Annonce
Kultur

Efter kritik og medarbejderflugt: - Nu tager vi de første spæde skridt i en ny retning for museerne

Den nye museumsleder David Høyer har haft fire måneder til at gøre museerne klar til sommersæsonen. Foto: Lars Lindevall
Med den nye museumsleder David Høyer i spidsen er Helsingørs kommunale museer klar til genstart - blandt andet med skuespillere, der formidler sundtoldens historier, en helt ny udstilling på Bymuseet og pop up-fortællinger i byrummet.

HELSINGØR: Stribevis af ledende medarbejdere og museumsinspektører sagde sidste år op i protest mod udviklingen på Helsingørs kommunale museer, Bymuseet, Skibsklarerergaarden og Værftsmuseet. Besøgstallet havde kurs nedad, og fra Slots- og Kulturstyrelsen lød der en kritik af museerne for at være utidssvarende.

Det var derfor noget af en opgave, der lå - og stadig ligger - på bordet hos den nye leder af museerne, David Høyer.

Den 46-årige historiker tiltrådte for fire måneder siden, og der er ingen tvivl om, at han har haft travlt med at læse op på Helsingørs historie og planlægge den nye kurs for museerne.

Annonce

- Det har været en stejl læringskurve. Jeg tror også, at min kone indimellem har været lidt frustreret over alle de bøger, jeg har slæbt med ind i soveværelset, lyder det med et grin fra den nye museumsleder.

Som han dog understreger, er det svært at skabe store forandringer på fire måneder.

- Men nu tager vi de første spæde skridt i en ny retning for museerne, som man har haft et politisk ønske om. Med et større fokus på sundtoldstiden og værftsfortællingen, siger David Høyer, der kom fra en stilling som direktør for formidling i Roskilde Domkirke. Her lykkedes det at vende et besøgstal, der havde været faldende i 20 år, til en positiv udvikling.

Et genopfrisket museum

Der er flere nye tiltag på Bymuseet, Skibsklarerergaarden og Værftsmuseet, som nu har slået dørene op til sommersæsonen.

Dels er Bymuseet blevet genopfrisket med en ny udstilling, der indsnævrer sit fokus på Helsingør under sundtolden. Med udgangspunkt i tre fortællere fra sundtoldstiden - Ole Lund, Niels Bache og Hildegard Lundwall - kommer udstillingen omkring forskellige vinkler og aspekter af livet under sundtolden.

Museerne Helsingør har ansat skuespillere, som optræder og formidler sundtoldens og byens historier på en helt ny måde. Foto: Lars Lindevall

Udstillingen rummer både bagsiderne som epidemier, sømands-slagsmål og ulykker på havet - og fortæller også historierne om byens overklasse, som nød godt af indtægterne fra Øresundstolden.

- Basisudstillingen havde ikke ændret sig i forhold til den måde, man gik på museum på for 30 år siden. Vi har bevaret nogle få ting, der er vigtige for fortællingen, men ellers er alt nyt, siger David Høyer.

Annonce

En mere levende formidling

Han forklarer, at det også har været et vigtigt element at gøre formidlingen mere levende.

Derfor har museerne blandt andet ansat skuespillere, som optræder og fortæller sundtoldens og byens historier på en helt ny måde.


Det er sjovt at være med til at vække gæsternes sanser. Det er en anden måde at opleve historierne på end at læse på et skilt

Tobias Leander, skuespiller


I Skibsklarerergaarden kan man blandt andre møde Tobias Leander i rollen som færgemand.

- Det er sjovt at være med til at vække gæsternes sanser. Det er en anden måde at opleve historierne på end at læse på et skilt, siger skuespiller Tobias Leander.

Museerne står også bag en pop up-udstilling i Helsingørs gader - hvis man kigger godt efter guldfarvede vejsøm, finder man plancher og illustrationer med små historiske fortællinger. Foto: Lars Lindevall

Derudover har museerne taget flere initiativer, der skal bringe fortællingerne ud i byrummet - blandt andet dramatiserede byvandringer, gåder og andre opgaver, hvor man skal bevæge sig rundt i bymiljøet, familieværksted, quiz og skibsbygger-udfordringer for de små. Museerne står også bag en pop up-udstilling i Helsingørs gader - hvis man kigger godt efter guldfarvede vejsøm, finder man plancher og illustrationer med små historiske fortællinger.

- Vores drøm er, at folk ikke kun tænker på Kronborg og kulturhavnen, når de kommer til Helsingør, men at de også bevæger sig ind i bykernen. Det er en by med så mange fortællinger, som fortjener at komme ud, siger David Høyer.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Fra sin altan kan Tommy se parkeringspladsen ved Sundhedscenteret: - Det er det rene kaos

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Forældre bekymrede over mulig lukning af skoler og SFO før tid: - Det bliver en svær situation for mange familier, og eleverne er allerede bagud fagligt

Debat For abonnenter

Helsingør Dagblad mener: Sygeplejerskerne er ikke de eneste, der har knoklet under coronapandemien

Helsingør

Onsdagens corona-tal: Smitten stiger især i Espergærde

Helsingør

Industriforeningens formand sukker: - Det her er et skridt i den forkerte retning

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Hornbæk For abonnenter

Se den vilde video: - Jeg har aldrig set brandmænd så store i Øresund

Kultur For abonnenter

Karen Beldring optrådte i Operaen med verdensnavnet Efterklang: - Jeg befinder mig godt i rollen som korsanger

Helsingør

Gerda har mistet begge sine børn og Annelise har sagt farvel til flere venner: Denne dag er noget helt specielt for dem begge

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Helsingør

Her rammer besparelserne: Daginstitutionerne lukker tidligere – men måske opdager du det ikke

Debat For abonnenter

Helsingør Dagblad mener: Vi er usle, dumme, tarvelige og ubegavede ...

Helsingør

Se billederne: Nissepiger spreder glæde i gågaderne

Annonce