Annonce
Debat

Debat: Tillykke – og lad os nu få lige adgang for alle

Lisbeth Torfing
Annonce

Debat: Medierne har de sidste dage været præget af en årligt tilbagevendende begivenhed, som altid kan skabe overskrifter. Jeg tænker på det årlige optag på videregående uddannelser. I år er rekordmange optaget. Stort tillykke til alle dem, der skal til at starte på en uddannelse.

Det er både godt og rigtigt, at vi har så gode muligheder for at tage en gratis videregående uddannelse i Danmark, så det ikke bliver afgørende, om vi kommer fra en velhavende baggrund eller ej. Men der er stadig grupper, som slet ikke har samme mulighed for adgang, som os andre. En videregående uddannelse kræver nemlig en gymnasial eksamen. Og den kan være svær at få, hvis man har et handicap.

En oplagt gruppe at pege på er normaltbegavede unge med autisme. Det er helt oplagt, at de har de faglige evner til at tage ungdomsuddannelse i samme omfang som andre unge. Men det er i praksis svært.

På folkeskoleniveau har alle kommuner tilbud målrettet autisme, med støtte i undervisningen eller et specialundervisningstilbud, alt efter den enkeltes behov. De fungerer ikke altid lige godt, men de er der. På ungdomsuddannelserne er der derimod meget lidt hjælp at hente.

Der findes særligt tilrettelagte tilbud for autistiske elever. Men de findes alt for få steder. Der er syv steder i Jylland, fire på Sjælland og et eneste på Fyn.

Det er ikke rimeligt, at man beder en allerede udsat gruppe om enten at flytte eller have meget lang transport, hvis man ikke tilfældigvis bor i nærheden – for slet ikke at snakke om, at de steder, der faktisk har tilbud, kun har enten STX, HTX, HHX eller HF, så der ikke er valgmulighed som for andre elever.

Statistisk set burde enhver ungdomsuddannelse af en vis størrelse kunne oprette et tilbud målrettet autisme med 10-12 elever om året. Det bør blive et krav, at det også sker, så unge med autisme har lige muligheder for at tage en ungdomsuddannelse og dermed få adgang til videregående uddannelse, som kan være adgangsbillet til et job.

Vi ved, at mange med autisme desværre har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Det er ikke så underligt, når vi gør det så svært at komme i gang med en kompetencegivende uddannelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Idræt med komplikationer

Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Annonce