Annonce
Debat

Debat: Vores humanistiske livssyn er efter 9/11 gledet langt ned ad slisken

Annonce

Debat: I fredags var det 19 år siden, vi oplevede, at de ikoniske symboler for USA - World Trade Center og Pentagon - blev ramt af en frygtindgydende terror.

Den dag - og det har jeg sagt flere gange - blev ”den svage indvandrer” til ”den stærke muslim”. Det civiliserede rum forvandlede sig til et sted, hvor dybere og mørkere instinkter herskede, og hvor de fine dyder skaldede af som hud efter en solforbrænding, og det selv blandt fornuftige, vidende og intelligente borgere.

Og mit spørgsmål er om - Nej -rettere en påstand - at det hænger ved den dag i dag?!

Dengang måske umiddelbart forståeligt, da hadet var i kog. Jeg har selv stået i de interimistiske mindestuer på Ground Zero, kort tid efter hændelsen. Følt sorgen, smerten og desperationen over de meningsløse tab skrige ud fra de sidste hilsner fra de pårørende til de omkomne kære. Bagerst i lokalet var der et opslag, som jeg sent glemmer: ”Gud tilgiver. Vi gør ikke.”

Jeg ved med Victor Klemperer og N.F.S. Grundtvig, at ”ord kan virke som små doser arsenik”, og ”ordet former, hvad det nævner”, men at det skulle realisere sig som dengang og have den vedvarende effekt, som tilfældet er. Det havde jeg ikke drømt om.

Det første oplevede jeg på flere tjenesterejser til Guantánamo. De her udkommanderede unge soldater var hunderædde for de internerede, mistænkte terrorister. Systemet havde fortalt dem, at de var personifikationer af pest, bylder, metastater, kryb, rotter og giftige slanger. Det gjorde det angiveligt nemmere for dem at gribe til de forfærdeligste former for tortur. Hvem ønsker ikke at udrydde pest, hvem kan ikke ”sparke” til en rotte eller træde en slange under fode.

Systemet satte sig op på fru Justitias´ piedestal. Bindet fra hendes øjne blev smidt væk, vægtskålen flået ud af hendes hænder og sværdet hevet ud af skeden og brugt hensynsløst. Den dag i dag sidder der stadig et ukendt antal - formentlig mellem 20 og 40 - tilbage i stenørkenen på Guantánamo.

Og truslen om ”den, der ikke er med os, er imod os” hænger stadig som et Damokles sværd over vores hoveder. Systemer under pres er farlige.

Slipstrømmen fra dengang har fat i os, ikke alene i en farlige retorik om de ”fremmede”, men også langt ind i vores handlinger, f.eks. et Folketing der gang på gang finder på det ene forslag efter det andet for at undgå at skulle modtage ”dem”. På det seneste ynkeligt udmøntet i ”en hold-kæft-check”, for at slippe udenom, at modtage nødlidte uledsagede børn fra den nedbrændte Moria-lejr på Lesbos.

Vores humanistiske livssyn er efter 9/11 gledet langt ned ad slisken. Og det kunne jo være, at det var hensigtsmæssigt, hvis politikerne – som de kloge og begavede mennesker de er – begyndte at hjælpe os på vej - retorisk som i konkrete handlinger - mod en mere anstændig og fornuftig måde at tale og handle anstændigt på, i stedet for at de bare glider med.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Espergærde

Dusinvis af blomster til minde om afdød elev: - Helt ubeskriveligt at et ungt menneske mister livet

Debat

Klumme: Mød mig ved småt brændbart

Danmark

Ny viden om supersmitsom mutation giver håb om tidligere genåbning: - Jeg er vildt meget mere optimistisk

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Annonce