Annonce
Kultur

Efter protest-opsigelser: - Vigtigt at kæmpe for at Sundtoldsmarkedet fortsætter

Sundtoldsmarkedet i Helsingør tiltrak sidste gang op mod 16.000 gæster. Foto: Lars Johannessen.
- Vi vil gerne sende et meget klart signal om, at de frivillige er fuldstændig afgørende, og derfor vil vi gerne have en dialog, så vi kan få fjernet misforståelserne, siger Silas Drejer, der er næstformand i kultur- og turismeudvalget.
Annonce

HELSINGØR: - Vi har hidtil været så heldige at være med til at udvikle Sundtoldsmarkedet og være blandt de drivende kræfter. Nu er vi blevet en arbejdskraft, der bare får at vide, hvad vi skal gøre.

Sådan lød det fra en af de bærende kræfter bag Sundtoldsmarkedet, Knud Thatt, der sammen med de øvrige frivillige i styregruppen og den projektansatte koordinator har valgt at afbryde et mangeårigt samarbejde med Museerne Helsingør.

Projektlederen Merete Nygaard Frederiksen har opsagt sin stilling grundet manglende svar på hendes fremtidige tilknytning til museet, og de frivillige har blandt andet begrundet deres afgang med, at de ikke er blevet inddraget tilstrækkeligt i arbejdet med Sundtoldsmarkedet fremtid.


Der er ingen tvivl om, at indsatsen handler om at fokusere på Øresundstolden fremadrettet sammen med den industrielle fortælling om værftet

Silas Drejer, næstformand, kultur- og turismeudvalget


Silas Drejer, der er næstformand i Kultur- og Turismeudvalget og medlem af byrådet for Socialdemokratiet, kalder det “rigtig ærgerligt”, og han mener, at opsigelserne skyldes misforståelser.

- Hvis de frivillige føler, at de ikke er blevet inddraget nok, kan vi ikke tage det fra dem. Men fra udvalget (kultur- og turismeudvalget, red.) vil vi gerne sende et meget klart signal om, at de frivillige er fuldstændig afgørende, og og derfor vil vi gerne have en dialog, så vi kan få fjernet misforståelserne, siger Silas Drejer til Helsingør Dagblad.

Sundtoldsmarked opstod i 2012 på opfordring af den daværende museumschef Maibritt Bager, der ønskede at udvikle en eksisterende event, Sildens Dag, til en større begivenhed. Det resulterede i et oplæg fra en gruppe frivillige. Det blev til et sundtoldsmarked anno 1800-1830. Foto: Lars Johannessen.

Han understreger, at “hele arbejdet omkring Sundtoldsmarkedet er en vigtig brik i de fremadrettede kulturtilbud i Helsingør Kommune”.

- Der er ingen tvivl om, at indsatsen handler om at fokusere på Øresundstolden fremadrettet sammen med den industrielle fortælling om værftet. Det er to ben, vi gerne vil gå på. Derfor er det ærgerligt, at der er opstået en opfattelse af, at vi i udvalget ikke har det fokus, siger Silas Drejer.

Han forklarer, at kulturudvalget nu vil invitere den afgåede styregruppe til et møde.

- Det er meget, meget vigtigt, at vi får de frivillige på banen, og vi vil gerne have en dialog med dem om, hvordan vi står politisk i forhold til Sundtoldsmarkedet. Den koordinator-stilling, der har været som projektansættelse, er også noget, som vi vil satse på fremadrettet, siger Silas Drejer.

Annonce

‘En af årets store begivenheder’

Michael Mathiesen, der er formand for Kulturudvalget og medlem af Konservative, slår også fast, at Sundtoldsmarkedet er en af Helsingørs vigtige begivenheder.

- Sundtoldsmarkedet er en af årets store begivenheder i Helsingør, og derfor er det virkelig vigtigt at kæmpe for, at det skal fortsætte, siger Michael Mathiesen.

Hun forklarer, at han undrer sig over, at de frivillige i styregruppen har sagt, at de ikke kan se, at Sundtoldsmarkedet er en del af satsningen i fremtiden i Museerne Helsingør.

- Sundtoldsmarkedet er en af årets store begivenheder i Helsingør, og derfor er det virkelig vigtigt at kæmpe for, at det skal fortsætte, siger Michael Mathiesen, siger udvalgsformand Michael Mathisen. Foto: Lars Johannessen.

- Det undrer mig virkelig, at de siger det. Jeg har en dyb respekt for de frivillige i styregruppen, men jeg forstår ikke, hvorfor de siger, at Sundtoldsmarkedet ikke er en del af satsningen. Jeg synes, vi har været meget tydelige om, at det netop er sundtolden, vi vil fokusere på, siger Michael Mathiesen.

Han håber, at det er muligt at rede trådene ud med de frivillige, der har forladt styregruppen.

- Jeg har snakket med et par af dem, og jeg håber på, at de vil være med til, at vi får en god, ny start, siger Mathiesen.

Annonce

Et sundtoldsmarked i hele byen

Han peger på flere ideer til, hvordan Sundtoldsmarkedet kan udvikle sig i fremtiden.

- Sundtoldsmarkedet er så stor en succes, at det måske næsten har vokset sig selv over hovedet, og de frivillige kræfter skal løbe hurtigt, når der kommer så mange tusinde gæster. Så måske kunne det betale sig at have markedet stående over to dage, så man får fordelt menneskemængden. Man kunne også godt lege med tanken at lave nogle mindre markeder på andre tider af året, for eksempel et jule-sundtoldsmarked, siger Michael Mathiesen.

Derudover siger udvalgsformanden, at der er potentiale for at brede Sundtoldsmarkedet ud i hele den gamle bydel.

- Uden sundtolden var der ikke den by, som vi kender i dag, og som den gamle styregruppe også har peget på, kunne man med fordel bruge den gamle by som kulisse. Både rådhustorvet, kirkepladser, bymuseet og Axeltorv. Så det blev hele byens Sundtoldsmarked, siger Michael Mathisen.

Den nu fratrådte projektleder, Merete Nygaard Frederiksen, har ikke ønsket at udtale sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Debat: Sårbarhed på Kystbanen

Debat

Debat: Det er synd for dig. Og for mig

Annonce