Annonce
Helsingør

Tre, der snart smider mundbindet: - Det er dejligt at gå i sommerkjole og at folk kan se min læbestift

Fra mandag 14. juni ryger mundbindet. Foto: Katrine Becher Damkjær
Helsingør Dagblad har spurgt en rektor, en center manager og en museumsdirektør, hvad de mener om lettelsen af coronarestriktionerne.

Coronarestriktionerne bliver for alvor lettet, og det spreder glæde og forventning hos Bycenteret, mens museumsdirektør er mere tilbageholdende og rektor på Espergærde Gymnasium fortsat skal have afklaret, hvad det betyder for eleverne.

1 'Alt i alt er jeg mest skuffet'

Ulla Tofte, direktør for MS Museet for Søfart, er glad for, at det snart ikke længere er et krav at have mundbind på. Til gengæld er hun ked af, at coronapasset stadig er et krav på museer. Foto: Torben Sørensen

- Jeg er glad for, at vi slipper for mundbind, for de skaber en distance til publikum, både når de kommer og på rundvisninger. Jeg er glad for, at afstandskravet også snart bliver hævet, så der kan komme flere mennesker i særligt vores café, siger Ulla Tofte, direktør for Museet for Søfart.

- Jeg må indrømme, at jeg er skuffet over, at gæsterne fortsat skal vise coronapas frem til 1. august, når det ikke længere er et krav på biblioteker. Biblioteker og museer minder meget om hinanden på den måde, folk er her på, og det giver ingen mening, at coronapasset fortsat skal bruges hos os, når det ikke skal der.

- Coronapasset er en kæmpe barriere. Mange af vores gæster er vaccinerede, men de udstillinger, vi har hen over sommeren, er særligt henvendt til netop børnefamilier, hvor forældrene ofte er i den aldersgruppe, der bliver vaccineret til allersidst. Og det kan være svært at overskue at skulle have friske coronatests hele tiden, når man samtidig har små børn.

- Alt i alt er jeg mest skuffet. Vi har et program, som virkelig tiltaler børnefamilier, og lige præcis derfor er jeg skuffet. Jeg kan ikke se logikken i reglerne. Sidste år var der intet krav om en negativ test, når man skulle på museum, og mig bekendt har der ikke været en eneste smittet på et museum sidste sommer.

2 'Vi vil dyrke spontaniteten mere'

- Jeg tror, flere vil tage ud, og jeg tror, at vi vil dyrke spontaniteten mere igen, for eksempel nu her, hvor det er godt vejr, hvor det er rigtig dejligt at sætte sig på en café og købe noget at drikke. Det giver frihed, siger Vibeke Qvist, som er center manager i Helsingør Bycenter og glæder sig rigtig meget til lempelserne. Foto: Lars Johannessen

- Som kvinde synes jeg, det er rigtig dejligt at kunne gå i sommerkjole, have makeup på og at folk rent faktisk kan se min læbestift, siger center manager i Helsingør Bycenter, Vibeke Qvist.

- Vi læser hinandens ansigter, og det bliver absolut en befrielse. Det er godt for danskerne, for det er nu sjovere at gå på café og prøve tøj uden mundbind. Det bliver rigtig rart.

- Jeg tror, flere vil tage ud, og jeg tror, at vi vil dyrke spontaniteten mere igen, for eksempel nu her, hvor det er godt vejr, hvor det er rigtig dejligt at sætte sig på en café og købe noget at drikke. Det giver frihed.

- Min fornemmelse er, at der er rigtig mange, der også holder ferie hjemme i år, og det gør det nemmere at opleve noget i Danmark. Jeg synes ikke, der er meget ved at rejse til for eksempel Spanien, for der skal du jo også have mundbind udenfor på stranden, og må først tage det af, når du sætter dig. Og tænk engang at få solstriber af både mundbind og solbriller og hvor varmt det må være at have på. Nej tak, siger jeg.

- I Bycenteret tror jeg også, det kommer til at påvirke butikkerne positivt, fordi folk, der er ude at gå tur, nu bare kan komme ind, også selvom de har glemt mundbindet. De kan købe en blomst uden at skulle planlægge en masse i forvejen. Sådan bliver det for alle butikkerne, og det synes jeg er rigtig dejligt.

- Det er ikke sjovt at købe noget, når man har mundbind på. Det er det bare ikke. Tiden er til, at mundbindet bliver lagt tilbage i tasken, og det bliver det nu. Det er jeg glad for.

3 'Sommerferien ville være overgangen'

Sommerferien bliver vendepunktet for gymnasierne, mener rektor på Espergærde Gymnasium & HF, Henrik Boberg Bæch. Foto: Torben Sørensen

- Det er da dejligt, at der bliver lettet på restriktionerne, men hos os er det stadig uafklaret, hvilke regler der gælder her. Indtil videre ved vi, at mundbindene fortsat skal bruges til 8. juli og at selvtestningen for corona fortsætter til 1. august, og det betyder reelt, at vi fortsætter som hidtil indtil eleverne går på sommerferie, siger Henrik Boberg Bæch, rektor på Espergærde Gymnasium & HF.

- Vi har hele tiden regnet med, at sommerferien ville være overgangen til lempede restriktioner. Efter sommerferien ser det lyst ud, og indtil da kan vi sagtens gennemføre resten af skoleåret og eksamenerne med de restriktioner, vi har nu.

- Kommer der lempelser inden sommerferien, så tager vi notits af dem, men vi har tilpasset os en hverdag, der fungerer, så det bliver ikke et problem.

- I forvejen er antallet af eksamener reduceret kraftigt på grund af den coronaramte undervisning. Det gør, at vi har kunnet sprede eksamenerne over mere tid og derved undgå, at mange elever er samlet på skolen på samme tid. Til selve eksamen kommer det til at forløbe sådan, at alle skal have mundbind på stående, men at de må tage det af, når de sætter sig. Faktisk tror jeg ikke, man nærmest vil kunne se forskel fra, hvordan en almindelig eksamen forløber, måske bortset fra, at der vil være mindst to meters afstand mellem elev, eksaminator og censor. Det er måske en lille smule mere end normalt, men ellers vil alle sidde rundt om den grønne dug som altid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Sport

Faldt om i januar: Hjertestop har ramt flere unge fodboldspillere

Annonce