Annonce
Helsingør

Forsyningsselskab efter strømulykke: - Det er altid den, der graver, der har ansvaret

Man skal som udgangspunkt altid undersøge, hvad der ligger under jordoverfladen, før man sætter spaden i. Foto: Signe Goldmann
Man skal altid undersøge, om der ligger kabler hvor man graver, oplyser forsyningsselskabet.

Hos Radius, der står for ledningsnettet, hvor en hund døde og en 16-årig pige kom til skade ved Kløvermarken i Espergærde, er man ikke i tvivl. Kablet lå som det skulle i jorden, og det var dækket af med et såkaldt dækbånd.

- De kabler har helt sikkert ligget rigtigt, siger presseanvarlig hos Radius, Rasmus Carlsen.

- Når man skal sætte noget i jorden eller graver et hul, skal man altid søge ledningsoplysninger inden og følge de anvisninger, der kommer med dem. Det gælder uanset, om man gør det som privatperson, forening eller professionel entreprenør.

Annonce

- I den konkrete situation har man fået etableret et hegn, hvor en jernstolpe rammer et af vores kabler, og der kommer derfor spænding på hegnet. Vores teknikere har været ude og kigge på stedet og kan konstatere, at vores kabel ligger i den korrekte dybde og efter forskrifterne.

Og han uddyber:

- Den, der stikker spaden i jorden, har altid ansvaret. Helt generelt kan man sige, at uanset, om du sætter stangtennis op eller graver ud til en carport, har du pligt til at undersøge jorden først. Man kan både som privat og som entreprenør konsultere ledningsregisteret, og få undersøgt, om der ligger kabler, hvor man vil grave.

Ledningsejerregisteret – eller populært bare LER – er en hjemmeside under Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering, hvor man ved forespørgsel kan få oplyst, om der ligger elkabler eller fiberkabler i jorden. Hvis man skal grave, er det en god idé at kende placeringen af evt. ledninger i jorden, så man kan undgå graveskader. Men sagen fra Kløvermarken i Espergærde er meget usædvanlig, oplyser Rasmus Carlsen.

- Det sker jo med jævne mellemrum, at der sker graveskader, men det er første gang jeg hører om en sag som den her, siger han.

- Hvis man rammer et kabel af den pågældende type, opdager man det ikke nødvendigvis, fordi der er en forholdsvis lav spænding i det og hvis man har arbejdshandsker på vil man ikke kunne mærke det.

Han peger også på at forhold kan ændre sig, så man bør under alle omstændigheder undersøge forholdene, før man arbejder i jorden.

- Vi graver jo mange steder. også ude på marker og ligende. Kabler kan jo være lagt i jorden i 50'erne, og så kan en bonde eller andre jo have flyttet jord rundt, så kablerne ligger mere eksponerede. Så husk altid at tjekke, siger han.

Han fremhæver dog, at ulykken i Espergærde er meget usædvanlig.

- Det er meget usædvanligt, at vi oplever at personer og hunde på denne måde kommer til skade, og i den konkrete situationen er det givet blevet forværret at det våde vejr.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Lovændring rev benene væk under livsværk: Nu følger Pernille drømmen og åbner delikat butik i hjertet af Helsingør

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Jamal stod med valget om at dø eller forlade sin familie: Nu vil han inspirere andre indvandrere med sin vilde historie

Hornbæk For abonnenter

Nu bliver endnu et hjørne af Hornbæk fedtet ind: - Jeg vil åbne for byens bedst bevarede hemmelighed

Helsingør

Nelly er Falkenbergs ukronede dronning - nu fylder hun 100 år

Sport For abonnenter

Analyse: Jeg må ikke skrive katastrofe - det er bare svært at finde andre ord

For abonnenter

Esbjerg Havn skal være militært knudepunkt for Nato og USA: 'Kritisk infrastruktur er mere og mere afgørende, og når USA spørger, om vi kan hjælpe med det her, så er vi klar'

Helsingør

Fans fra Lyngby efter Helsingør-kamp: - De er syge i hjernen

For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Helsingør

Efter tre måneder får Andreas et møde med Kiær: Derfor er hun den, han allerhelst vil mødes med

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Sport For abonnenter

Videointerview med cheftræneren: - Superliga-drømmen er intakt

Helsingør For abonnenter

'Jeg ved, hvor du bor': 16-årige Mollie oplever alt fra trusler til flirtende mænd, når hun trækker i dommeruniformen

Sport

Efter kæmpe Superliga-nedtur: Nu begynder ny kamp om udvidelse af Helsingør Stadion

Annonce