Annonce
Sport

En mil i køleskabet: Jesper svømmede sig i iskoldt selskab

Ekstremsvømmeren Jesper Teslak-Larsen blev den første danske mand, som har svømmet en ismil - i isvand.

SVØMNING: Mens danskerne fortsat var pakket godt ind i vinterjakker og uldne sokker, valgte Jesper Teslak-Larsen en søndag i slutningen af marts at smide klunset, hoppe i Øresund og svømme 1.609,3 meter - i iskoldt vand.

Da han kom op af vandet med sitrende fingerspidser, kunne ekstrem-svømmeren juble over at være den første danske mand, som har fået en godkendt gennemførelse af den såkaldte icemile. Tre kvinder med dansk pas har tidligere svømmet en engelsk mil i vand under 5,0 grader celsius.

Jesper Teslak-Larsen kommer op af isvand. Her fra skal kropstemperaturen øges forsigtigt med eksempelvis løb og armbøjninger. Privatfoto

- Jeg er vildt glad for, at det lykkes. Jeg har haft det som et mål i et par år, og nu har jeg fået mit certifikat på, at jeg er 'icemiler'. At være i en klub af fire danskere og blandt 410 mennesker i verden, er da noget særligt, siger Jesper Teslak-Larsen.

Annonce
På banen ud for Snekkersten Havn svømmede Jesper Teslak-Larsen mere end 1,6 kilometer i koldt vand. Privatfoto

Det med at lave skøre ting i havvand, er ikke noget nyt for den 46-årige (is)vandhund. Gennem mange år har han tilbagelagt distancer i vandet, som andre ikke engang magter at cykle. Det er blandt andet blevet til en maraton-svømmetur fra København til Helsingør, og adskillige danske farevande er blevet krydset af helsingoraneren.

Faderens død gav et skub

Faderens død i 2019 fik ham til at gå videre ud i ekstremerne.

- Jeg havde talt med min far om det her issvømning, og da han døde i 2019, valgte jeg at droppe våddragten og hoppe i badebukser. Siden har jeg sammen med min makker Kristian Vilstrup, taget fat på svømningen i koldt vand, og det har været sjovt. Det er sjovt at prøve sine græner af og skubbe til dem, siger Jesper Teslak-Larsen.

Søndag den 21. marts blev der lavet en 50 meter-bane i vandet ud for Snekkersten Havn, og da vandet var lige under fem grader varmt, var svømmeren godt klar over, at det skulle til at være, hvis ismilen skulle gennemføres i denne sæson.


Det er noget helt, helt andet at svømme i koldt vand. Blandt andet skal man oftere trække luft, og når man nærmer sig slutningen, kan det godt mærkes i leddene og specielt i fingrene. Kroppen er godt klar over, at der er noget, som er anderledes.

Jesper Teslak-Larsen, is-svømmer


På 30 minutter og et sekund tilbagelagde han de godt 1,6 kilometer.

- Det var en fin tur, og jeg havde det faktisk fint hele vejen. Sikkerheden er det vigtigste, og jeg havde et rigtigt godt hold med mig, som sørgede for, at jeg hele tiden var monitoreret i forhold til, om jeg kunne klare det. Det er noget helt, helt andet at svømme i koldt vand. Blandt andet skal man oftere trække luft, og når man nærmer sig slutningen, kan det godt mærkes i leddene og specielt i fingrene. Kroppen er godt klar over, at der er noget, som er anderledes, siger Jesper Teslak-Larsen.

Han har tidligere svømmet 400 meter i vand, der var nul grader, og det kan for alvor mærkes i bevægelsesapparatet.

- Man kan tydeligt mærke, når vandet falder bare en halv grad. Når du svømmer ved nul grader, bliver bevægeligheden påvirket, og din svømmetag bliver dårligere, fordi skuldrene ikke rigtig følger de vanlige mønstre og så videre, forklarer ismanden fra The Sport Society.

Svømmeklubben, som han selv har været med til at starte, og som i dag huser flere ekstremsvømmere fra lokalområdet har nu fem svømmere, der svømmer i badebukser i koldt vand.

Annonce

Målet er VM

Konkurrencerne i den efterhånden afsluttede is-sæson har været aflyst på grund af corona. Derfor har Jesper Teslak-Larsen ikke haft mulighed for at forsvare sine medaljer fra sidste sæsons Danmarksmesterskaber, hvor han vandt guld på flere distancer og fik bronze på en is-kilometer. De medaljer skal om halsen igen om et år, hvor turen efter planen også går til Rusland.

- Mit næste store mål er VM næste år, som skal afvikles 200 kilometer nord for Sankt Petersborg i Rusland. Her håber jeg, at jeg kan gøre mig gældende i toppen. Og derudover bliver der forhåbentlig nogle flere events, som mig og mit hold kan putte i kalenderen. Lad os først få de vacciner, siger Teslak-Larsen.

Sådan bliver du is-svømmer

Is-svømning foregår i åbent vand med en temperatur under 5,0 grader celsius.

Det er tilladt at bære badebukser, badedragt, svømmebriller, ørepropper og badehætte.

Jesper Teslak-Larsens tip:

  • Start tidligt på vintersæsonen, så kroppen vender sig til lavere badetemperaturer.
  • Start med korte distancer, så kroppen oplever, at den faktisk kan svømme i koldt vand.
  • Øg distancen langsomt.
  • Sikkerhed frem for alt. Du skal altid have en makker og en redningsbøje med i vandet.
  • Du skal sørge for at bygge kropsvarmen op, når du kommer op af vandet. Løb, armbøjninger mv.
  • Skub dine grænser meget lidt ad gangen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Helsingør For abonnenter

Maiken er blevet glad for hjemmekontoret: - Jeg er blevet en bedre mor og kone af at kunne arbejde hjemme

Annonce