Annonce
Danmark

Erhvervsredaktøren: Det forsømte forår blev en pengemaskine

Modebranchen slog sig hårdt på coronakrisens første måneder, men nu bliver der igen solgt tøj. I denne uge blev modeugen traditionen tro afviklet i København, her med et show for Ølgod-designeren Soeren Le Schmidt på Hotel Villa i mandags. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Annonce

Kan du huske tøjkoncernen Bestseller og det stormvejr, som ejeren Anders Holch Povlsen befandt sig i tilbage i foråret?

Bestseller viste sig at være ekstremt hårdt ramt af coronanedlukningen. Tusindvis af modebutikker blev lukket, men Bestseller skulle stadig betale for en endeløs strøm af containere fyldt med nye kollektioner fra systuerne i Asien.

Det fik Bestseller til - nærmest i panik - at nægte at betale huslejer for sine butikker. Snakken gik, om Anders Holch Povlsen, en af Danmarks rigeste mænd, havde dybe nok lommer til at klare krisen.

Det havde han så. Coronalukningen kostede ganske vist dyrt, men da butikkerne genåbnede, stod vi forbrugere i kø for at supplere sommergarderoben. Bestseller har klaret skærene, og nu har koncernen rakt hånden ud til sine mange leverandører ude i verden og tilbudt at betale alle regninger med det samme. Så skal fabrikkerne, der selv bøvler med coronakrisen, ikke vente på deres penge i de sædvanlige 90 dage.

Faktisk står de gode historier i kø i disse dage, hvis vi kigger på de helt store virksomheder. De har siddet i sommervarmen og gjort deres regnskaber færdige for årets første halvår, og det kunne have været en gyser. På disse sider skrev vi i marts om den jammerdal, som dansk erhvervsliv befandt sig i.

Men medmindre du lever af flyrejser, hoteldrift eller samler mange mennesker til koncert- eller sportsbegivenheder, så har du muligvis klaret dig ganske pænt igennem 2020 indtil nu.

Tirsdag var det finanskoncernen Nykredit, der skruede op for forventningerne og forudsiger et årsresultat på op mod fem milliarder kroner i år. Så er man ikke i krise. Koncernen tjener godt på et boligmarked, der stadig buldrer derudaf, for danskerne trodser lærebøgerne og køber masser af huse og sommerhuse, selvom risikoen for arbejdsløshed lurer under den verdensomspændende pandemi.

- I andet kvartal har corona mere været en sundhedskrise end en økonomisk krise, siger Nykredits topchef Michael Rasmussen til Børsen.

Man kunne tro, at ølgiganten Carlsberg var alvorligt ramt, når hele restaurationslivet på talrige markeder har været lukket i månedsvis. Nedlukningen kan nemt aflæses på de friske halvårstal, der blev præsenteret torsdag. Omsætningen faldt fra 33 milliarder kroner til 29 milliarder kroner, men Carlsberg overgik aktieanalytikernes forventninger ved at levere et overskud på over fire milliarder kroner. Ingen ølkrise her.

De gode resultater er skabt i en tid, hvor masser af medarbejdere har passet deres job fra køkkenbordet. Mange måtte samtidig drive hjemmeskole for deres børn, men virksomhederne klager ikke over, at de ansatte ikke har nået at passe deres arbejde. Tværtimod skyldes de gode nøgletal, at ledelse og medarbejdere har knoklet for at omstille sig selv og virksomhederne under vanskelige betingelser.

Hos Danfoss på Als er vinterens gigantopkøb af en irsk-amerikansk hydraulikforretning til 22 milliarder kroner ikke faldet på plads endnu, og det er angiveligt udskudt til starten af 2021. Men det skyldes mest, at købet skal behandles af myndighederne i USA og EU hos knapt så effektive embedsmænd.

Ja, fredag kom der tal for Danmarks bruttonationalprodukt, der faldt med 7,4 procent i andet kvartal. Det er det største fald siden Anden Verdenskrig. Men de friske regnskaber underbygger, at Danmark økonomisk set er sluppet nådigt fra den første runde af coronakrisen. Der har været store og små fyringsrunder, vi har set konkurser, og alle ser med spænding frem mod efteråret, når hjælpepakkerne er udløbet og nye runder af coronasmitte kan brede sig.

Men vi kan godt konkludere, at kontrasten til andre lande er stor. I USA frygter The Aspen Institute, at op mod 40 millioner amerikanere kan være i fare for at blive sat på gaden i de kommende måneder, fordi de vil blive ramt af arbejdsløshed.

I Storbritannien, der stadig mangler en plan for at forlade EU, faldt bruttonationalproduktet i årets andet kvartal med hele 20 procent. Dermed er den britiske økonomi banket 17 år tilbage.


De gode resultater er skabt i en tid, hvor masser af medarbejdere har passet deres job fra køkkenbordet

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: DBU udviser ikke loyalitet

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Helsingør

De frivillige er uundværlige

Annonce