Annonce
Debat

Debat: You Too i en Me Too-tid

Arkivfoto: LUCY NICHOLSON/Scanpix 2017

DEBAT: Der er kastet nyt lys på sexisme og krænkelser på arbejdspladsen og i det offentlige rum, og det har spredt sig som en steppebrand i brancher og politiske partier. En debat som fik sin store start med Me Too bevægelsen og senest genstartet med Sofie Lindes udmelding på TV. Det er godt at få denne diskussion op til overfladen for sexisme og krænkelser på arbejdspladsen hører ikke hjemme i 2020. Der er stor fokus på, hvordan vi kan komme de uheldige kulturer og adfærdsmønstre til livs.


Har du først været i kløerne på en erhvervspsykopat eller -narcissist, så bliver du ikke menneske foreløbig. Man kan blive nedbrudt, miste troen på sig selv og sine kompetencer, og man kan ende med en langtidssygemelding, der munder ud i en fyreseddel


Annonce

Virksomheder, brancheorganisationer og fagbevægelser står sammen i kø for at vise handlekraft og vilje. Men hvor står de selvsamme brancheorganisationer, virksomheder og fagforeninger, når det kommer til et lige så ødelæggende fænomen, erhvervspsykopaten og -narcissisten, der nedbryder medarbejderne, spiller kollegaerne ud mod hinanden og skader virksomheden. Der er flere derude, end man tror, og de har en enorm destruktiv kraft, som kan lægge mennesker og afdelinger i ruiner. De dyrkes oftest af topledelsen, fordi de imponerer og præsterer. Man ser igennem fingrene med deres "særheder" fordi de skaber resultater og er utroligt charmerende, når de fremlægger deres visionære planer i direktionslokalet for seniorledelsen.

Har du først været i kløerne på en erhvervspsykopat eller -narcissist, så bliver du ikke menneske foreløbig. Man kan blive nedbrudt, miste troen på sig selv og sine kompetencer, og man kan ende med en langtidssygemelding, der munder ud i en fyreseddel. Psykopaten derimod fortsætter sin karrieremæssige rejse mod tinderne, og ledelsen tænker ikke over et øget sygefravær eller en strøm af medarbejdere, der forlader virksomheden i psykopatens afdeling. For hvorfor skulle der være noget galt, når psykopaten jo altid er sjov og energisk, og på forunderlig måde altid for sagt det helt rigtige til møderne med ledelsen.

Jeg har selv været tæt på personer med stærke psykopatiske/narcissistiske træk i min karriere. Jeg har også mødt mange, der har været udsat for mennesker med den slags personlighedsforstyrrelser, og ofte kan vi sige: "Også dig!" Der er desværre ingen, der ønsker at løse dette problem, for det er ligesom sexisme og krænkelser svært at identificere, og ofte udføres det af personer, der har ledelsens gunst. Bør vi have et opgør med en kultur, der understøtter psykopaten i dennes udfoldelser, og er der behov for tiltag, der gør det muligt for offeret at indberette hændelser, der fører til konsekvenser for psykopaten.

Jeg har rejst problematikken overfor landets Beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard Thomsen, men han kunne ikke komme med noget svar eller en udmelding om, at det er et område, der vil få hans bevågenhed. Spørgsmålet er, hvor længe kan vi acceptere, at personer med alvorlige personlighedsforstyrrelser kan få lov til at nedbryde medarbejdere og kollegaer, nogle gange i en grad, hvor de må langtidssygemeldes, når vi i dag ikke længere vil acceptere et klap bagi.

Hvor mange har som jeg set, afdelinger blive kørt i smadder, mennesker blive ødelagt og forretning gå tabt uden, at der blev grebet ind fra den øverste ledelse? Har du også oplevet dette, for så kan vi se hinanden i øjnene og sige You Too!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

En kikset familiefest eller en supersmitter i en fodboldkamp: Så tæt er dit sogn på at lukke

Annonce