Annonce
Helsingør

Her er fire punkter politikerne ikke er uenige om i Espergærde

Michael Mathiesen fra Det Konservative Folkeparti, Claus Christoffersen fra Socialdemokratiet, Mette Lene Jensen fra Venstre, Malthe Jacobsen Enhedslisten og Niels Mørup fra Socialistisk Folkeparti delte både pizzastykker og meninger til Espergærde Humlebæk Rotary Klub og Dagbladets kommunalvalgsdebat hos Divina Pizza & Birra i Espergærde mandag aften. Foto: Julia Friis
Der blev brudt brød - eller rettere sagt pizza - mandag aften hos Divina Pizza & Birra i Espergærde. Kloakker, erhverv og HH-forbindelsen var blot nogle af de emner, som fem lokale byrådskandidater diskuterede til Espergærde Humlebæk Rotary Klub og Dagbladets kommunalvalgsdebat. Enigheden var stor - men der var også stridspunkter at spore.

ESPERGÆRDE: Michael Mathiesen fra Det Konservative Folkeparti, Claus Christoffersen fra Socialdemokratiet, Mette Lene Jensen fra Venstre, Malthe Jacobsen fra Enhedslisten og Niels Mørup fra Socialistisk Folkeparti delte både pizzastykker og meninger til Espergærde Humlebæk Rotary Klub og Dagbladets kommunalvalgsdebat hos Divina Pizza & Birra i Espergærde mandag aften.

Helsingør Dagblads KV21-debatmøder

  • 9. november kl. 16-17.30, Museet for Søfart, kulturpolitisk debat
  • 10. november kl. 19.00-20.30, Forsyning Helsingør
  • 11. november kl. 19.00-20.30, Hornbæk
  • 14. november kl. 13-17, Kulturværftet, den afsluttende spidskandidatdebat


Du kan til tilmelde dig på avisfordele.dk, søg efter ”Helsingør”. Tilmelding til debatten på Kulturværftet foregår på kuto.dk

Færre belægningssten, mere græsplæne og en regnvandsbassin, der er skaterpark i tørvejr

Skal vi blive ved med at finde os i at bade i lort?

Nej, det skal vi ikke. Det var aftenens kandidater enige om.

- Vi skal i gang med arbejdet med faskiner. Næste år står rensningsanlægget klar, der kan håndtere 25.000 mennesker, indledte Michael Mathiesen fra De Konservative, der hurtigt fik anerkende nik fra sine medpanelister.

Der var ikke langt fra grøn til blå partifarve, for Mette Lene Jensen var enig i rensningsanlæggets størrelse og kapacitet. Ligesom flere andre kandidater i panelet satser hun stort på den meget omtalte separatkloakering i private hustande, der endnu kun mangler 40 %  af. Og så kom hun med en lille opfordring til borgerne:

- Man kan også gøre meget selv allerede. Samle regnvand på grunden, opsamlingsbassiner, regnvandsbede osv.

Niels Mørup fra SF var også klar med forslag: Færre belægningssten og mere græsplæne, så kan vandet nemmere blive fanget.

- Og så skal vi skulle have et klimasekretariat, som tydeligt kan kommunikere til borgerne, hvad de kan gøre, sagde Mørup.

Kandidaterne så også andre mulige løsninger. Mette Lene Jensen opfordrede til nytænkning, for eksempel et regnvandsbassin, der kunne være skaterpark i tørvejr, og Michael Mathiesen ville gerne have de nye inputs fra borgerne:

- Jeg ser gerne et møde mellem Forsyningen, kommunen og borgerne, så vi kan snakke om de her alternative løsninger, der jo også findes. Vi har et By- Plan- og Miljøudvalg, men hvis man tog by for sig og erhverv for sig, tror jeg, man ville nå meget mere.

Og der var flere ting, kandidaterne var enige i - særligt en ting gik igen: nemlig tid. Og at det kun kunne gå for langsomt med at få fundet løsninger på den stigende mængde vand, der har tendens til at samle sig på land i Espergærde. Det var, selvom borgmesterkandidat Claus Christoffersen tog teten som lyseslukker og lagde tallene på bordet: 15 år - så lang er processen for separatkloakering, og det er selvom Forsyning Helsingør er fuld i gang med planlægningen.

- Vi har de sidste 30-40 år ikke gjort noget, og nu er det nødt til at gå stærkt. Men vi skal stadig have systemet til at følge med, sagde socialdemokraten.

- Espergærde Centret er vores hjerte

De fem politikere var enige om, at Espergærdes primære handelsliv hører til omkring Espergærde Centret.

- Espergærde Centret er vores hjerte i byen, hvor alle kan mødes. Men der er mange loftskvadratmeter, der ikke bliver brugt. Hvad med at lave kontormiljøer? Eller ældreboliger?

Claus Christoffersen så et stort potentiale i at sammenkoble de nye erhvervsuddannelser med erhvervslivet for at vende bundplacering i erhvervsmålinger til én nærmere toppen:

- Virksomheder skal have én lærling per 10 ansat - det er en ganske glimrende regel.

Hvad angik bedre vilkår for lærlinge, var Malthe Jacobsen fra Enhedslisten ikke uenig med den røde borgmesterkandidat om.

- Hvis der er gode vilkår for lærepladser i området, vil det gøre det nemmere at få unge ind på erhvervsuddannelser. Samtidig skal vi huske, der skal være plads til alle mulige typer af virksomheder, alt fra kunstnere til håndværkere, sagde Malthe Jacobsen.

Hvilken betydning vil det få for Espergærde, at du bliver valgt til byrådet?

Niels Mørup, Socialistisk Folkeparti: Som udgangspunkt er Helsingør Kommune én kommune. Specifikt for Espergærde skal vi fortsætte med færgedrift og ikke have trafik gennem Espergærde. Det næste plejehjem skal ligge i det nye område ved Triumph, og det skal integreres med den øvrige del. Og så skal vi have separatkloakering.

Mette Lene Jensen, Venstre: Jeg vil være Espergærdes vagthund, som hidtil, hvor jeg har forsøgt at nedskalere byggeriet ved Hovvej. Plejehjemmet skal være i Espergærde og sammenbygges med daginstitution - skal ligge på Højvangen. Espergærde skal ikke smadres til ukendelighed.

Claus Christoffersen, Socialdemokratiet: Vi har planlagt det, der skal bygges i Espergærde. Vi skal have de institutioner, der er brug for i byen, nu hvor vi har bygget. Vi skal kigge på fællesskaberne i byen: Flynderupgård og Egegården som udgangspunkt for vi skal være fælles om noget.

Malthe Jacobsen, Enhedslisten: Vi vil gerne være med til at styrke de folkelige aktiviteter. Vi skal have mere almen bebyggelse og flere ældreboliger. Der skal være endnu flere cykelstier og mere kollektiv transport.

Michael Mathiesen, Det Konservative Folkeparti: Jeg prøver hver dag at tænke over, hvad kan vi gøre for den her by. Vi skal invitere de nye borgere velkommen, og vi skal gøre det nemt for dem at få adgang til aktiviteter/de kulturelle aktiviteter: Foreningslivet, Egegården og Flynderupgård. Og så er vi er på grænsen af, hvad der skal bygges.

Der er grænser for, hvor meget Espergærde må vokse

Hvor stor skal Espergærde være? Det gav Claus Christoffersen sit korteste svar på siden valgkampens begyndelse:

- Når vi har bygget de 900 boliger, skal vi ikke være større.

Malthe Jacobsen var endnu en gang enig, med det forbehold at der skulle være rum for forandringer: Noget forsvinder, og andet kommer til. Med ét var der enighed over hele pladen - helt over til De Konservative, der var enige i mulighederne for små ændringer.

En deltager efterspurgte en helhedsplan for kommunen, hvor alle elementer af udvikling blev tænkt med. Noget kandidaterne godt kunne se det smarte i.

Niels Mørup, én af de to panelister, der endnu ikke har haft vanlig gang i byrådet, så mange muligheder i en helhedsplanen, og stak til de af sine medkandidater, der havde haft deres gang i byrådet, men endnu ikke havde givet et sådant forslag.

Fra blåt til grønt til rødt. Enigheden var at spore over hele paletten: Espergærde skal ikke blive en storby, og der er grænser for, "hvor store vi skal være", som Mette Lene Jensen fra Venstre formulerede det.

- Vi skal lukrere på verdens flotteste togtur

Selvom hverken Kystbanen eller Helsingør-Helsingborg forbindelsen er et direkte kommunalt anliggende, var det et emne, de fem kandidater blev forholdt - og noget de alle havde en holdning til.

- Det er fantastisk, vi kan tage turen til København så let, men i virkeligheden kunne den godt klare at få bygget et spor til,  sagde Malthe Jacobsen og foreslog en metrolinje under jorden.

Den konservative kandidat var enig i den første del, men så ikke løsningen ligge lige rundt om hjørnet:

- Skal Kystbanen forbedres, må alle borgmestre langs banen være enige. Ikke før tager Folketinget det alvorligt. Vi skal huske, vi har en af verdens flotteste togture fra København til Helsingør, så det skal vi virkelig lukrere på, sagde Michael Mathiesen.

Niels Mørup fra SF kunne dele sine egne erfaringer med de 60 pizza-spisende espergensere:

- 200 minutter bruger jeg på at komme på arbejde - hvis jeg tager toget. Hvis jeg tager bilen, tager det 100 minutter. Vi er nødt til at presse mere på, på Folketinget heroppefra.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Han skal stå i spidsen for spare-ramt udvalg: - Det bliver svært, men jeg vil tage kampen op

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Pengene værd eller ej: - Hvis valget står mellem kernevelfærd og Catch, vil Catch være stedet, man skal finde pengene

Navne For abonnenter

Ib og Jeanette valgte at stå af hamsterhjulet: Nu bruger de deres tid på at være noget for andre

Helsingør

Forhindringsløb: Stien rundt om Gurre Sø blokeret af fældede træer

Livsstil

Med turbåd på Øresund: Et hav af muligheder

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Erhverv For abonnenter

Det tynder ud blandt kunderne: - Man skal efterhånden være heldig, hvis der kommer én forbi, som gerne vil klippes

Helsingør

Drama på Blichersvej: Løbehjulskører blev kørt ned på cykelstien

Helsingør

Kold luft på Sauntevej: Nu bliver landsretten også blandet ind i strid mellem genboer

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Helsingør

Weekend-lejre for østeuropæiske lastvognschauffører generer beboere: - Det er ulækkert!

Sport For abonnenter

Forsvarsgeneral nedtrykt efter uafgjort: - Det værste pointtab i min FC Helsingør-tid

Helsingør

Corona-bingo på Helsingør Lilleskole: Gaverne bliver bragt til døren, så bedstemor trygt kan spille med

Annonce