Annonce
Kultur

Dronningen indviede lokalt monument: 'Det største siden Den Lille Havfrue'

Kunstner Per Arnoldi afslørede sit nye værk på Sletten Havn med dronningens tilstedeværelse: En hyldest til jødetransport over sundet. Foto: Torben Sørensen
Monument 'Oktober 1943' af Per Arnoldi har været flere år undervejs. Med Dronning Magrethes tilstedeværelse blev det indviet onsdag formidag.

KUNST: Under byger af regn trådte dronningen frem, da Per Arnoldis monument 'Oktober 1943' blev indviet onsdag formiddag ved Peder Mads Strand i Humlebæk.

Indvieren var selvsamme Dronning Magrethe, som til lyden af klap og klikkende kameraer klippede det røde bånd over, som afskærmede kunstværket.

Bagefter spadserede hendes majestæt og Fredensborgs socialdemokratiske borgemester, Thomas Lykke Pedersen, rundt om 'Oktober 1943' og betragtede kunstværket, som har været mange år undervejs.

Annonce
Dronning Margrethe tog sammen med borgmester i Fredensborg kommune, Thomas Lykke Pedersen en rundtur om monument 'Oktober 1943'. Foto: Torben Sørensen


Jeg tror ikke, at noget kunststykke er indgået i en så perfekt symbiose med sine omgivelser, siden Den Lille Havfrue kravlede op på sin sten på Langelinie

Per Arnoldi, kunstner


Den Lille Havfrue

Det kunne manden bag, Per Arnoldi, berette om i sin tale, som blev brugt til at takke de mange involverede for at have været en del af et kunstværk, som ifølge ham tåler sammenligning med Den Lille Havfrue.

- Jeg tror ikke, at noget kunststykke er indgået i en så perfekt symbiose med sine omgivelser, siden Den Lille Havfrue kravlede op på sin sten på Langelinie, sagde Per Arnoldi stolt, mens solen vandt terræn mellem de grå skyer.

Kunstner Per Arnoldi udnyttede lejligheden til at få en kort snak med Dronning Margrethe om sit kunstværk. Foto: Torben Sørensen

På talerstolen kom også Fredensborg borgmester Thomas Lykke Pedersen, som længe havde set frem til mærkedagen.

- Jeg har lige dele glædet mig og ventet i spænding på den her dag, som har en stor betydning og plads i vores fælles historie. Kun få kilometer herfra kom mange jøder i sikkerhed under krigen, fortalte han.

Også den yngre generation var til stede. De tog imod Dronning Margrethe med flag og klapsalver. Foto: Torben Sørensen
Annonce

Øjenvidne

Én af dem, som flygtede fra nazisterne i Danmark til Sverige, er ambassadør Ole Philipson. Også han stillede sig op på talerstolen, 78 år efter sin flugt.

- Den 6. oktober 1943 stod jeg her med mine forældre en kold efterårsdag. Den velkomst, vi fik i Sverige, står lyst og tydeligt i min hukommelse, sagde han.

- Det er umuligt at forestille sig en sådan situation i trygge Danmark.

Ole Philipson fortalte også om sejlturen over Øresund, som i første omgang blev afbrudt på grund af en defekt båd, og som senere endte med at tage tre timer, fordi man ville undgå de tyske soldater. Normalt tager turen 45 minutter, sagde han.

Annonce

Modstandsfolk og koncentrationslejre

Udover Ole Philipson havde også flere af de fremmødte en personlig relation til Peder Mads Strand og de andre kyststrækninger, hvorfra mange jøder blev fragtet i sikkerhed i Sverige.

Heriblandt Eva Hofman-Bang på 72 år.

Eva Hofman-Bang håber snart at kunne tage sin mor med ned til monumentet. Moren har selv oplevet krigen. Foto: Torben Sørensen

- Den 4. maj og jødernes flugt over Øresund har altid spillet en stor rolle i mit liv. Min far sad i koncentrationslejr, men kom hjem den 6. maj efter befrielsen. Var det ikke gået, som det gik, var min far gået bort i koncentrationslejren, og så var jeg aldrig kommet til verden, sagde Eva Hofman-Bang, som var glad for opførelsen af monumentet på Peder Mads Strand.

- Jeg synes, den står rigtig smukt. Det er en fin og vigtig placering. Der er brug for, at vi holder minderne om krigen skarpe. Koncentrationslejren satte sit præg på min far, som gik tidligt bort, men min mor er stadig i live. Havde vejret været bedre, havde jeg taget hende med i dag. Hun skal helt bestemt med herned og se det, tilføjede hun.

Også Lise-Lotte Jensen på 69 år var mødt op for at følge de festlige begivenheder. Og ligesom Eva Hofman-Bang havde hun også en særlig relation til de tragiske hændelser under Anden Verdenskrig.

Lise-Lotte Jensen bor lige i nabolaget. Hun glæder sig over, at monumentet er blevet opført netop på Peder Mads Strand. Foto: Torben Sørensen

- Begge mine forældre og min noget ældre bror var frihedskæmpere. Min far var med i Hvidstengruppen, og min mor var med i Holger Danske modstandsgruppe. De blev alle tre sejlet over Øresund i en båd som den, monumentet forestiller, sagde Lise-Lotte Jensen.

- Jeg er et efterkrigsbarn, og er vokset op med mange fortællinger om, hvad som hændte dengang. Derfor er det her også ren nostalgi for mig, sagde hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce