elektromagnetisk stråling. Og den skal du passe på.

Sagen er nemlig, at der findes både skadelig - ioniserende - og ikke skadelig - ikke ioniserende - stråling. Men faktum er, at både 5G og alle tidligere varianter tilhører den ikke skadelige kategori.

At påstå andet er dybt uvederhæftigt, men som sagt forventer jeg ikke at kunne overbevise 5G-modstanderne om dette.

Der er simpelthen gået religion i modstanden mod en teknologi, der er essentiel for udviklingen af vores samfund. Dels fordi 5G rent kapacitetsmæssigt kan så meget mere end 4G, dels fordi der om føje år ganske enkelt er udsolgt på 4G nettet - og der er jo ikke noget i sol og måne, som tyder på, at verden bliver mindre digital sådan lige med det første.

Senest har 5G-modstanderne ligeledes råbt højt om, at man nede i EU var ved at gøre i bukserne over udsigten til udrulning af det nye kommunikationsnetværk. Det er heller ikke rigtigt.

Tværtimod har EU-Kommissionen nu givet sin støtte til den fælles 5G værktøjskasse, som EU-medlemsstaterne er blevet enige om.

Hvorfor? Fordi man udmærket ved, at 5G vil komme til at spille en central rolle i den fremtidige udvikling af Europas digitale økonomi og samfund samt blive et vigtigt fundament for såvel den digitale som den grønne omstilling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Sport

Bagom Bolden: Formentlig ikke set bedre

Annonce