Annonce
Debat

Debat: Selvfølgelig skal vi debattere politik på Facebook

Henrik Malmgren er ikke enig i redaktionschef Josephine Vedels forslag om, at politikerne ikke skal benytte Facebook til debat.Foto: Dado Ruvic/Ritzau Scanpix

DEBAT: At tænke sig at man på lederplads i Helsingør Dagblad (7/4) skal læse, at politikerne bør flytte debatten væk fra Facebook. I sin leder beskriver redaktionschef Josephine Vedel, at Facebook ikke blev født som debatforum, men som en slags digital blå bog til venner. Deri har hun ganske ret. Det har hun også i konstateringen af, at mediet siden har udviklet sig, men når hun videre foreslår, at politikerne dropper det til debat, er det helt skævt.

Problematikken er meget konkret. Nemlig, at en lokalpolitiker grundet islamkritiske ytringer er blevet udelukket fra mediet i 30 dage og desuden risikerer at få slettet sin politiske side på Facebook. Man kan diskutere, om det er Facebooks opgave at agere meningscensor, ligesom man kan diskutere det rimelige eller urimelige i, at tidligere præsident Donald Trump blev sat i skammekrogen af Facebooks stifter Marck Zuckerberg.


Hvis et læserindlæg overholder formalia til at komme i Helsingør Dagblad eller enhver anden dansk avis, er det også godt nok til at blive publiceret på Facebook.


Et faktum er det imidlertid, at 68 pct. af den danske befolkning ifølge analysebureauet Megafon holder sig væk fra den offentlige debat, fordi tonen er blevet for hård. Tre ud af fire adspurgte mener, at tonen over tid er blevet hårdere på de sociale medier, mens ni ud af 10 ikke mener, det er i orden at bruge en hårdere tone i det digitale univers sammenlignet med det fysiske univers.

Og det er jo i virkeligheden der, vi har det grundlæggende problem. Det handler om adfærd, og her har vi nok alle en rem af huden. Men hvis vi skal opføre os ordentligt, skal de der står for den meningsregulerende adfærd på de sociale medier også gøre det. Hvis et læserindlæg overholder formalia til at komme i Helsingør Dagblad eller enhver anden dansk avis, er det også godt nok til at blive publiceret på Facebook.

Ingen avisredaktør med respekt for sig selv vil nægte at vise et billede af en topløs pige, mens Facebook konsekvent fjerner alt bart kød af den slags. Selv i de mange fotogrupper på mediet hvor billederne er helt og aldeles ærbare. Rimeligt, nej. Men Josephine Vedel har også ret i, at Facebook er i sin gode ret til at censurere, uden at vi af den grund kan kalde det en knægtelse af ytringsfriheden.

Til gengæld er udviklingen i brugen af de sociale medier irreversibel, og vi kan ikke vende tilbage til de tider, hvor politiske debatindlæg kun hørte til i dagbladenes trykte spalter. Så når Josephine Vedel mener, det ikke er Facebooks opgave at understøtte eller tilskynde til demokrati og ytringsfrihed, er hun galt afmarcheret. Det mener jeg netop er en vigtig rolle. Vi skal bare finde ud af spillereglerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Hvad har vi lært af corona?

Debat

Debat: Sommerens cykelløb

Annonce