Annonce
Erhverv

Drastisk stigning: Coronaens år tog livet af 51 lokale virksomheder

Tomme butikker Helsingør. Foto: Lars Johannessen.
Antallet af konkurser i Helsingør Kommune stiger i 2020 med 28 procent, hvis man sammenligner med 2019.
Annonce

ERHVERV: Mens antallet af konkurser falder på landsplan, oplever Helsingør Kommune en markant stigning i virksomheder, der smider håndklædet i ringen.

Det viser konkursstatistik fra data- og analysevirksomheden Bisnode.

Alene i 2020 erklærede 51 lokale virksomheder sig således konkurs. Det svarer til en stigning på 28 procent, hvis man sammenligner med 2019.

Annonce

Flere på vej

Udviklingen er særlig drastisk, hvis man sidestiller den med kommunens naboer. I Region Hovedstaden gik kurven nemlig den stik modsatte vej. Her blev antallet af konkurser næsten halveret i 2020.


Jeg er helt sikker på, at hvis hjælpepakkerne ikke bliver forlænget, eller hvis man ikke gør noget yderligere, så stiger antallet af konkurser

Christian Anders Elkjær, ekspert i data- og analysevirksomheden Bisnode


Også på landsplan er tendensen anderledes. I Danmark blev antallet af konkurser i 2020 således reduceret med en tredjedel.

Christian Anders Elkjær, der er ekspert i Bisnode, tror, at med al sandsynlighed skal forberede sig på, at den nedadgående kurve synker lavere endnu.

- Bar- og restaurationsbranchen er så drænet for penge, at det kun ville være naturligt, hvis der kommer flere konkurser på den front, fortæller han til Helsingør Dagblad.

Og det samme skæbne kan meget vel forfølge andre brancher, mener han. I hvert fald, hvis ikke hjælpepakkerne forbedres eller forlænges.

- Jeg er helt sikker på, at hvis hjælpepakkerne ikke bliver forlænget, eller hvis man ikke gør noget yderligere, så stiger antallet af konkurser, forklarer Christian Anders Elkjær.

Annonce

Fordeling

I Helsingør Kommune er det især i rengøringsbranchen samt engros- og detailhandel, der har været hårdt ramt. Antallet af konkurser blandt rengøringsfirmaer er således mere end fordoblet. Mens der i 2019 var fire konkurser, var der i 2020 ni konkurser.

I engros- og detailhandlen, som dækker over tøjbutikker, delikatesseforretninger og lignende, var der i fjor ni konkurser, men der året forinden var fem.

Christian Anders Elkjær fortæller, at især engros- og detailhandlen har været hårdt ramt i hele landet og kalder derfor udviklingen for forudsigelig.

En branche, som til gengæld har blomstret under pandemien, men som har været hårdt ramt i Helsingør Kommune, er bygge- og anlægsbranchen. Her erklærede ti firmaer sig konkurs. Det er en stigning på tre.

- Det er værd at bemærke, og det gælder på tværs af alle brancherne, at det hovedsageligt er »mikro-selskaber«. Det vil sige, at der maksimalt er fem ansatte, forklarer Christian Anders Elkjær.

- Sådanne selskaber går generelt oftere konkurs, tilføjer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

I coronaens skygge: Sport for de bedste

Debat

Klumme: Sociale medier

Annonce