Annonce
Dette er et læserbrev. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.
Debat

Debat: Skal gymnasierne i Region Hovedstaden uddanne fremtidens grønne faglærte?

Arkivfoto: Morten Pape/Jysk Fynske Medier

DEBAT: Gymnasiet eller erhvervsskolerne? Det er det mest almindelige valg, de unge i Region Hovedstaden står overfor, når det er tid til at forlade folkeskolen. Langt de fleste (godt 70 procent) vælger gymnasiet. Ja, her i regionen var det i 2021 faktisk over 15.000 unge, som valgte denne vej - hvilket var stort set det samme antal som året før. Det betyder, at vi står med en akut mangel på nye faglærte.

For nylig foreslog Dansk Industri, Dansk Metal og Danske Gymnasier så, at man da bare kunne smelte gymnasier og erhvervsskoler sammen ved at etablere nye såkaldte ”praksisfaglige studieretninger” i de almene gymnasier.

Men er det den vej, vi vil? Og fører det til flere faglærte? Jeg tror det ikke.

Annonce

Problemet med forslaget er, at man arbejder ud fra forudsætningen om, at alle unge kan skæres over én læst. Sådan er virkeligheden bare ikke.

Derfor er det vigtigt at holde fast i erhvervsskolerne som et alsidigt samlingspunkt for unge med vidt forskellige interesser og forudsætninger. Vi har i dag 105 erhvervsuddannelser med over 300 specialer. Mange med mulighed for at tage dem som EUX, hvor man kombinerer det gymnasiale med erhvervsuddannelsen. Derudover har vi en HTX med 18 studieretninger inden for det tekniske område og en HHX med 13 studieretninger på det merkantile felt.

Det nytter naturligvis ikke ret meget, hvis de unge, måske som udslag af gymnasial vanetænkning, fravælger erhvervsuddannelserne.

Men i stedet for at kaste håndklædet i ringen og lægge erhvervsuddannelserne ind som en form for ”underafdeling” af gymnasierne bør man sætte markant ind på at styrke den praksisfaglige undervisning i grundskolen og samspillet mellem grundskoler, erhvervsskoler og arbejdsmarkedet.

Problemet med forslaget er, at man arbejder ud fra forudsætningen om, at alle unge kan skæres over én læst. Sådan er virkeligheden bare ikke

Samtidig er det på tide at gøre op med mange års udsultning af erhvervsuddannelserne og -skolerne og i stedet begynde at investere i dem, for at sikre at de er tidssvarende og på forkant med den teknologiske udvikling. På den måde kan vi forhåbentligt også få fjernet det dårlige ry, uddannelserne har, som ”nødløsninger” for unge, der ikke er dygtige nok til gymnasierne.

Unges uddannelsesmuligheder bør i det hele taget ikke være en spareøvelse, men derimod en investering i fremtiden. Samtidig er det værd at huske på, at det for samfundet er en ualmindelig dyr vej at uddanne faglærte ved først at udstyre dem med en almen gymnasial uddannelse. I stedet burde man undersøge, hvordan man kan skabe turboforløb i erhvervsuddannelserne for de unge, som allerede har taget en treårig gymnasial uddannelse.

Derfor håber vi, at politikerne - både på Christiansborg og ude i de enkelte kommuner i hovedstadsregionen - kan se fornuften i at have et klart og ligeværdigt alternativ til gymnasiet i form af erhvervsskolerne. En holdning, vi i øvrigt deler med bl.a. flere fagforbund og Dansk Erhverv.

I dag er de reelle mønsterbrydere dem, som trodser vennernes strøm mod det almene gymnasium og vælger en erhvervsrettet ungdomsuddannelse. Med forslaget fra Dansk Industri, Dansk Metal og Danske Gymnasier risikerer man, at de stærkeste unge på erhvervsuddannelserne følger vennerne over i gymnasiet. En lemmingeeffekt, der i hvert fald ikke vil skaffe os de dygtige faglærte, vi har så stort behov for.

Annonce
Sport For abonnenter

Ekspert retter skarp kritik af FC Helsingørs ordvalg omkring fyring: Nu undskylder klubben

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Erhverv

Helsingør-virksomhed tabte 18 millioner kroner på ét år: Blev presset til det yderste - nu er skuden vendt

Helsingør For abonnenter

Den vigtigste jagt fortsætter: Helsingørs SOSU'er mangler stadig mange kolleger

Helsingør

Se billederne: Det var en gang et kvarter for beskedne søfolk - nu er det et af Helsingørs mest eftertragtede

Helsingør

Indkalder til stormøde efter fodboldvold i gaderne: - Det her skal tages i opløbet

For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Nordsjælland

Derfor holdt togene stille: Efterlyst person stak af - nu har politiet pågrebet ham igen

38-årige Nina Østergaard bliver topchef for Fyns største koncern

Helsingør

Så blev ruten offentliggjort: Her skal du stå, hvis du vil vinke til Dronningen

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Helsingør For abonnenter

Arkitekt ryster på hovedet af Kiærs kritik af legeplads: - Vi leverede præcist, hvad Helsingør Kommune bestilte

Helsingør For abonnenter

Menneskejagt i Bycenteret: Politiet fangede efterlyst, men aktionen sluttede ganske uheldigt

Sport

Chok i FC Helsingør: Fyrer sportschef for 'upassende adfærd'

Annonce