Annonce
Helsingør

Debat: Skibet er sejlet og sømanden rejst

Det er et stort tab for Helsingør, at skipper Morten Elmbo og den tremastede topsejlsskonnert Zar har forladt Helsingør, mener Mads Friis Sørensen. Her et foto af Morten Elmo taget af fotograf Lars Johannessen. Foto: FOTO LARS JOHANNESSEN 4526705353
Annonce

Debat: Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning. Er du interesseret i at dele din mening, kan du sende et indlæg til os på: debat@hdnet.dk.

Af Mads Friis Sørensen, Espergærde. Medindehaver af den maritime virksomhed Seasearch.

Så er det gode skib Zar ikke længere hjemmehørende i Helsingør. Det er umådeligt ærgerligt, da Zar var med til at skabe en god maritim atmosfære i kulturhavnen med sin pragt. Det er en synd, at byen har mistet dette aktiv, som ikke bare være smuk at se på, men også et aktiv, der brugt rigtigt kan skabe en masse værdi for kommunen og byen. Skibet er med til at forbinde nutiden med fortiden, og den minder os om vores maritime arv i byen, hvor Sundtolden herskede, sømænd fra alle kroge af verden kom på besøg og prægtige skibe blev bygget.

Annonce

Mange muligheder

Jeg tror, at vi kunne have fået endnu større glæde af Zar, end vi gjorde, og vi kunne måske have knyttet skibet meget tættere til Havnen og kommunen. Det ville kræve velvilje fra skibets ejer og kommunen, men det kunne åbne for, at kommunens børn og unge kunne stifte bekendtskab med det maritime og få fantastiske oplevelser på Øresund. Kommunen ville også kunne hyre skibet til udflugter for vores ældre, hvor de kunne nyde en eftermiddag med sol i ansigtet og vinden i håret på dækket af dette smukke skib. Derudover er netop Zar oplagt til bryllupsreceptioner, firmaudflugter og after-conference cocktailparties.

Annonce

Et stort tab

Sammen med skibet rejste også Kaptajnen, Morten Elmbo, og det er måske et ligeså stort tab, for Morten er en drivkraft, der har været med til at etablere Hal 16, og som er en engageret træskibsentusiast. Men Morten er meget mere en dette. Jeg har kendt ham i nogle år, og jeg har haft fornøjelsen af at arbejde sammen med ham, da jeg ledede et maritimt træningscenter i København.

Morten er en person, der altid er i godt humør, og han spreder smil og glæde omkring sig. Altid parat med en rap replik eller en god anekdote, og det er simpelthen umuligt at være i dårligt humør, når man er sammen med ham. Han er kreativ og løsningsorienteret.

Annonce

Stor viden

Han har været styrmand på Georg Stage, kaptajn på Zar og kaptajn og reder på træskibene Ternen og Trevenner. Han ved alt om vedligehold og restaurering af gamle træskibe, og hvordan de skal sejles. Hvis havnen ønsker at tiltrække flere træskibe, der skal have Helsingør som hjemhavn, så ville vi kunne have stor glæde af en person som Morten, der kender gud og hver mand indenfor træskibe, samt har en stor viden på området, som han kan dele af.

Annonce

Et blødende farvel

Det bliver et permanent farvel til skib og sømand, og det må også jeg acceptere med blødende maritimt hjerte. Jeg vil savne at se riggen som det første, når jeg runder havnen og det store dannebrog agter på skibet, når jeg færdes på kulturhavnen, og jeg vil savne de hyggelige snakke, som jeg har haft med Morten og hans kone Maja om bord på Zar og Trevenner.

Jeg ønsker både skib og sømand god vind og håber, at de begge vil finde vejen forbi Helsingør Havn i ny og næ.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Styrelse slår fast - skoler bør aflyse alle lejrskoler og klassefester

Sport

Bagom Bolden: Formentlig ikke set bedre

Annonce