Annonce
Kultur

Slotschefen jubler efter godt 2021: Nu skal Jim Lyngvild være Kronborgs trækplaster

Jim Lyngvilds udstilling på Kronborg bliver nu forlænget til hele 2022 og et en del af slottets arbejde med at skabe nye publikumsoplevelser.
2021 var ikke så slem for Kronborg som frygtet, fortæller slotschefen om sit første år. Renæssance-slottet står midt i en transformation, som skal ændre besøgsoplevelsen på slottet. Men er der stadig plads til besøgende, der ikke ønsker at være "aktive deltagere"?

HELSINGØR: For mange kultur-institutioner var 2021 et skidt år. Besøgstallene faldt selvsagt, da museer og slotte skulle holde lukket på grund af corona-virus.

For den nye slotschef på Kronborg, Christian Struckmann Irgens, har hans første år i spidsen for renæssance-slottet alligevel været mere positivt, end han havde frygtet.

- De første måneder, efter vi åbnede, var det lidt sløvt med besøgende. Men så kom der virkelig gang i den og frem til, at vi igen fik meget corona, havde vi et rigtig fornuftigt år. Vi klarede det bedre, end vi frygtede. Det er jo slet ikke det samme som før corona, men vi nåede alligevel 150.000 gæster mellem april og den 17. december, fortæller Christian Struckmann Irgens.

Annonce

Vi klarede det bedre, end vi frygtede. Det er jo slet ikke det samme, som før corona, men vi nåede alligevel 150.000 gæster mellem april og den 17.december,

Christian Struckmann Irgens, Slotschef på Kronborg

Faktisk peger slotschefen på, at tallene for sommer og efterårsmånederne var bedre end tidligere år.

- Da vi nåede hen i efteråret, der havde vi faktisk flere besøgende på slottet, end vi havde helt tilbage i 2019 - altså i de tilsvarende måneder. Vi kunne klart mærke, at turisterne manglede i sommer, og danskerne lige skulle lære at komme ud igen, men så var det rigtig positivt i oktober og november. Det var dejligt, at vi så hurtigt kunne komme tilbage og ramme bedre besøgstal, end vi har haft tidligere, siger Christian Struckmann Irgens.

Der går tid

Når museer og slotte efter planen genåbner den 18.januar, så har slotschefen lært noget fra sidste åbning.

- Én af de ting, vi har lært, er, at når vi genåbner, så går der lige lidt tid, før vi for alvor kan se det i besøgstallene. Jeg tror, folk skal lige have en øl før, de skal ud og besøge museer, fortæller han.

Overordnet er slotschefen også forhåbningsfuld for museumsåret 2022. Han håber, at de med en god sæson kan vinde det tabte fra sidste år tilbage.

Annonce

Bedre fat i dansk publikum

I forbindelse med corona-virus' stramme tag om landet og de tilhørende indrejserestriktioner faldt antallet af internationale gæster for slottet. Selvom de internationale turister mangler, har det dog betydet, at slottet har fået bedre fat i danske gæster.

- Vi har haft flere danskere inde, og vi har fået bedre fat i det danske publikum, end før nedlukningen. Før nedlukningen var det primært turister, der besøgte os. Vi lancerer flere produkter, der er henvendt det danske marked. Hele vores program sidste år, som for eksempel aftenåbent i efteråret, har været anderledes aktiviteter, der har appelleret mere til det danske publikum, fortæller slotschefen.

Christian Struckmann Irgens mener, at det ikke kun er Kronborg, der mærker danskernes fokus på de nationale kulturinstitutioner.

- Der er sket en genopblomstring af, at man besøger alle de her nationale gamle klenodier som Jelling og Kronborg for eksempel. Der tror jeg, at vi ligger højt på listen over steder, hvor folk tænker, det har vi ikke set i mange år, så lad os få genbesøgt nogle af de steder, vi besøgte i vores folkeskoletid.

Desuden påpeger han, at Jim Lyngvilds udstilling om kongerækken var et trækplaster, der tiltrak mange danske gæster. Derfor er udstillingen også blevet forlænget til at vare hele 2022.

- Vi har ikke normalt haft de her sær-udstillinger, og det er noget jeg egentlig gerne vil tage med videre i udviklingen fremadrettet, fortæller slotschefen.

Christian Struckmann Irgens har en fortid som vicedirektør for escape-room-virksomheden Mysery Makers. Foto: Nikki Jeffries

Selvom Kronborg har markeret sig ved at henvende sig til det danske marked, så tror slotschefen, at så snart de udenlandske kommer til Danmark, så mærker Kronborg det.

- Det er på folks bucket-list. Jeg tror, at vi er et af de steder, der hurtigst mærker, når det udenlandske marked ruller igen. De ved næsten lige, når de er landet, at de skal op at se Kronborg, siger Christian Struckmann Irgens.

Annonce

Transformation af Kronborg

Står det til slotschefen, så skal Kronborg nærmere betegnes som et oplevelsessted. Den daglige inspiration kommer ikke udelukkende fra andre museer, den kommer også fra hele underholdningsgenren generelt.

Det betyder, at gæsterne skal forvente oplevelser og at være en aktiv del af en rundvisning på Kronborg.

- Vi har haft flere aktiviteter i år, der var mere engagerende for publikum. Vi har haft formater, hvor gæster var aktive deltagere og selv skulle finde ud af en masse ting. Jeg er ikke sikker på, at det er det, der skaber det store indtræk endnu, men vi er i gang med en transformation af Kronborg med fokus på aktiv oplevelse, siger Christian Struckmann Irgens.

Vi er i gang med en transformation af Kronborg med fokus på aktiv oplevelse

Christian Struckmann Irgens, Slotschef på Kronborg

En af de konkrete aktiviteter, som Christian Struckmann Irgens peger på har været succesfulde, er aftenåbent på slottet, hvor de fik tiltrukket helsingoranere og folk fra hele Sjælland.

- Det var helt magisk. Folk kom bare for at opleve slottet om natten. Vi var lige startet med det, men vi ramte 200-300 gæster per gang, fortæller slotschefen.

Annonce

Ingen tvinges med

Hvis man spørger slotschefen, om transformationen af Kronborg kan skræmme nogle besøgende væk, så er han ikke bekymret.

- Det er så stort et sted, at de kan se det hele uden at tvinges til at være med til noget. Det er bare tilbud, vi har, hvor det er muligt at være med. Vi har jo Kongerække-udstillingen med Jim Lyngvild, som er en helt klassisk udstilling med store flotte billeder. Der pådutter vi ikke folk alt muligt, siger Christian Struckmann Irgens.

- Vi ser flere og flere, der ønsker disse aktive oplevelser, men vi har et stort marked med folk, som ønsker at se klenodie Kronborg og hilse på Holger Danske. Det kan de sagtens gøre uden at blive hentet ind i de her aktive besøg. Det er noget, du skal vælge, når du kommer, at du ønsker at være aktivt med, fortæller han.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Benzinbiler forbudt: Her kommer de nye parkeringspladser til elbilerne

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Aleyna, Anton og Martine har testet tusindvis under pandemien: - Der er både sjove og ubehagelige oplevelser

Helsingør For abonnenter

Rift om boliger gør køberne mindre kræsne: - Pludselig larmer Kystbanen ikke så meget

Helsingør

Hvad giver man et fyrskib i gave: En ganske særlig 115 år gammel grøn silkegave

Helsingør

Pludselig forsvandt et fast element på Kulturhavnen: Hvad er der blevet af den store 'affaldsfisk'?

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Erhverv For abonnenter

Klar tale fra formand for erhvervs- og industriforening: 'Dybt foruroligende' sag bør ende i fyring

Kultur

Kulturvæft og Kronborg gør klar: Nu skal folk lære at gå på museum igen

Nordsjælland

Fred, ro og egen sø for 16 millioner kroner: Kendt komiker køber lieberhaveridyl i Tikøb

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Erhverv For abonnenter

Søren har knoklet i over 45 år, men får nej til tidlig pension: - Det er jo ikke for sjov, at man søger det her

Erhverv For abonnenter

Der mangler mails, notater og sms'er: Arbejde for millioner kan være gået til Hørsholm-byggefirma uden skriftlig dokumentation

Erhverv

Kommunen svarer igen efter kritik for sviner-mail: - Når fuld åbenhed ikke rækker

Annonce