Annonce
Helsingør

Der bor en trold i os alle

Der er trolde på spil, både de levende og dem, der er udført i ler. Her er det til højre kkunstner Katrine Wettstein, der har lavet en trold til Silja Weihager.
Annonce

KUNST: - Jeg kan enormt godt lide mennesker. Meget af dét, jeg beskæftiger mig med, handler om at fortælle historier om mennesker. Den energi, der opstår mellem os, lægger jeg ind i dét, jeg arbejder med. Sådan vil jeg allerhelst arbejde som kunstner. De store udstillinger siger mig ikke så meget.

Multikunstneren Katrine Wettstein, indehaver af galleriet og værkstedet Nichen, beliggende i en af Helsingørs mest stemningsfulde gårde på adressen Stengade 31F, begyndte sidste år at arbejde på at skabe nogle ganske særlige trolde og elverfolk, udformet i keramik, i både lys og mørk ler.

Annonce

Eventyrlige væsner

Siden begyndelsen sidste år har hun nu lavet 50-60 af de særlige væsner, der har vakt så megen opsigt og interesse, så kunder fra Sverige, Østrig, Holland og Australien, foruden de mere lokale himmelstrøg, har bestilt og købt Katrine Wettsteins trolde og elver.

De eventyrlige væsner, som man kan bestille og få skabt som en helt personlig fortolkning af én selv, er blevet kunsteren bedst sælgende kunst sidste år.

I galleriet kan man aktuelt se eksempler på mere neutralt udformede trolde, udført i keramik. Og der er trolde-modeller, der i forvejen er blevet bestilt og hvor kunsteren har fået et fotografi af den person, der skal fortolkes som trold.

- Ud fra billedet og ud fra en lang personlig samtale, hvor jeg virkelig spørger meget for at finde frem til det pågældende menneskes særlige kararakteristika og til, hvordan det menneske, der skal fortolkes som trold, gerne vil se sig selv, fortæller Katrine Wettstein.

- En kvinde kom ind for at se på det fremadskridende arbejde og udbrød med det samme, hun så trolden, "nej, jeg vil altså rigtig gerne have større bryster end dem der." Der var også en kunde, der gerne ville have, at jeg skulle gøre mere ud af troldens tæer.

Annonce

Dejlige tæer

- Mange mennesker går meget op i fødder. Og mine trolde og elver har nogle rigtig søde, nuttede, strittende tæer. Man kan få troldene personificeret præcis, som man ønsker det.

Jeg har jo den holdning, at kunst godt må kunne bruges. Altså man må godt kunne sætte en blomst oven i hovedet på en trold, så blomsten eler planten fungerer som hår, smiler Katrine Wettstein.

I dag er Silja Weihager, 44, Helsingør, inde og se på det næsten færdige resultat af den trold, hun har bestilt i Nichen.

Annonce

Lukkede øjne

- Jeg vil have en trold, der virkelig ligner mig. Først havde trolden åbne øjne. Men jeg bad om at få dem lukket, fordi åbne øjne virker meget dominerende. Så nu har Katrine lukket dem, fortæller hun.

Kunstneren har fået et vellignende foto af modellen, og derefter har de talt sammen i flere timer. Silja har lange dreadlocks og flere tatoveringer på kroppen, som betyder meget for hende. Begge dele er blandt andet afspejlet i trolden, som hun glæder sig til at få hjem.

- Nu skal jeg bare finde en egnet sten eller et egnet stykke træ, hvorpå den skal monteres, siger Silja Weihager.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holdet

Ugens medlem af Holdet: Ole Traulsen

Danmark

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce