Annonce
Helsingør

En ny verden: Den lille og den store prut lærer at file og save

Fuld gang i kunsten af file i metal. Foto: Lars Johannessen Foto: Lars Johan

Lærling på Værftet er et nyt undervisningsforløb, arrangeret af Værftsmuseet, hvor elever fra Helsingør Kommunes folkeskoleklasser arbejder med håndværk i de gamle værftshaller.

Annonce

Helsingør: Den lille og den store prut, fisken og skibs 100 står der på deres navneskilte i små trærammer. Til dagligt hedder de Frida, Cecilie, Malin og Camille og går i 3.c. på Borupgårdskolen i Snekkersten. I dag står de og filer metalplader i en en skruestik i den gamle værftshal 16 på havnen i Helsingør og har fået øgenavne, ligesom de gamle værftsarbejdere havde det.

Der er en verden og en tidsalder til forskel. Og det tidsmæssige spænd vil det nye projekt "Lærling på Værftet" nu slå bro over.

I de næste uger vil de gamle værftshaller runge af børnestemmer og "lærlinge", der skal lære at file, save og bore i metalplader.,

Det er Værftsmuseet, der tilbyder undervisningsforløbet Lærling på Værftet for Helsingør Kommunes 3. til 6. klasser. Eleverne trækker i specialsyede blå kedeldragte og beskytttelseshjelme og kommer tæt på en oplevelse af, hvordan det var at være lærling på det gamle Helsingør Værft.

Annonce

Stempler ind

Børnene stempler ind i lugen i porten, bærer de opdigtede øgenavne, sådan som værftsarbejderne gjorde, og kommer på fileskole ligesom datidens lærlinge. Skolen ligger i hal 16, dengang værftets grovsmedje, i dag fyldt med gamle træbåde, som er under renovering og vedligehold i det maritime værksted Hal 16.

- Det er vigtigt for eleverne selv at prøve kræfter med håndværk og metal i omgivelser, hvor man let kan forestille sig, hvordan arbejdet foregik engang. Det skaber en stærkere identitet til Helsingør, siger undervisningsansvarlig Line Brun Stallknecht.

Fra Værftsmuseet deltager også flere frivillige, der selv arbejdede på Værftet, da det eksisterede. Det gælder i dag Ole Jens Nielsen og Jørn M. Knudsen. De er gode til at fortælle børnene "røverhistorier" fra dengang og vise børnene tilrette med deres værktøj.

Annonce

Mere fokus på erhverv

- Det ville jo være dejligt, hvis et projekt som dette kan medvirke til, at flere af disse børn som unge vælger en erhvervsuddannelse. Det kan det her projekt være en begyndelse på. Kan man så oven i købet få flere firmaer til at oprette lære- og elevpladser, så ville det være rigtig godt, siger den frivillige Ole Jens Nielsen.

Børnene er optaget både af at file og af de "historier", de har hørt fra de gamle værftsarbejdere.

Og hvilke drømme har de så for deres fremtid:

- Frisør. Kok. Frisør eller tøjdesigner, lyder det fra Frida, Cecilie, Malin og Camille.

Veluxfonden og Stark Helsingør støtter projektet for at få flere børn og unge til at få gode oplevelser med håndværk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Klumme: De forbandede gule

Annonce