Annonce
Debat

Debat: Sundtoldsmarkedet fortsætter og der er stadig masser af liv i Helsingør Museer

Stemningsbillede fra et Sundtoldsmarked i Helsingør.Foto: Torben Sørensen/Kalabas
Annonce

DEBAT: Man kommer let til at tænke på det gamle eventyr af H.C. Andersen, hvor én fjer bliver til fem høns, når man læser det indlæg som Nicolai Vædele har i Helsingør Dagblad (den 13. januar) om de frivillige og fremtiden for Helsingør Museer og det maritime. For selvom det er åbenlyst, at der på det seneste har været blæst på området, så er tingene langt fra så sorte og hvide, som det fremstilles i indlægget.

For det er nemlig en misforståelse, at Byrådet ikke fremover vil prioritere sundtolden og den maritime historie. Faktisk har vi flere gange meldt klart ud, at det netop er de vigtigste områder vi satser på sammen med den industrielle historie.

Derfor er vi og hele Byrådet også ekstremt kede af, at fem frivillige i sundtoldsmarkedets styregruppen er stoppet. Hele Byrådet er vilde med sundtoldsmarkedet, og vi sætter stor pris på den indsats, som de frivillige udøver. Ildsjæle og frivilliges indsats er det, som er med til at styrke vores lokalsamfund. Samtidig er sundtoldsmarkedet en fantastisk begivenhed, som skal vedblive - en begivenhed, som Byrådet har sat mange midler af til, både til afholdelse af markedet men også til en koordinator. En vigtig opgave for den nye museumschef, som vi forventer begynder den 1. marts, bliver netop at sørge for at fortsætte og udvikle sundtoldsmarkedet.

Hvad der konkret har fået projektlederen for sundtoldsmarkedet til at forlade sin stilling, ved vi ikke. I øvrigt er der tale om en stilling, som vi i Byrådet har bevilget penge til i budgettet, i første omgang for en toårig periode, dvs. 2020 og 2021. Det er Byrådet som i budgetforhandlingerne sætter penge af til projekter og aktiviteter. Det er administrationen, der udfører det, som politikerne beslutter. Derfor er det ikke muligt for administrationen at love en fortsættelse af en projektansættelse. For det har administrationen ingen bevilling og bemyndigelse til, så længe der ikke er bevilget penge for det kommende budgetår. Men da hele Byrådet er glade for sundtoldsmarkedet, så forventer vi klart, at der fortsat er støtte til såvel markedet som koordinator/projektleder. Det ændrer bare ikke på, at administrationen ikke kan disponere over penge eller stillinger på forventet efterbevilling. Heldigvis er der fundet en afløser for den afgående projektleder, der skal stå for koordineringen af dette års sundtoldsmarked.


Da hele Byrådet er glade for sundtoldsmarkedet, så forventer vi klart, at der fortsat er støtte til såvel markedet som koordinator/projektleder. Det ændrer bare ikke på, at administrationen ikke kan disponere over penge eller stillinger på forventet efterbevilling.


Nicolai Vædeles indlæg kommer i øvrigt også med række påstande, der på ingen måde holder vand. Eksempelvis er det ikke rigtigt, at der er skåret i bevillingen til Gedser Rev. Og læring på værftet er heller ikke ophørt men ramt af restriktioner på grund af covid-19 restriktioner. Så vi regner med at genoptage, når tingene bliver normale igen.

Det er politisk besluttet, at maritimt værksted også fremover skal have Hal 16. Og når det gælder Hal 18, så har maritimt værksted fået lov til at låne det men har hele tiden fået at vide, at det kun er midlertidigt. Efter renovering af området skal der ske en politisk stillingtagen. Hvad angår Øresund på Langs, så er der givet bevilling til dette fantastiske arrangement fra kulturudvalget i 2018 (20.000 kroner), i 2019 (40.000 kroner) og i 2020 (40.000 kr.). Kulturudvalget har ikke modtaget en ansøgning om tilskud! Så det er ikke fair at påstå, at kommunen ikke vil give penge i 2021. Send hellere en ansøgning fremfor at gætte. For selvfølgelig ser såvel udvalg, som Byråd, gerne at Øresund på langs fortsætter.

Vi er heldige i Helsingør Kommune. Både med den historie vi har, men også at der er så mange frivillige, der gør en kæmpe indsats hver eneste dag - enten for at være med til at formidle vores kulturarv, træne vores børn eller for at hjælpe og være der for nogle, der har det svært - eller noget helt fjerde. De fortjener en stor tak hver og en. Og så fortjener de også, at den debat vi har i øjeblikket ikke tager udgangspunkt i en fjer, der gøres til fem høns. For det er ikke alt man hører i krogene, der sker i virkeligheden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Sårbarhed på Kystbanen

Annonce