Hvorfor skriver I så meget om ældreplejen, spurgte en læser mig for nylig.
Svaret er enkelt: Det gør vi, fordi ældreområdet er et af de mest udfordrede kommunale områder overhovedet. Alene i Helsingør Kommune mangler man flere end 60 medarbejdere i ældreplejen - medarbejdere, som det stort set er umuligt at skaffe. Samtidig vokser og vokser antallet af ældre, herunder ikke mindst antallet af plejekrævende ældre, og derfor er ældreområdet en både økonomisk og personalemæssig bombe under kommunen.
Så glem alt om kommunens dårlige erhvervsklimamålinger, glem alt om Klub Oliven, om byggeriet på Kulgrunden, om parkeringsproblemerne i Helsingørs indre by og alt, hvad man ellers kan få rynker i panden over. Ældreområdet og dets udfordringer - og de løsninger, kommunen kommer frem til - er det, der endegyldigt afgør, om det nuværende byråd og den kommunale forvaltning får succes eller ej.
Derfor undersøger vi området grundigt i denne tid. Eksempelvis ser vi på, hvordan hjemmeplejen prioriterer deres kræfter, hvordan kunderne oplever den kommunale service, og hvordan politikerne vil løse problemerne. Det vil vi blive ved med, for områdets udfordringer bliver ikke mindre i de kommende år, kun større.
Jeg har til dette nyhedsbrev udvalgt fem historier, der handler om ældreområdet og de mange store udfordringer, som det er så svært at få løst.
God fornøjelse med dem. Og god weekend.
Modige Oliver går mod strømmen
'Man får altid det blik, når man siger, at man er 20 år og sosu-hjælper', forklarede 20-årige Oliver Friis Bertelsen i dagbladet, da han fortalte om sit karrierevalg. Engang drømte han om at blive fodboldspiller. Nu er han sprunget ind i sosu-faget og har ikke fortrudt et sekund.
'Jeg åbnede undersøgelsen med rystende fingre'
To hårde år med corona, manglende hænder og ekstra arbejdspres har ikke slået de mange passionerede og dygtige medarbejdere ud. Det viser to år forsinket trivselsundersøgelse, som medarbejdernes chef, Trine Alstrup, åbnede med rystende fingre, som hun forklarede i dagbladet.
Pia og Kim føler, deres hjem er en banegård
Pia og Kim Eriksen rettede i ugens løb en hård kritik mod hjemmeplejen, der ifølge parret behandler deres hjem ”som en banegård”. Kommunens hjemmeplejeleder erkender udfordringerne og varsler nye initiativer, der skal gøre hjemmeplejen endnu bedre.
Vikar-udgifter trækker millioner ud af ældreplejen
De er meget dyre. Og de er ikke altid gode. Men de er slet ikke til at undvære. Derfor går 12 procent af pengene på ældreplejeområdet til vikarer. Vikarer, som - viser al erfaring - er markant dårligere i jobbet end de fastansatte. Paradokset beskrev dagbladet tidligere på ugen.
Charlotte har været inde i næsten alle huse
Efter fem dages oplæring stod 18-årige Charlotte på egne ben i hjemmeplejen, og det har hun gjort lige siden - i 40 år. 'Jeg har været inde i næsten alle huse i kommunen. Jeg har været i de små lejligheder i Helsingør og ude på gårdene i Tikøb, hvor det var ren Morten Korch', fortalte hun i dagbladet.