Annonce
Debat

Debat: Vi har mistet vores autencitet

Kulturværftet
Annonce

DEBAT: I går mandag læste jeg et godt indlæg af Jens Frimann Hansen, der har mange gode og relevante pointer omkring Helsingørs udvikling. Der er ingen tvivl om, at frem til værftet blev lukket havde byen en stærk maritim ånd og kultur. Efter lukningen er udviklingen gået i nye retninger. Man har skullet finde et nyt ståsted, når man nu ikke længere var en værftsby.

Valget er faldet på en rolle som kulturelt fyrtårn med kulturturisme som hovederhverv. Det er der i princippet intet galt i, så længe man netop ikke forsøger at slå plat på en maritim ånd, som ikke hersker længere i byen. Vores maritime autencitet er væk, så hvis turister og besøgende ønsker at besøge et sted, der emmer af hamp og tjære og se handelsskibe blive lastet og losset, så skal man kigge et andet sted hen.

Gennem det valg, som bystyret gjorde for mange år siden, om ikke længere at støtte op om maritime erhverv og ikke forsøge at drive kommerciel havnedrift, så opgav vi også den maritime ånd. Skibsproviantør Marstrand var det sidste holdepunkt, og da denne forretning blev konverteret til en børnetøjsbutik, så kunne byen ikke længere påberåbe sig at være maritim.


Personligt ville jeg hellere satse på en kombination af maritimt erhverv og kultur, hvor man tænker disse to ind i hinanden, forbinder fortiden med nutiden og skaber et miljø der favner det hele


Hvis turister søger autentisk maritim atmosfære, så skal de helt andre steder hen som Svendborg, Skagen eller Marstal, hvor man stadig hæger om de maritime erhverv og glædes ved at se et handelsskib lægge til kaj fordi det betyder forretning og indtægter til de lokale virksomheder. Jo, jo, vi har Hal 16, en dampslæbebåd og M/S Museet for Søfart, men det er jo bare reminiscenser fra en svunden tid. Skal vi fremstå som andet end en turistkliché, så skal vi lægge om, kappe båndet til den maritime fortid og gøre alvor af byens nye identitet som kulturmekka, hvor atelier står dør om dør, byen emmer af kreativitet, museerne er i topklasse og kunstnermiljøet trives på byens gader og cafeer, hvor de skaber kunst og diskuterer indhold og udtryk.

Det er desværre ikke nok at skifte facaden på en værftsbygning og kalde den kulturværft, afholde en passagefestival og invitere tibetanske trommedansere og svensk eksperimentalteater på besøg i en weekend. Hvis vi skal være det kulturelle fyrtårn og kendes på, at her får du kultur fra du står ud af toget på Helsingør Station og til du er hjemme i din seng igen, så skal kulturen og kunsten ånde og leve i byen. Der er vi ikke endnu.

Personligt ville jeg hellere satse på en kombination af maritimt erhverv og kultur, hvor man tænker disse to ind i hinanden, forbinder fortiden med nutiden og skaber et miljø der favner det hele. Lade kunstnere, iværksættere og erhvervsdrivende inspirere sig af hinanden, skabe løsninger sammen og hver for sig. Men jeg står alene med dette synspunkt. Måske er jeg fantasiløs, eller også er jeg for progressiv. Tak til Jens for et godt indlæg, der rammer hovedet på sømmet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Helsingør

Mangel på daginstitutionspladser: Så mange børn kan ikke få en plads i deres egen by

Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Helsingør For abonnenter

Leder: Problemet skulle være løst for flere år siden

Annonce