Annonce
Helsingør

Dengang jeg lejede en bil af en kronraget, tatoveret mand

Tegning: Gert Ejton
Helsingør Dagblads chefredaktør Peter Hagmund fortæller her om en af sine værste sommerferier.

Da jeg sad i lufthavnen i Wien og tjekkede priser på biludlejning i Sarajevo i Bosnien, virkede det helt igennem rigtigt at leje en minibil hos et biludlejningsfirma med et tillidsvækkende navn og nogle uhyre lave priser. Et selskab, der endda lovede miljørigtige biler.

Jeg kunne selvfølgelig have tjekket Trustpilots anmeldelse af selskabet. Eller jeg kunne have tænkt mig om. Jeg gjorde bare ingen af delene.

Det korte af det lange: Jeg lejede en bil via mobilen og fløj glad af sted mod Sarajevo.

Annonce

En lille lufthavn

I Sarajevos lufthavn, der er mindre end de tilbageværende danske indenrigslufthavne, ledte jeg efter biludlejningsselskabets kontor. Forgæves.

"No, no," forklarede en ansat på et konkurrende biludlejningsfirmas kontor: "De har slet intet kontor. Men de vil møde dig her."

Så jeg ventede. Og ventede. Og ... ventede.

Da jeg tabte tålmodigheden, ringede jeg til det nummer, der stod på kontrakten: "Vi er der nu," forsikrede en mand på dårligt engelsk.

Annonce

Et kvarter senere ringede jeg igen.

"Han er der! Han er en stor mand, du kan ikke tage fejl af ham," garanterede manden i den anden ende af røret.

Jeg kiggede rundt i ankomsthallen. Adskillige høje mænd spankulerede rundt i afgangshallen. Men nej, det var ikke den ene, ikke den anden, ikke den tredje. Men så - ind ad døren - kom en noget mindre, men kronraget og muskuløs mand i en slidt basketballbluse. Han havde mit navn på et stykke papir.

"Come, come," sagde han og trak mig ud til en kæmpestor, sort firehjulstrækker, der holdt ude på parkeringspladsen. Jeg satte mig ind. Han kørte. Jeg spurgte: "Hvor skal vi hen?" Og jeg fik et afværgede vink med hånden til svar. "No english," sagde han. God start.

Annonce

Endelig fremme...

Til sidst parkerede vi ved et nedslidt boligkompleks. Den kronragede mand steg ud. Det gjorde jeg også. Han begyndte at udfylde papirer. Og så rakte han hånden frem: "Passport. Creditcard."

Da det gik op for mig, at den kronragede mand ville have samtlige oplysninger udleveret, herunder sikkerhedskoden til mit kreditkort, satte jeg hælene i.

Parlamenteren på dansk, engelsk og bosnisk fulgte. Og et langvarigt opkald til manden, der talte dårligt engelsk. Jeg forbrød mig, måtte jeg forstå, mod standard-proceduren.

Alligevel brød jeg mig ikke om idéen om at udlevere samtlige kortoplysninger til en ukendt, kronraget mand på en parkeringsplads langt fra alt og alle.

Derfor satte vi os atter ind i firehjulstrækkeren, mens min nye, muskuløse ven styrede os gennem Sarajevos trafik til en aflåst kontorbygning, hvor herren med det dårlige engelsk sad i et temmelig dystert kontor inderst i bygningen.

Og søreme, om han ikke havde en kortautomat, godt nok uden strøm, men efter en opladning var den klar til at modtage mit Visa-kort på normal vis.

Annonce

Minibil i sigte

Nu var jeg så klar til at få udleveret den lejede minibil. Men først skulle den kronragede hente sin kæreste. Det var nødvendigt, måtte jeg forstå. Derfor kørte vi en tur ind i Grbavica, Sarajevos svar på Nøjsomhed, Mjølnerparken og Vollsmose, og standsede foran en gullig og sørgmodigt udseende boligblok. Vi ventede. Og ventede.

Langt om længe dukkede en falsk blondine op og steg ind, og den kronragede smilede for første gang. Så kørte vi videre, tilbage i retning mod lufthavnen.

Til sidst parkerede vi, hvor vi var begyndt, på den samme parkeringsplads ved det nedslidte boligkompleks. Nu skulle jeg have overrakt nøglerne til min udlejningsbil. Ud steg blondine. Ud steg jeg. Og ud steg muskuløs mand - og overrakte mig nøglerne til den sorte, kæmpestore firehjulstrækker. "Bye," sagde han kort og drejede om på hælen og vandrede bort.

Endelig stod jeg med min miljørigtige minibil, forklædt som firehjulstrækker.

Pyt. Den var da i det mindste rummelig. Jeg drejede nøglen. Motoren startede. Og olielampen lyste skrigrødt. Men det er en anden historie.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Stor café i Helsingør i fare for at lukke: - Jeg sover ikke særligt godt for øjeblikket

Danmark

Fredagens coronatal: Fald i antal nysmittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Perfekt start: FC Helsingør åbnede 1. division med sejr over Fremad Amager

Erhverv For abonnenter

Salget af skriveborde eksploderede: Nu investerer lokal møbelbutik millionoverskud

Debat

Ugens kandidat: Hvem er Kari Jørgensen, egentlig?

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Enghardt kom hjem med stil

Helsingør For abonnenter

Overfaldt pige ved benzinstation, men blev løsladt: Grov vold var ikke grov nok

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: FC Helsingør indleder sæsonen med snæver sejr

Kultur

Nu skal speederen i bund: Sådan bliver Helsingør europæisk kulturhovedstad i 2032

Navne

Tragisk udgang på bisættelse: Pårørende fik det dårligt i kirken og døde

Sport

Se videoen: FCH-anfører kun tilfreds med sejr i premieren

Erhverv For abonnenter

Lars fik angst efter ansats svindel: Nu er hans virksomhed igen ovenpå

Helsingør

Lokal mand anholdt: Sigtet for tyveri af flere end 100 gasflasker fra campingplads og byggemarked

Annonce