Annonce
Espergærde

Eksplosiv udvikling: I dag kan et sogn i Helsingør ramme nedlukningsgrænsen (Opdateret kl. 14)

Smittteudviklingen i Espergærde er lige nu meget kritisk og kan medføre en automatisk nedlukning i Egebæksvang Sogn. Grafik: Susanne Foldberg/Helsingør Kommune.
Antallet af nye covid-19-smittede er steget eksplosivt i den sydlige del af Helsingør Kommune, og det kan betyde automatisk nedlukning af et sogn. Opdateret klokken 14.

CORONA:  Egebæksvang sogn i Helsingør er på meget kort tid blevet nedlukningstruet. Udviklingen er så voldsom, at fortsætter den i dag, så vil sognet nå niveauet, hvor der indføres en automatisk nedlukning.

Hver dag offentliggør Helsingør Kommune smittetal for kommunens sogne. Tallene  fortæller hvordan det går med smitten helt lokalt, men er også med ti l at afgøre om et sogn automatisk skal lukkes ned.

Det er i den sammenhæng at tallene fra Egebæksvang Sogn giver anledning til stærk bekymring.

Annonce

Der er tre tal, der udløser en automatisk nedlukning.

Grænsen er 500

Det første er incidenstallet, der fortæller hver mange smittede pr. 100.000 borgere, der har været i den seneste uge. Man skal ikke have en incidens, der er 500 eller højere.

Her er udviklingen på blot to dage gået fra en incidens på 276 i torsdags, over 360 i fredags og 420 lørdag. Tallene hænger direkte sammen med antallet af nye smittede på en uge, og her er tallene fra torsdag til lørdag gået fra 13 til 20 nye smittede.


Hvis tallene i dag viser, at andelen af positive er fortsat med at stige, og at der også er en stigning i antallet af nye smittede, så vil man nå niveauet for en automatisk nedlukning.


Netop 20 eller flere smittede på en uge er den anden grænse, er med til at forårsage en automatisk nedlukning.

Annonce

Rammer lokale skoler

Den tredje faktor, der afgør det er hvor mange er de testede, der er smittede. Her er grænsen 2.5 procent. Fra torsdag til lørdag har Egebækvangs positivprocent flyttet sig 1.6 til 2.4, altså lige under den kritiske grænse.

Hvis tallene i dag viser, at andelen af positive er fortsat med at stige, og at der også er en stigning i antallet af nye smittede, så vil man nå niveauet for en automatisk nedlukning.

Ud over at påvirke erhvervslivet vil en nedlukning blandt andet ramme Snekkersten Skole og Espergærdeskolen. Også lokale daginstitutioner vil blive lukket, selv om der formentlig vil blive etablere en nødpasningsordning.

I nabosognet Mørdrup finder man blandt andet Espergærde Gymnasium, Mørdrupskolen og Tibberupskolen, mens blandt andet Borupgårdskolen og Skolerne i Snekkersten ligger i det andet nabosogn, Sthens.

Helsingør Kommune får i løbet af dagen en tidlig indikation af om tallene i Egebæksvang har overskredet det kritiske niveau.

Sker det vil kommunen hurtigt sætte en række procedurer i værk. Helsingør Dagblad følger udviklingen. Fortsætter den kritiske udvikling, så er det blandt andet planen at sende informationer ud til alle borgere i sognet via e-box.

Annonce

Opdatering kl 14

Mens vi venter på tallene for de enkelte sogne viser SSIs landsdækkende tal et der i de seneste syv dage har været 131 nye smittede i Helsingør kommune, hvilket er fire lavere end lørdagens tal. Over halvdelen af de nye smittede er fortsat under 30 år.Annonce

NEDLUKNING AF SOGNE

Kommunalbestyrelsen er forpligtet til at lukke et sogn, når både incidens, antallet af smittetilfælde de sidste syv dage, og positivprocenten overstiger et fastsat niveau. Grænserne for nedlukning justeres for sogne således:

  1. Incidensgrænsen hæves fra 400 til 500 smittede med COVID-19 pr. 100.000 borgere pr. uge.
  2. Positivprocenten hæves fra 2 til 2,5 procent eller mere.
  3. Antallet af smittetilfælde fastholdes på 20 registrerede smittetilfælde i alt de sidste syv dage.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce