Annonce
Helsingør

Du kan få rådgivning om din gæld

For mange bliver gælden kvælende, og det kan være svært at se en udvej. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Frivilligcenter Helsingør kan give professionel hjælp, hvis gælden er steget dig over hovedet.
Annonce

Hvad gør man, hvis man ikke kan overskue sin økonomi? Hvis gælden er blevet for stor, og kreditorerne banker på med krav om betaling? Hvis det hele er uoverskueligt, og man i forvejen måske ikke helt forstår det der med lån og renter, skat, økonomi ved skilsmisse, eller hvad det nu kan være?

Den problemstilling kender de godt på Frivilligcenter Helsingør, og her kan alle få uvildig hjælp til at tackle de problemer, man kan komme ud i økonomisk, hvis man ikke er helt skarp på at styre sin hverdagsøkonomi.

Sammenligningen ligger lige for: Frivilligcenter Helsingør leger Luksusfælden – det populære tv-koncept, hvor medvirkende får hjælp til at identificere og tage fat på økonomiske udfordringer. Men det er en lidt for kulørt og unuanceret udlægning af Frivilligcenterets arbejde, mener c.

- Det er et tilbud til alle borgere. Det er gratis, det er uvildigt. Og det er vigtigt at fremhæve: Det er ikke sådan, at vi har et eller andet samarbejde med en bank eller en kommune eller noget som helst. Det er simpelthen en rådgivning, hvor alle kan henvende sig om stort set alt. Der er ikke noget, der for småt. Der er ikke noget, der er for stort. Rådgiverne, som er tilknyttet, er alle frivillige og ulønnede. Professionelle på den måde, at de har noget viden om bankvæsen, økonomi, revision eller socialrådgivning. Så det er virkeligt velkvalificerede rådgivere, vi har. For tæller hun.

Annonce

Mange former for rådgivning

Alle de frivillige bliver løbende tilbudt efteruddannelse, så de er up to date med eksempelvis skattelovgivning, familieret, skilsmisseret og så videre.

Mange dårlige betalere i Helsingør

Betaler du ikke dine regninger, risikerer du at havne i RKI. Relativt mange i Helsingør er registreret i forhold til nabokommunerne viser tal fra 2020.

  • Helsingør: 4,46 % af befolkningen
  • Fredensborg: 3,44 %
  • Gribskov: 3,41 %
  • Hillerød: 3,06 %

Generelt er tallet dog faldende for hele landet. Helsingør er nummer seks på listen for Sjælland som toppes af Ishøj, Brøndby og Albertslund.

- Vi går jo aktivt ind og tager fat i problemerne, så det er nogle gange sådan, at vi får fuldmagt af personen, der har henvendt sig til at tale med skat, socialforvaltningen, banken, RKI, kommunen, eller hvem det nu måtte være. Men vi giver os god tid. Det er ikke sådan, at man kommer en enkelt gang, og så er alle problemerne løst. Man kan i princippet komme så ofte man vil, og indtil man føler, at man har fået styr på sin økonomi og på livet igen.


Det er et tilbud til alle borgere. Det er gratis, det er uvildigt. Og det er vigtigt at fremhæve: Det er ikke sådan, at vi har et eller andet samarbejde med en bank eller en kommune eller noget som helst. Det er simpelthen en rådgivning, hvor alle kan henvende sig om stort set alt.

Pernille Japsen Jensen, projektleder Frivilligcenter Helsingør


Det er et bredt udsnit af befolkningen, der henvender sig for at få hjælp: Både unge og ældre, folk der ligger i skilsmisse, uddannelsessøgende. I det hele taget folk, der er presset økonomisk.

- Det kan for eksempel være en der har optaget et af de her famøse kviklån, og ikke rigtigt kan få betalt det tilbage. Vi har mange ældre, som står i en situation med sygdom, eller pårørende der skal have pleje. Eller måske i forbindelse med dødsfald. Vi har rigtig mange henvendelser, og de spænder meget bredt.

Annonce

Gældssanering

Rådgivningen er fortrinsvis individuel i Helsingør. Andre frivilligcentre i Furesø, Helsinge og Græsted kører også med hold.

- Hos os foregår det sådan, at vedkommende, der har brug for hjælp henvender sig på mail eller telefon og ridser situationen op. Så sørger vi for, at vedkommende bliver matchet af en eller flere rådgivere, som kan tage hånd om problemerne. Det kan jo både være noget socialt og/eller noget jura, fortæller Pernille Japsen Jensen.

På det seneste har man haft mange henvendelser fra personer i 30-40-årsalderen, som ikke rigtig har styr på deres økonomi.

- Nogle har været involveret i kriminalitet. Der har måske været noget skilsmisse ind over. I nogle sjældne tilfælde har vi hjulpet med at lave ansøgninger om gældssanering.

Det er ofte meget vanskeligt at opnå gældssanering, da der skal opfyldes en række betingelser, før fogedretten bevilger det. For eksempel skal man have fast bopæl, man skal have fast indkomst. Man må ikke have optaget ny gæld de seneste tre-fem år og så videre.

- Det er ikke så ligetil, som mange tror. Man kan ikke uden videre få saneret sin gæld. Men er man berettiget, kan vi hjælpe med at udfylde de skemaer og formularer og hjælpe med at få forklaret kreditorer, hvad man undervejs har gjort for at komme sin gæld til livs. Og vi sørger så for at vedkommende har en bisidder med i hele forløbet i fogedretten, så der er ro og vedkommende får overblik og ro og sagerne bliver fuldt helt til dørs.

Det kan du få hjælp til

  • Hverdagsøkonomi
  • Lån, gæld og renter
  • Indkomst og skat
  • Borger.dk og NemId

Kontakt:

  • Mail: raadgivningen@frivilligcenter-helsingor.dk
  • Telefon: 49 21 50 60 og 30 43 30 70

- Ofte er det jo svært, at henvende sig med det her. For mange er det tabubelagt at indrømme, at man ikke har styr på de her ting. Og ofte stikker problemerne jo dybere. Vi får indsigt i, hvad der ligger til grund for at en person har dårlig økonomi.

Annonce

Corona øger behovet

Her er Friviligcenteret også klar til at hjælpe: Man har en bred vifte af rådgivningstilbud udover det rent økonomiske.

- Vi er jo meget helhedsorienterede. Vi har selvhjælpsgrupper, vi har kreative værksteder, vi har motionsgrupper og så videre. Der er mange forskellige tilbud. Det kan jo være en god støtte at tale med andre, der har nogle af de samme udfordringer inde på livet.

Med corona er der udsigt til at flere vil få behov for Frivilligcenterets hjælp. Flere mister deres arbejde, butikker lukker og så videre.

- Der er flere der henvender sig. Der er sket en stigning i antallet siden før jul, og jeg tror desværre ikke, vi har set eftervirkningerne fuldt ud endnu. Når vi kommer frem mod foråret, tror jeg vi får flere henvendelser end tidligere, fordi mange er blevet ramt økonomisk.

Udover de rådgivningstilbud, man har i huset, samarbejder Frivilligcenteret med en række institutioner, boligområder og tilbud i og omkring Helsingør. Det er for eksempel Vapnagård, Nøjsomhed, tæt samarbejde med jobcenteret, Unge-enheden på Kongevejen, rusmiddelcenteret, krisecenteret Røntofte, FGU med flere.

Annonce

Fokus på unge

Frivilligcenteret har også målrettet en del deres indsats mod unge Man har besøgt gymnasiet, ungdomsskolen og produktionsskolen. Lige nu er man selvfølgelig udfordret af, at man ikke kan komme ud fysisk til elever og unge på grund af coronaen, men i stedet vil Frivilligcenteret lave en oplysningsfilm, som kan deles på skolernes hjemmeside, på sociale medier og så videre.

- Vi må jo tænke i nye baner og lære unge hverdagsøkonomi. Vi har udarbejdet undervisningsmateriale, en slags grundbog i hvordan man laver et budget og holder det. Vores erfaring er, at de unge er virkeligt glade for at høre om de her ting: hvad er skat, hvad er en årsopgørelse, hvad er forskudsopgørelse? Hvordan tyder man en lønseddel, hvad skal jeg gøre, når jeg flytter hjemmefra?

Håbet er at den forebyggende og oplysende del blandt de unge, kan ruste dem til at møde deres økonomiske fremtid på et oplyst grundlag. Og måske senere slippe for at skulle bede om hjælp.

- Den præventive indsats vil jo først vise sig ad åre, som man siger. Men der er ingen tvivl om, at det har en effekt at undervise i de her ting, siger Pernille Japsen Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holdet

Ugens medlem af Holdet: Ole Traulsen

Debat

Debat: Den ukendte hospitalsnormering

Danmark

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce