Annonce
Danmark

Debat: Stop for eksport af levende dyr

Debat: New Zealand har med virkning fra om to år forbudt eksport af enhver form for levende dyr. Allerede for 13 år siden forbød landet eksport af levende dyr med henblik på slagtning.

Pia Kjærsgaard

I Danmark er vi desværre gået en helt anden vej. I 1990 eksporterede danske svineproducenter for eksempel blot knap 9000 smågrise til udlandet. I 2019 var tallet steget til 15,2 millioner grise. Grisene eksporteres til lande som Polen, Tyskland og Italien, men også så langt væk som til Rumænien med henblik på opfedning og slagtning i de pågældende lande.

65 procent af grisene endte på lange dyretransporter over otte timer ifølge en aktindsigt, som Dyrenes Beskyttelse har bedt om. Smågrisene bliver i øvrigt transporteret på lastvogne med op til 800 grise på hver lastvogn, så enhver kan vist forestille sig, hvor trange og kummerlige forhold dyrene er underkastet.

Annonce


Det er simpelthen ikke udtryk for ordentlig dyrevelfærd at eksportere levende dyr til slagtning.

Fra debatindlægget


Mens eksporten af grise til slagtning i udlandet stiger, mindskes antallet af grise, der slagtes i Danmark år for år.

Det er flot, at New Zealand har valgt at gå forrest. Danmark burde følge trop, hvis vi mener noget med god dyrevelfærd. Og ja, jeg er udmærket klar over, at EU formentlig vil råbe og skrige, hvis Danmark vedtog et forbud mod eksport af levende dyr som New Zealand har det. Men ærligt talt: hvad er vigtigst? En kommissærs blodtryk eller dyrenes velbefindende?

Selv er jeg ikke i tvivl.:Dyrene må komme først. Der er ingen gode grunde til, at så mange dyr hvert år skal sendes ud på landevejene for at spare nogle få kroner.

Mange danskere tror, at Danmark er forrest i kapløbet om god dyrevelfærd. Det gælder på nogle stræk, men bestemt ikke på alle. Schweiz var langt foran Danmark, da det gjaldt om indrette lovgivningen, så dyr ikke blev betragtet som genstande, men som levende væsner, og Danmark var et af de sidste lande, der fik forbudt seksuel omgang mellem mennesker og dyr.

I Sverige er det mere end 30 år siden, at det blev et krav at alle køer skulle på græs. Og i England og Irland kastreres grise stort set ikke.

Jeg håber, at vi kan nå dertil, at eksport af levende dyr bliver stoppet. Det er simpelthen ikke udtryk for ordentlig dyrevelfærd at eksportere levende dyr til slagtning, når det lige så godt kunne klares i Danmark. Det vil jeg arbejde for at det blive fremover, og jeg vil ikke lade en EU-kommissær stå i vejen for mig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce