Annonce
Debat

Debat: Sjoskebande

Peter Lauritsen
Annonce

Debat: For et par uger siden kritiserede jeg i en klumme regeringen for ikke at udvise lederskab i forhold til den grønne omstilling. Tilsyneladende vil både regering og et flertal af politikere hellere rose sig selv for luftige ambitioner end gå forrest med de indgreb, som alle ved er nødvendige.

Indlægget fik nogle velvalgte kommentarer med på vejen. En læser skrev endda, at jeg havde ”en respektløs tone.” Sikke noget. Men jeg vil nu alligevel holde fast i pointen. For i mellemtiden har statsminister Mette Frederiksen været til EU-topmøde for at forhandle genopretningsfond og budget. Og her kunne man konstatere, at Danmark sammen med nogle få andre lande dannede en sparebande, hvis primære mål var at bekæmpe stigninger i landenes bidrag til EU.

Umiddelbart lyder det tilforladeligt, men snart kunne medierne berette, at strategien viste sig at have konsekvenser. Først og fremmest medførte sparebandens anstrengelser, at der blev afsat færre penge til forskning og den grønne omstilling. Og så er det, man igen må spørge: Hvor er lederskabet? Og hvor er strategien?

Selvfølgelig skal Danmark reducere sit klimaaftryk ligesom alle andre, men de erklærede ambitioner er meget højere. Vi skal være et foregangsland, sådan som vi tidligere har været det på andre områder. Det er os, der skal udvikle de nødvendige teknologier og den kloge politik, ja, det er os, der skal vise de andre, hvordan man laver en grøn omstilling, der får alle med og skaber et bedre samfund. Vi skal være det mikrokosmos, som verden lærer af.


Sandheden er desværre, at viljen til en grøn og bæredygtig verden ikke rækker ret meget længere end til skåltaler og erklæringer på fint papir. Reelt lederskab på det grønne område må vi stadig kigge langt efter.


Det er en klog ambition, fordi den kan gøre en forskel for klimaet, og fordi den kan sikre os velstand og velfærd. Men er den mere end snak og fromme ønsker? Vist ikke. I hvert fald går man ikke forrest, hvis ens væsentligste prioritering er økonomiske peanuts.

Men sådan er det. Vi burde være i den grønne bande. Vi hører ikke hjemme i en sparebande eller en sjoskebande eller en bande af fodslæbere. Den slags er der nok af, og vi kan meget mere end det.

Så ja, måske er det respektløst at sige det højt. Men sandheden er desværre, at viljen til en grøn og bæredygtig verden ikke rækker ret meget længere end til skåltaler og erklæringer på fint papir. Reelt lederskab på det grønne område må vi stadig kigge langt efter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: DBU udviser ikke loyalitet

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Annonce