Annonce
Debat

Debat: Vi skal tænke nyt på ældreområdet

"Vi skal gøre alt for at sikre en god og værdig ældrepleje i kommunen. Der er brug for at gøre noget radikalt - nu" siger Claus Christoffersen, byrådsmedlem og politisk leder for socialdemokratiet. Foto: Torben Sørensen

DEBAT: Et nyt politisk år er skudt i gang og forude venter store politiske opgaver i Helsingør Kommune. En af de største bliver ældreområdet. Når Inge eller Kaj åbner døren for hjemmeplejen, så skal de ikke mødes af mange forskellige SOSU’er som tilfældet er i dag. De skulle gerne møde nogle få, som de kan navnene på.

Men sådan er det desværre ikke i dag. I Helsingør har vi 40 ubesatte stillinger i hjemmeplejen eller ca. 9 procent af de ansatte, og på plejecentrene mangler der 17 ansatte svarende til 4 procent af de ansatte. Vikarudgifterne er derfor eksploderet fra 2 mio. kr. i 2016 til 32 mio. i 2020. Det er ikke godt nok.

Vi skal gøre alt for at sikre en god og værdig ældrepleje i kommunen. Der er brug for at gøre noget radikalt - nu.

Annonce

”Der skal mere hjerterum end kontrol. Mere sund fornuft end regulering”, som statsminister Mette Frederiksen sagde det så rigtigt i sin nytårstale, inden hun formulerede det vidtgående og meget nødvendige forslag om at afskaffe den omfangsrige regulering og lovgivning på ældreområdet og starte helt forfra. En ny, kort og præcis ældrelov med klare værdier, værdighed, valgfrihed, selvbestemmelse og få dokumentationskrav.

For vi skylder vores ældre medborgere at gøre alt for, at de kan nyde frugterne af det velfærdssamfund, som de selv har været med til at bygge op

Det er der i den grad behov for. Lad mig allerede nu pege på en række elementer, som vi skal have fokus på i Helsingør - og som er inspireret af FOA’s arbejde med at udvikle en god og værdig ældrepleje.

Først og fremmest kan vi kigge mod Holland, hvor de har gode erfaringer med at sikre nærhed og nærvær via lokale teams. I en tilpasset form kunne det være mini-hjemmeplejedistrikter. Vi har for få år siden centraliseret ældreplejen ét sted i kommunen. Men måske det er tid til at kigge på at løsne organiseringen lidt op – også set i lyset af de erfaringer under coronaen, hvor der er blevet arbejdet mere med lokale teams i vores lokale ældrepleje.

Vi skal også have gjort op med et meget detaljeret minuttyranni og en meget snæver aktivitetsstyring, hvor der er x minutter til det ene og x minutter til det andet. Vi skal i højere grad se på det hele menneske og de behov, den ældre har den enkelte dag.

Dertil kommer et styrket fokus på synlig, faglig ledelse og faglige sparring kollegerne imellem.

Det er blot nogle af elementerne til en bedre ældrepleje, som skal være baseret på nærvær, omsorg og faglighed. For vi skylder vores ældre medborgere at gøre alt for, at de kan nyde frugterne af det velfærdssamfund, som de selv har været med til at bygge op.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Ikonisk strandvejsvilla med en festlig historie solgt: - Der har været holdt nogle vilde abegilder

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør For abonnenter

Benzinbiler forbudt: Her kommer de nye parkeringspladser til elbilerne

Helsingør For abonnenter

Rift om boliger gør køberne mindre kræsne: - Pludselig larmer Kystbanen ikke så meget

Helsingør

Varsel om forhøjet vandstand mandag morgen: - Kan føre til lokale kystnære oversvømmelser

Navne

Indian er blevet redet af tre generationer og sætter fortsat tempo på morgenturene i skoven: - Han er en god ven, der puffer til mig på dårlige dage

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Erhverv For abonnenter

Klar tale fra formand for erhvervs- og industriforening: 'Dybt foruroligende' sag bør ende i fyring

Debat

Klumme: Jeg glemte min søn på skolen

Helsingør

Pludselig forsvandt et fast element på Kulturhavnen: Hvad er der blevet af den store 'affaldsfisk'?

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Helsingør

Hvad giver man et fyrskib i gave: En ganske særlig 115 år gammel grøn silkegave

Erhverv For abonnenter

Søren har knoklet i over 45 år, men får nej til tidlig pension: - Det er jo ikke for sjov, at man søger det her

Helsingør

Aleyna, Anton og Martine har testet tusindvis under pandemien: - Der er både sjove og ubehagelige oplevelser

Annonce