Annonce
Helsingør

Dramatisk udvikling rammer fugleelskere i Nordsjælland: 600 millioner fugle er forsvundet

I Helsingør kommune er det især stæren, som fuglekiggerne har svært ved at få øje på gennem kikkerten. - Der er næsten ingen stære tilbage, siger Erling Krabbe (tv.). Ifølge ham og Jørgen Hansen er der kun to par tilbage i hele kommunen. Foto: Martin Rye
Ligesom resten af Europa forsvinder fuglene også i Nordsjælland. Lokalavisen tog på fuglekig med Jørgen og Erling, for hvor er fuglene blevet af?

FUGLEFLUGT: Gråspurven forsvinder.

Den velkendte ynglefugl er en del af en kæmpemæssig fugleflugt, der i mange år har været undervejs i Nordsjælland - ja, faktisk hele Europa.

Gråspurven er gået fra at være helt almindelig til at være nærmest helt forduftet fra Nordsjælland. Siden 1980 har 247 millioner af dem forladt Europa, hvilket svarer til en halvering af bestanden på omkring 40 år.

Annonce

- Der går 10 år mellem, at jeg ser en gråspurv. Her forleden dag kom der faktisk et par på mit foderbræt, det meldte jeg til vores organisation som en stor sjældenhed, siger Erling Krabbe, der er medlem af Dansk Ornitologisk Forening i Helsingør og har været 38 år i Naturstyrelsen.

Den dag fuglesangen stopper, begynder folk at vågne op, og så er det for sent.

Formand for Dansk Ornitologisk Forening - Helsingør.

Et forskningsprojekt fra BirdLife International viser, at 600 millioner ynglefugle er forsvundet i Europa siden 1980'erne. Billedet er det samme lige meget, hvor man retter kikkerten hen.

Erling Krabbe (tv.) har sat 50 redekasser op i sin have som et eksperiment. Han lykkedes med at besætte 25 af kasserne med ynglefugle. Foto: Martin Rye

Lokalvisen er taget med Jørgen Hansen og Erling Krabbe fra Dansk Ornitologisk Forening i Helsingør på fuglekig ved Gurre Sø.

- Det er rystende tal, siger Erling Krabbe.

Jørgen Hansen er formand i Helsingør-afdelingen af DOF og har været en del af foreningen i 60 år.

- Jeg har det da ikke godt med, at vi ser et så stort fald. Problemet er jo, at det også rammer os her i Nordsjælland. Den dag fuglesangen stopper, begynder folk at vågne op, og så er det for sent, siger han.

Bestanden af gråspurve i Europa er halveret siden 1980. Foto: Keld Skytte Petersen

Landmandens skyld

Forskerne bag BirdLife International-projektet peger på, at det intensive landbrug i Europa er en af de helt store grunde til, at 1,2 milliarder vinger er forduftet fra verdensdelen. De største tab findes nemlig også blandt de arter, der før har boltret sig omkring landbrugsjorde.

Jørgen Hansen spejder efter en sølvhejre, der forsøger at gemme sig i sivene. Foto: Martin Rye

- Der kan ikke være noget liv på de marker, fordi de levende hegn, der før var langs markerne, er væk. Nu ser vi konsekvenserne af, at fuglene ikke kan leve i det åbne landskab længere, siger Jørgen Hansen, der peger på viben, sanglærken og agerhønen som nogle af de såkaldte agerlandsfugle, der er forsvundet.

Men situationen er ikke kun negativ. Især skovfuglene klarer sig ifølge Jørgen og Erling godt i Nordsjælland, og det samme gør sig gældende for fuglene i vådområder.

Annonce

Bremse byudvikling?

Ifølge Jørgen Hansen er kommunen også med til at svække fuglelivet ved at inddrage flere grønne områder. Den 75-årige fuglekigger nævner de mange boliger, der er ved at blive bygget i Kelleris Hegn som et eksempel.

Men han medgiver, at man ikke skal bremse byudviklingen for at redde nogle fugle i området.

- Det er jo det, der er så svært. Jeg kan sagtens forstå, at man bygger alle vegne for at tiltrække flere skatteborgere og børnefamilier. Men det skal ikke være på bekostning af fuglelivet, og derfor håber vi, at vi kan beholde de grønne områder så længe som muligt, siger han.

DOFs medlemmer registrerer al fugleaktivitet i DOFbasen, hvor deres punkttællinger af fuglene er med til at skabe et overblik over fuglelivet i Danmark. Foto: Martin Rye

Fugleentusiasterne er enige om, at fuglelivet også er med til at vise, hvordan naturen har det.

- Hvis det hele går af helvedes til, og det kun er rotter og måger, der er tilbage, så opdager vi pludselig, hvor fattigt det hele er blevet. Det ønsker vi ikke, siger Erling Krabbe.

Annonce

Alle skal være her

Han mener også, at myndighederne burde samarbejde mere med ornitologerne, når de for eksempel etablerer en mountainbike-rute.

- Man kunne gøre meget mere ud af det og udnytte alle de observationer, som vi laver, så man ikke laver en mountainbike-rute lige op af glentens træ, siger Erling Krabbe.

Stæren er en af de fugle, der især er forsvundet fra Nordsjælland. Foto: Arkivfoto

Under corona-pandemien har naturen været et tiltrængt tilflugtssted. 40 procent af danskerne har brugt naturen mere det seneste år end før corona-krisen, og knapt ni ud af ti vil blive ved med det, selv om verden genåbner. Og det har også betydet, at de mere sky fugle bliver skræmt væk, fortæller Erling Krabbe:

- Fuglen stor præstekrave har i mange år ynglet på stranden og langs Nordkysten. I dag er der nul par på grund af badegæster og løse hunde. Jeg har svært ved at komme med et bud på, hvad man kan gøre. Det er virkelig et dilemma, for vi skal jo alle sammen være her.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Lottes pigedrøm fik vokseværk: I dag ejer hun flere butikker og sælger fra Ålsgårde til Canada

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Nordsjælland

Gård fuldstændig overtændt: Svært forbrændt 82-årig kørt med eskorte på Riget

Navne For abonnenter

Planlagde sin bisættelse ned til mindste detalje - alligevel ville Jan ikke vide, hvornår han skulle dø

Helsingør

Sådan er skoledagen med skyhøj coronasmitte: Skolelærer med corona underviser online, og specialundervisning sløjfes

Helsingør

'Når havet vil ind, så kommer det ind': Beredskabet har fokus på udsatte områder, når stormen rammer

Antallet af børn med forældre på kontanthjælp er næsten halveret på få år

Nordsjælland

Lokale ildsjæle fremlægger forslag til at udvikle kystby: - Ellers ender vi som en soveby

Helsingør For abonnenter

Nu skal populært spisested privatiseres: Helsingør Kommune har overtrådt reglerne

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Helsingør

Stormvarsel opjusteret: 'Farligt vejr' forventes at ramme Helsingør lørdag - sådan forbereder du dig

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Debat

Debat: DTU til Helsingør: Hvad kan der gøres for at få den maritime uddannelse hertil?

Kultur For abonnenter

Efter nej til kommunale frikadellerSpisekammeret: Kulturhus frygter at blive ramt af forbud

Espergærde

Ups! 60-årig mand fra Espergærde kørte direkte over ny rundkørsel

Annonce