Annonce
Helsingør

God forklaring: Derfor erstatter sand græsset i rundkørsel

Arbejdere fra NSPV arbejder på rundkørslen i Nygård, hvor de erstatter græsset med sand fra institutioner. Foto: NSPV
Hvorfor i al verden har NSPV, Nordsjællands Park og Vej, fjernet græsset i rundkørslen i Nygård og erstattet det med sand? Det har flere af Helsingør Dagblads læsere undret sig over, og vi har fundet svaret.
Annonce

NYGÅRD: Hvordan hænger græs erstattet med sand sammen med kommunens mål om flere insekter og biodiversitet? Ja, det kan lyde mærkeligt, men der er en ganske god forklaring.

- Jeg kan høre, der er nogen, der ikke har set Bonderøven (tv-program på DR1, red.), siger teknisk chef ved NSPV Vibeke Vedel og griner, da Helsingør Dagblad ringer for at spørge ind til den tilsyneladende mærkelige praksis.


Vi fjerner græsset og lægger sand fra gamle sandkasser i institutioner ud, når de alligevel skal have nyt

Vibeke Vedel, teknisk chef ved NSPV


Bonderøven har nemlig for nyligt lavet et program, som tilfældigvis fortæller alt om den metode, Helsingør Kommune vil bruge for at udføre projektet Vild Rabat, der skal skabe bedre forhold for insekter og dermed mere biodiversitet i kommunen. Det kan du blandt andet læse mere om på helsingordagblad.dk.

Sådan ser rundkørslen i Nygård ud onsdag. Foto: Lars Johannessen.
Annonce

Vild rabat på flere måder

Projektet er kommunens og NSPV hjælper med at udføre det. Der er to forskellige måder, som projektet bliver grebet an på. Nogle steder får vejrabatterne lov til at vokse mere vildt, hvor hvad end der gror op får lov til at blive. Andre steder bliver der gået mere målrettet til værks.

- Vi fjerner græsset og lægger sand fra gamle sandkasser i institutioner ud, når de alligevel skal have nyt, forklarer Vibeke Vedel.

Men hvordan hænger mindre græs og mere sand sammen med biodiversitet?

- Det handler om, at de blomsterblandinger vi har, har det bedst i mere næringsfattig jord, og sandet hjælper med at hive noget af næringen ud af den meget næringsrige jord, der var i rundkørslen. I det tidlige forår vil vi så en masse blomster og urter, som er gode for insekter, forklarer den tekniske chef.

Det er ikke kun i rundkørslen i Nygård, der har fået en overhaling. Samme metode er brugt i andre udvalgte rabatter, blandt andet ved Klostermosevej/Kronborg Ladegårdsvej og ved Klostermosevej/Kongevejen.

Biodiversitet og projektet Vild Rabat

  1. Udvalgte, brede rabatter får lov til at vokse vildt for at øge biodiversiteten i byerne.
  2. I rabatterne gror vilde blomsterarter, som bestøves af bier og andre insekter.
  3. Trafiksikkerheden har selvfølgelig førsteprioritet. Derfor vil der fortsat blive slået en stribe yderst langs vej, cykelsti og fortov.
  4. Hele rabatten vil blive slået én gang årligt i løbet af efteråret.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce