Annonce
Helsingør

Der mangler noget i byen: Pigegarden er coronaramt

Fire lørdage skulle Helsingør Pigegarde allerede have gået i Helsingør gader på dette tidspunkt af året. Det forhindrer coronakrisen. Foto: Lars Johannessen Foto: Lars Johan

Lavvande i kassen hos Helsingør Pigegarde efter måneder uden indtægter fra optræden og koncerter.

Annonce

Helsingør: Der mangler noget i Helsingørs bybillede. På dette tidspunkt af året ville vi under normale omstændigheder allerede fire lørdage have set Helsingør Pigegarde marchere spillende gennem byens gader og skabe smil og glæde. Det har coronakrisen sat en brat stopper for. Krisen går hårdt ud over Pigegardens 100 medlemmer.

Kalenderen er ryddet, alle arrangementer frem til september er aflyst. Og det er kritisk for økonomien i Helsingør Pigegarde, der håber på at komme med i en kommunal hjælpepakke til kulturen.

Sommeren og dermed højsæsonen for Pigegarden står for døren, men alle arrangementer og to udlandsrejser er indtil videre blevet aflyst på grund af coronaen.

Annonce

Store tabte indtægter

Der er ved at være lavvande i kassen, for med de aflyste optrædener kommer der ingen penge i kassen.

Helsingør Pigegarde modtager 100.000 kroner i årlig støtte fra Helsingør Kommune samt et aktivitetstilskud på 20.000 kroner.

Lige nu står garden med mistede indtægter på 300.000 kroner.

Begge udlandsture til en festival i Belgien og til en lavendelfestival i Provence i Frankrig er udsat på ubestemt tid.

- Da coronakrisen brød ud, skulle der være tre meter mellem pigerne. Nu er det nede på to meter. Vi må ikke spille i større forsamlinger, og der skal være en vis afstand til publikum, også hvis vi stiller op på en plads. Vi kan ikke øve i Toldkammeret. Vi har i krisen spillet foran nogle plejehjem, hvor beboerne kunne komme ud. Men dem har vi ikke flere af, fortæller Sanne Koudahl Bergsaker, leder af Helsingør Pigegarde.

Annonce

Sæsonstart er truet

De mange udfordringer gør, at Helsingør Pigegarde kommer til at mangle de 300.000 kroner, som skal bruges til at indlede den kommende sæson med undervisning på højt niveau i Toldkammeret af professionelle musiklærere.

Ud over de penge, som garden selv tjener ved at optræde, mangler også det store tilskud, som støtteforeningen, Pigegardens Venner, plejer at bidrage med. Deres aktiviteter er nemlig også lukket ned på grund af coronakrisen.

- Pigegarden er ikke skabt for at puge en masse penge sammen. Der laves et stort socialt arbejde i garden, og vi har valgt, at alle piger skal kunne have råd til at være med, så kontingentet er lavt. Derfor er indtjeningen fra vores arrangementer afgørende for økonomien, siger tidligere Wiibroe-direktør Per Sørensen, der er formand for Pigegardens bestyrelse.

Ledelsen arbejder frivilligt, men der er professionelle musiklærere tilknyttet undervisningen, og de manglende penge går ud over deres honorar.

- Vi er der, hvor jeg må overveje det, hvis nogen spørger, om de må gå ud og købe nye trommestikker, siger Sanne Koudahl Bergsaker.

Annonce

Usikker fremtid

Selv om Danmark er ved at åbne igen, er det usikkert, hvornår Pigegarden igen må gå igennem gaderne for fuld musik. I fuld størrelse overskrider garden begrænsningerne for større forsamlinger, og desuden er musikerne, ligesom f.eks. sangkor, underlagt ekstra skrappe krav for at undgå smittespredning.

Derved ved man reelt ikke, hvornår det bliver muligt at komme ud og optræde igen. Pigegardens ledelse håber på, at man kan komme med i en kommunal hjælpepakke for kulturlivet i Helsingør Kommune.

- Regeringens hjælpepakker vil næppe gøre en forskel. Af de godt 50 millioner, der er sat af til fritidslivet på landsplan, går størstedelen til breddeidrætten. Amatørmusikken må sammen med spejderne deles om 2,5 millioner kroner, og foreløbig ligger der ansøgninger for et syv gange så stort beløb i puljen, siger Sanne Koudahl Bergsaker.

Annonce

Usynlighed koster

Ud over manglen på indtægter lider garden også af, at den ikke er synlig på et vigtigt tidspunkt.

- Når vi ikke kan blive set og hørt nogle steder, er det også rigtig svært at rekruttere nye piger til den kommende sæson. Vi har en stor søgning hvert år, men det begynder at koste os, hvis vi ikke bliver set i byen, siger Sanne Koudahl Bergsaker.

Hun forventer dog, at den næste fase i genåbningen af Danmark vil gøre det muligt for garden at komme ud og spille lidt mere end tilfældet har været de sidste måneder.

- Vi håber nu, at borgere og virksomheder i kommunen vil hjælpe med at fylde kalenderen op igen med aktiviteter i resten af sommeren, hvor det kan lade sig gøre, siger Sanne Koudahl Bergsaker.

Hvis man er interesseret i at støtte Helsingør Pigegarde, kan man kontakte Sanne Koudahl Bergsaker på tlf. 30 28 03 97 eller på info@pigegarden.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Helsingør

Corona: Intet nyt er godt nyt

Annonce