Annonce
Helsingør

Det endte godt: Farvel til Strien og ud til Laden

Giro 413 blev den sidste forestilling i Striens teatersal. ”Der er noget galt i Danmark” synger Silas Drejer, Peter van Amerongen, Casper Holst, Pia Thestrup, Loe Billeschou og Majken Feldballe.
Vi er nu nået til den fjerde og sidste artikel om Helsingør Amatørscenes historie. Hele serien ligger på helsingordagblad.dk med de mange sjove billeder fra 30 års virke.

HELSINGØR: I 2014 var mange nye kræfter kommet til med ny energi og nye ideer. Året startede i festklædt stemning med nytårskur under titlen ”Kærlighedens veje og vildveje”, som Betty Søby Andersen instruerede. Anton Hultgren og Mette Orbansen var to nye ansigter på scenen.

Men sorte skyer trak sammen over det fine teaterhus ”Strien” i gården på Stengade. En planlagt tøndeslagning for børn fik alt for få tilmeldinger og måtte aflyses, og i marts var der hele to krise-generalforsamlinger, fordi Helsingør Kommune havde smækket kassen i for huslejen på en kvart million om året.

Sange fra besættelsen

Prøverne fortsatte dog ufortrødent på to forestillinger, der begge blev opført i april – først enakteren” En lykkelig rejse fra Treton til Campden” med Peter Borring, Karen Houlberg, Ditlev Strandsøe, Helle Lyhnebeck, Mette Orbansen og Erik Hansen. Kirsten Kappel var instruktør.

”5. maj – Sange fra besættelsen” regner Ole Bjørn stadig for den bedste af sine musikforestillinger. Scenen var et lokalt værtshus med udsigt til havnen og Værftets kraner gennem ruderne.

Publikum nynnede med både på Lili Marleen, Rum and Coca Cola og mange flere – også en mere ukendt smædevise mod Hitler.

På balkonen sad Søren Jæger, Peter Sørensen, Niels Chr. ”Tot” Kjeldsen og Henrik Petersen og styrede lys og lyd til de mange effekter med flyvere, sirener og frihedsbudskaber.

Annonce

Revyen og røverne

I september var der premiere på ”Han, Hun og Helsingør”, en herlig lagkagerevy med hele revyholdet fra året før, og så var der ellers hele to børneforestillinger: ”Jul i den gamle cykelsmedie” og ”Folk og røvere i Kardemomme by” med 18 børn og voksne på scenen, instrueret af Pia Thestrup og Annette Hansen.

Røverne Pia Thestrup, Oddbjørg Berthelsen og Peter Borring bortførte Birgit Lindberg som Tante Sofie, og Lars Grubbe var politimester Bastian.

Annonce

Fra sal til kælder

Den 1. juli 2015 udløb lejekontrakten i Strien, og da kommunen tilbød et kælderlokale på Skolen ved Rønnebær Allé som erstatning for den fine teatersal, var det svært at holde humøret oppe.

Der opstod uenighed om, hvordan det så var muligt at komme videre, og Helle Lynebeck afløste Kim Strandsø som formand.

Betty Søby Andersens syng sammen-arrangement i marts fik en snert af bittersødme med titlen ”Syng med og få luftet ud - Nytårsforsætter og Forårsrengøring”.

Rundt på bordene kunne man lægge et lille bidrag – ikke til de betrængte teaterfolk, men til Giro 413 – i sovsekander, sko, brystholder, kaffekander og hatte. Det blev til 3.638 kroner.

Den sidste forestilling i Strien blev Ole Bjørns ”65 år med Giro 413”, denne gang med Lone Bruun som medinstruktør for første gang.

Rundt på bordene kunne man lægge et lille bidrag – ikke til de betrængte teaterfolk, men til Giro 413 – i sovsekander, sko, brystholder, kaffekander og hatte. Det blev til 3.638 kroner.

Annonce

Ud på lossepladsen

I juni startede så den vemodige oprydning og nedpakning i Strien, hvor Amatørscenen havde rådet over flere etager med både sal, køkken, systue og lagerrum. I stedet fik man Vognporten ved Damgården på Løvdalsvej - et hyggeligt lokale med et lille køkken og plads til at øve – men ingen mulighed for at opbevare udstyr og spille for publikum.

Så borde og stole blev foræret væk, en masse kostumer måtte kasseres, og selv de mange kulisser blev kørt på lossepladsen.

Det efterår var der kun kræfter til at prøve på endnu en genopsætning af ”Jul i den gamle cykelsmedie” – denne gang i Håndværkeren i Sct. Anna Gade.

Annonce

Intimscenen i Murergade

I 2016 fik Amatørscenen tilbud om at spille i Musikkens Hus i Murergade (i dag Karosserifabrikken). Der var en mindre sal med plads til op til 80 tilskuere.

Her var publikum helt tæt scenen i ”Cafe Intime”, der hyldede de tre legender Lulu Ziegler, Liva Weel og Osvald Helmuth. Det hele foregik på en fortovscafe, hvor Ole Bjørn var både tjener og instruktør for sit faste hold af skuespillere og musikere.

Planer om at spille ”Livets Mening” i efteråret løb ud i sandet. Til gengæld blev det til et helt nyt julestykke i samarbejde med Produktionsskolen Sundet.

”Kaos i Pippiland” var skrevet og instrueret af Eva Andresen. Her fik Pippi Langstrømpe besøg af røverne fra Kardemomme by.

Annonce

Grand Prix og Dansktop

Med ”Skibet skal sejle i nat” i 2017 markerede Ole Bjørn og hans team 60 år med Dansk Melodi Grandprix. De kreative kulissemagere Bjarke Hakmann, Bendt Justesen og Keld Jørgensen fik udbygget scenen, så der blev plads til både skuespillere, musikere og en bar, hvor instruktøren selv tørrede glas af i uendelighed, mens publikum glade sang med på flere af de 32 numre.

Som altid var det Kenneth Lauritzen, der styrede musikken, nu med Casper Jørgensen som ny trommeslager.

For børnene var der ”Jul på det gamle Postkontor”, instrueret af Pia Thestrup. Her var der flere nye navne på scenen: Helle Volstrup, Lucas Larsen, Tenna Skinder og Emil Gray Thomsen.

Efter to år blev Amatørscenen hjemløs igen. Musikkens Hus blev sat til salg, og ”Dansktoppen 50 år” i april 2018 blev den sidste forestilling. Nye på scenen var Ditte Røeder og Thomas Ravn-Olsen, og Aase Svendsen sminkede de medvirkende for sidste gang efter mange års medvirken.

Annonce

Hurra for Laden

Redningen viste sig, da bestyrelsen for Gl. Vapnagaard stillede Laden gratis til rådighed som spillested. Da ”Grethe Ingmann – Dansevise” blev spillet i maj 2019, var alle glade igen. Nu var der plads til bordopdækning til 100, og Café Mai sørgede for udskænkningen.

Denne gang var der kun kvinder på scenen – nye unge Malene Ruby og Line Kemner og erfarne Ditte Røeder og Pia Thestrup. Et stærkt lille hold med flotte sangstemmer.

En sørgelig begivenhed det år var Keld Jørgensens pludselige død. Siden Amatørscenens start løste han mange forskellige opgaver med flotte resultater, og han er stadig savnet.

Annonce

Dobbelt jubilæum

Ydermere blev 2020, også for Amatørscenen, et uheldsår. Først måtte man forlade Vognporten, men fik i stedet et kælderrum på Vapnagård, hvor prøverne gik i gang til ”En Håndfuld Musik”. Men så kom corona med aflysninger både forår og efterår.

Derfor er det dobbelt glædeligt, at Helsingør Amatørscene nu er nået helskindet frem til premieren torsdag i næste uge på jubilæumsforestillingen ”Stjernestunder”.

Her vil Ole Bjørn Rasmussen samtidig fejre sit eget 25 års-jubilæum som idemand, producent og instruktør af egne forestillinger.

Fotos til denne artikel er taget af Kim Bergsaker, Ole Bjørn og Petrine Baltser.

Nye Stjernestunder

Jubilæumsforestillingen ”Stjernestunder” har premiere torsdag den 28. oktober klokken 20 i Laden på Gl. Vapnagaard og spilles igen fredag klokken 20 samt lørdag og søndag klokken 13 og 16.
Billetter kan købes på Kulturværftet, bibliotekerne i Hornbæk og Espergærde og på billetten.dk.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Lykkelig Benedikte Kiær: - Jeg er meget glad og meget stolt

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør For abonnenter

Til grin i kold corona-kø: Derfor afviste testcenter de ventende

Helsingør For abonnenter

76-årige Svend med sklerose føler sig svigtet af hjemmeplejen: - De bryder i gråd i mit hjem

Sport

Bliver i bunden efter nederlag: - Vi har ikke tid til at ærgre os

Sport For abonnenter

Analyse: Derfor er FC Helsingør julemestre i 1. division

Ulrik Wilbek kritiserer smitteopsporing: Antallet af selvisolerede eksploderer og risikerer at lukke samfundet

Helsingør For abonnenter

Beboere i omstridt nabolag ånder lettet op efter fjernet ghettostempel: 'Vores rygte har taget skade'

Helsingør

Alle gode gange tre for Kiær: Konservativ borgmester fik kæden om halsen igen

Sport

Se her, Helsingør: Det betaler Fredericia for et lynbygget Superliga-stadion

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Helsingør

Maria Montell skældte ud på vaccinemodstandere: Så fik hun over 2000 kommentarer

Helsingør For abonnenter

Hus på Strandvejen solgt for syv millioner kroner: Her er ugens bolighandler i Helsingør

Helsingør

Markant Helsingør-sogn hårdt ramt af corona-smitte: Næsten én procent af sognets borgere testet positiv i sidste uge

Annonce