Annonce
Danmark

Erhvervsredaktøren:  En procent arbejder hjemme for at undgå chefen

Hjemmearbejde har været en øjenåbner for virksomhederne, der i de sidste tre måneder har været tvunget til at teste de arbejdsformer, der under normale forhold havde udløst panderynker i direktionen. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Annonce

Vi begynder med en god nyhed. Blot én procent vil gerne arbejde mere hjemme for at undgå at se på chefen.

Det viser en måling, som fagforbundet HK Privat har foretaget blandt sine medlemmer i sidste uge.

Og mens cheferne ude i landets erhvervsliv kan ånde lettet op, kan de samtidig hæfte sig ved de øvrige tal fra undersøgelsen.

De viser nemlig, at hele 42 procent af de ansatte gerne vil arbejde mere hjemmefra, end de gjorde før coronakrisen. Godt en tredjedel vil endda arbejde hjemme flere dage om ugen.

1099 af HK Privats medlemmer har deltaget i undersøgelsen, der er foretaget af analysefirmaet Epinion, og den underbygger den fornemmelse, der lurer ude i mange virksomheder: Coronakrisens tvangshjemsendelse fra arbejdspladserne kan for altid forandre vores måde at arbejde på.

Det har vist sig, at hjemmearbejde ikke bare er et personalegode fra omsorgsfulde arbejdsgivere, der viser hensyn til forholdet mellem arbejdsliv og familieliv - også kaldet work-life balance.

Hjemmearbejde har været en øjenåbner for virksomhederne, der i de sidste tre måneder har været tvunget til at teste de arbejdsformer, der under normale forhold havde udløst panderynker i direktionen.

Det viser sig jo, at medarbejderne ikke fortaber sig i vask og strygning eller endeløse Netflix-serier. Arbejdet, som man får sin løn for, bliver faktisk udført, og i mange tilfælde endda mere effektivt end før coronatiden.

Hvis hjemmearbejde skal blive andet end en parentes fra foråret 2020, skal en toneangivende arbejdsplads omfavne konceptet. Det skete forleden, da Danske Bank offentligt meddelte at ville lade 19.000 ansatte arbejde hjemmefra i en-to dage om ugen, hvis de altså har lyst.

Beslutningen, der nok skal vække opsigt på mange chefkontorer rundt i landet, er truffet, fordi erfaringerne er enestående gode. Kundetilfredsheden, hvor kunder har holdt onlinemøder med deres bankrådgiver, har været stigende, og antallet af kunder, der foretrækker et onlinemøde, er i øvrigt steget med en femtedel.

Som en markant sidegevinst er antallet af stresstilfælde halveret under coronakrisen.

- De sidste måneder har virkelig understreget, at arbejde ikke er et sted, det er en aktivitet, siger Frans Woelders, direktør i Danske Bank.

Udover tilbuddet om hjemmearbejde skal det også være obligatorisk, at indkaldelser til interne møder indeholder en mulighed for at deltage digitalt. Man skal ikke holdes udenfor, blot fordi man arbejder hjemme.

Men HK Privat-undersøgelsen viser andre tal, der bør mane til eftertanke hos arbejdsgiverne. Hvis man spørger de ansatte, så har hjemmearbejdet nemlig store fordele for virksomheden. 76 procent af de adspurgte vil gerne arbejde hjemmefra for at få arbejdsro. 36 procent mener selv, at de er mere effektive, når de sidder derhjemme.

Det efterlader nogle svære spørgsmål til de virksomheder, der fortsat sværger til store, åbne kontorlandskaber, hvor medarbejderne åbenbart ikke kan finde ro til at passe deres arbejde. Det er da påfaldende, at de ansatte må tage sagen i egen hånd og blive hjemme ved spisebordet, hvis opgaverne skal løses.

For de ansatte er der også klare fordele ved at blive hjemme et par dage om ugen, og det har endda et samfundsperspektiv. Udover de færre stressramte kan mere hjemmearbejde med et trylleslag hjælpe på et af vores evigt tilbagevendende samtaleemner: Myldretidstrafikken.

55 procent af de ansatte svarer, at de gerne vil arbejde hjemme for at spare transporttid, og for masser af danskere taler vi om oceaner af tid med bil-, bus- og togture, der i stedet kan bruges med familien.

Eller med andre ord: Udbredt hjemmearbejde vil efterlade god plads på vejene til dem, der gerne vil møde frem og hilse på chefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Klumme: De forbandede gule

Coronavirus

Ny aftale om genåbningen på plads: Forsamlingsforbud opretholdes og baråbningstider udvides

Annonce