Annonce
Danmark

Drabsmænd og de ”overnaturlige, ustyrlige mørke kræfter”

Debat: ”Virkelighedens Rejsehold” er en ny tv-serie på Kanal 5. Den handler om min arbejdsplads gennem 20 år, politiets efterforskningsmæssige flagskib: Rigspolitichefens Rejsehold. Ifølge foromtalen af serien bestod afdelingen af de ”bedste og mest dedikerede efterforskere i landet”. Den blev efter 75 års fremragende virke skammeligt nedlagt i 2002. Afdelingen havde til opgave at opklare nogle af de vanskeligste sager især drabssager.


Han valgte at slutte sig til de overnaturlige, ustyrlige mørke kræfter, og gennem dem ”voksede han”, så han var i stand til at gengælde alle de grusomheder.

Fra debatindlægget


Annonce
Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere chefkriminalinspektør hos Rigspolitichefen og tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste.

Jeg deltager selv i udsendelsen med beretningen om en af de mest makabre og spektakulære drabssager i nyere tiders kriminalhistorie. Jeg så første del i sidste uge, og jeg skal da love for, at minder såvel som refleksioner myldrede frem. Tankerne koncentrerede sig specielt i forhold til efterforskningen af den sag, jeg fortalte om i udsendelsen: En massemorder med flere drab på samvittigheden og med en rædselsvækkende modus operandi med afskæring af såvel hoved som kønsdele hos nogle af ofrene. En af refleksionerne førte mig tilbage til Grønland, hvor Rejseholdet også opererede, her hørte jeg myten om en stakkels forældreløs dreng, som ingen holdt af. Undtagen hans gamle bedstemor. Han blev mishandlet, drillet, undertrykt, pint og plaget; der blev aldrig levnet ham plads eller tid til at vokse. Han valgte at slutte sig til de overnaturlige, ustyrlige mørke kræfter, og gennem dem ”voksede han”, så han var i stand til at gengælde alle de grusomheder, han selv havde mødt. Han behandlede sine boplads-fæller på samme måde, som de behandlede ham.

Nogle tvang han til at sluge store knogler, så de kvaltes, andre tvang han til at drikke kogende suppe, indtil deres indvolde blev skoldede og svulmede op; således dræbte han dem, der havde mishandlet ham.

Overalt i verden har myter givet forklaring på det fundamentale i menneskes liv, ofte med en aktualitet, der rækker direkte ind i nutidens problemstillinger. Myten her blev for mig værd at tænke på, da den kan overføres direkte til nogle drabsmænd, andre kriminelle og potentielle terrorister, der også har forenet sig med de ”overnaturlige, ustyrlige mørke kræfter” og som regel haft en årsag til det

Så måske havde en tidligere drabschef i Københavns Politi alligevel ret, da han fortalte mig, at i hans mangeårige dannede optik er ethvert drab selvfølgelig uacceptabelt, men, og med lidt føde til tanken, kan "visse drab være mere forståelige end et simpelt tyveri”?

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Annonce
Annonce
Helsingør

Initiativrig entreprenør kastede håndklædet i ringen efter to år: Nu har han solgt perlen ved Øresunds kyst videre

Erhverv For abonnenter

Populær specialbutik lukker: - Det er en virkelig svær beslutning

Helsingør

Efter at have holdt ulovligt i mere end et halvt år: Så skete det endelig

Helsingør

Tårnhøje corona-tal: Smitten eksploderer i flere af kommunens sogne

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Helsingør For abonnenter

Ikonisk strandvejsvilla med en festlig historie solgt: - Der har været holdt nogle vilde abegilder

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Helsingør

Vil have flere til at ringe 112: Kan redde menneskeliv

Helsingør

Varsel til el-kunder i Helsingør: Så meget skal du regne med, at din regning stiger

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Helsingør

Kundernes biler gik op i flammer: 'Det er dårligt for forretningen'

Erhverv For abonnenter

Vender historisk underskud til millionplus: Kongrescenter fik så travlt, at direktøren selv måtte hjælpe med serveringen

Helsingør

Kvindelig bilist påkørte væltet træ: Politi og brandvæsen måtte rykke ud

Annonce