Annonce
Helsingør

Den ultimative kebabguide til Helsingør

Medejere og stiftere af Special Kebab & Pizza, til venstre: Sakir Erdal, til højre: EkremYilmaz.
Hvor får man Helsingørs bedste pita med kebab? Og hvor skal man gå hen, hvis man bedst kan lide en stærk chili eller en hjemmelavet falafel?
Annonce

HELSINGØR: Det kan være svært at vide, hvor man kan få hvad, især hvis man ikke er synderlig kebab-kyndig eller måske endda aldrig har fået en rigtig hjemmelavet pita med det hele. Derfor har vi været ude og smage på fire forskellige kebabsteder i Helsingør - for at gøre det nemt og overskueligt, selv for den uerfarne kebabspiser.

Samarbejde med Krogerup Højskole

Helsingør Dagblad har lavet et samarbejde med eleverne fra Krogerup Højskole. Resultatet er blevet en håndfuld artikler, som vi i uge 42 løbende bringer.

Denne er skrevet af journalisteleverne Thorvald Gammeltoft, Vitus Giversen og Flora Kjær.

Annonce

Pita med kebab

Pita med kebab er en relativ billig spise – prisen for en pita er oftest mellem tyve og tredive kroner. Det er også nemt, og normalt tager det ikke mere end fem til ti minutter fra du har bestilt, til pitaen er i din hånd. Og så smager det altså bare virkelig godt. Varmt, sprødt pitabrød, grillet og marineret kød, friske tomater, agurk, salat og rødløg, et skvat cremefraiche/hvidløgsdressing, en smule chili og youghurt-drikken Ayran på siden - dét er en appetitlig kombination, der midt i en Danmarks-grå regnvejrsdag kan drømme dig væk til sol, varme, eksotiske krydderier og Tyrkiet. Hvis man bruger kød af en ordentlig kvalitet, ser bort fra cremefraichedressingen og samtidig spiser det i nogenlunde moderate mængder, er det faktisk heller ikke specielt usundt.

Kebab Special Pizza, Stengade 10. 29 kr. for en pita med kebab. Godt kebabkød, 100% kalvekød og 8% fedt. Kødet er mørt og lækkert. De har 2 slags dressinger, én cremefraiche dressing og én med hvidløgsdressing. OK stærk chili.
Torvets Shawarma, Torvegade 1D. 35 kr. for en pita med kebab. Hjemmelavede og lækre pitabrød til en god pris. De er sprøde udenpå og varme og luftige indeni. Godt, krydret kebabkød. Ikke så stærk chili.
Tasty – Pizza & Grill, Stengade 8C. 25 kr. for en pita med kebab/falafel. Velsmagende hjemmelavede falafler, serveret med en god sesamdressing og syltede agurker. Dressingen i en pita med falafel er hjemmelavet og med dild. OK stærk chili
Kebab House, Hovedvagtsstræde 2. 30 kr. for en pita med kebab. Praktisk placering, lige ved stationen, til når man skal have en kebab med på farten. De har en god hjemmelavet dressing. Lækker hjemmelavet chili.
Annonce

Da kebabben kom til Helsingør

Det er efterhånden næsten umuligt at finde en by, hvor de mellemøstlige fast-food butikker, der serverer den klassiske kebab ikke har hjemme. Men hvad ligger der egentlig i det persiske ord kebab og hvordan har det fundet sin vej til Danmark? Ejer og stifter af Helsingørs første kebabsted, Sakir Erdal, fortæller kebabbens historie.

Direkte oversat betyder kebab grillet kød og har sin oprindelse i Bursa, Tyrkiet, hvor det stadig den dag i dag er en kunst at kunne lave en god kebab - man kan endda uddanne sig til ”kebabsvend”. De fleste af os har formentlig lagt mærke til döner kebabben på det lokale kebabsteds menukort. Döner kebab er et tyrkisk ord og betyder roterende grillet kød, og henviser dermed til metoden, hvorpå rullen opbygges og kødet bliver skåret fra et stort spid. Det er disse kødspid, der ofte kan ses i kebabstedernes vindue.

- Folk vidste ikke, hvad kebab var. De kiggede på det og lagde mærke til, at det var noget, der kørte rundt. De forstod det ikke helt, fortæller Sakir Erdal, medejer og stifter af Kebab Special og Pizza i Stengade.

En kebab serveres efter traditionen med frisk salat, bulgur, pickles, yoghurt og yoghurtdrinks, men som vi kender det herhjemme er bulgur og pickles byttet ud med tomater, agurk og rødløg – yoghurt er blevet til cremefraiche-og den kendetegnende yoghurtdrink, ayran, der er en drik lavet af yoghurt og vand blandet sammen og smagt til med salt, er byttet ud med en dåsecola.


Da vi startede i sin tid, var der ikke mange, der kendte kebabben. Vi havde ikke mange kunder. De spurgte, hvad det var, og hvordan man skulle spise det. Folk var ikke meget for at spise lammekød dengang, men det kom efter lidt. I dag har vi langt flere kunder, ja vi har faktisk en del stamkunder

Sakir Erdal, Special Kebab & Pizza


I dag spises kebab mange steder som fastfood i hele verdenen, og netop dette er egentlig i strid med den oprindelige tanke med kebab, der i en traditionel sammenhæng kræver meget tid og indsats. Især blandt unge er kebabben blevet populær som et spontant solo-måltid efter arbejde eller en bytur. Det er blevet de unges mad, og forbindes ofte med tømmermændsmad, hvilket er ærgerligt, da den mellemøstlige madret burde tillokke alle aldersgrupper.

Annonce

Fra Tyrkiet til Helsingør

I 1980 åbnede det libanesiske brødrepar, Mounzer, Danmarks første kebabsted på strøget i København, som blev mødt af stor nysgerrighed blandt kunderne, der på det tidspunkt ikke kendte til det ”roterende kødspid”.

I takt med at der i løbet af 90’erne kom flere indvandrere til Danmark, åbnede der også flere kebabsteder. Danskerne tog det fremmede kød til sig, og madstederne blev populære. I 1988 finder kebaben sin vej til Helsingør, da makkerparret Ekren Yilmaz og Sakir Erdal åbner byens første restaurant, Special Kebab & Pizza med rød markise og kødspid i vinduet.

- Da vi startede i sin tid, var der ikke mange, der kendte kebabben. Vi havde ikke mange kunder. De spurgte, hvad det var, og hvordan man skulle spise det. Folk var ikke meget for at spise lammekød dengang, men det kom efter lidt. I dag har vi langt flere kunder, ja vi har faktisk en del stamkunder, forklarer Sakir Erdal.

Special Kebab & Pizza ligger på Stengade, i hjertet af Helsingør. Det er her, håndværkerne får deres frokost, mødre på barsel mødes over en kebab og snakker om hverdagen og her chili bliver langet over bordet, og man sætter sig til rette i hyggelige omgivelser og nyder sin kebab.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce